Marija Majka Crkve

promjenljivi datum

Na Duhovski ponedjeljak Crkva slavi spomendan Marije Majke Crkve

Marija Majka Crkve

Štovanje Isusove majke Marije proširilo se u kršćanstvu kao znak da je Crkva ne samo zajednica Isusovih sljedbenika nego da je životno povezana kao velika obitelj. Majka u obitelji ima nezamjenjivu ulogu, ona znači život koji ne ovisi o ideologiji ni o dobroti i svijesti svakoga djeteta. Pripadati toj Crkvi je kao pripadati obitelji, živjeti njezinim životom, hraniti se za njezinim stolom, sudjelovati u zajedničkim pothvatima - ali ne kao zaposlenici nego kao članovi obitelji.

Mariji Majki Crkve posvećene su mnoge crkve i kapele diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb-Trnovčica, Plitvice, Garevac kod Modriče, Mostar-katedrala, Subotica)

Prikladno je tako slaviti Mariju odmah uz Duhove. Izvorno Crkva nije zajednica koja se složila oko jedne misli, nego obitelj koju prožimlje i okuplja Duh Sveti - Bog u zajednici. Članovi te zajednice zajedno žive, zajedno se zauzimaju, jedni se drugima raduju i jedni s  drugima žaluju. Čvrsto su povezani i nemaju potrebu stalno jedni druge provjeravati u pravovjerju. Član zajednice može biti vjeran i kad ne zna protumačiti svaku vjersku istinu. Život se prepoznaje po življenju, a ne po znanstvenom poznavanju biologije.

Ovo ne znači obezvređivati vjerske istine, nego isticati da je prva istina pripadnost zajednici. Baš kao u obitelji. I u narodu!

Drugi Vatikanski koncil u velikoj je dogmatskoj konstituciji “Lumen gentium” o Crkvi - (21. studenog 1964.) posvetio Isusovoj majci cijelu VIII. glavu pod naslovom “Blažena Djevica Marija Bogorodica u misteriju Krista i Crkve”. Upozorava da je istina o Mariji razvidna iz cijelog Svetog pisma. Marija je na svoj način iskazala vječnu Božju dobrotu i majčinstvo koje je u njemu sadržano - jer Bog je zapravo ponajprije Ljubav, pa je u tom smislu i Otac i Majka. To iskonsko majčinstvo Boga Oca otkriva se i djeluje na očit način u liku i djelovanju Žene koju je Bog već u Knjizi postanka najavio kao Majku Spasiteljevu. Razumije se da u štovanju Marije treba paziti da im se ne iskazuju božanske počasti - jer ona je ipak samo stvorenje, ali u tom je stvorenju Stvoritelj posebno očitovan. (don Živko Kustić, 2009.)

 

Tko želi, ima jedno opširno štivo L. Ciappija (Mario Luigi Ciappi, OP (6. listopada 1909. — 23. travnja 1996.) bio je italijanski kardinal rimske katoličke crkve who served as personal theologian to five popes from 1955 to 1989, and was elevated to the cardinalate in 1977.)

pa pročitajte u *.pdf formatu.... ovdje ili kliknite na sliku

Evo i

MOLITVA MAJCI CRKVE

Marijo, Majko Kristova i Majko Crkve, srce naše kliče od radosti što si naša Majka a mi tvoja djeca. Ti si postala naša Majka kada te umirući Isus predao nama za majku. Ujedinjena u molitvi s apostolima, svoje si duhovno majčinstvo Svetom. Od tada pa do danas nastavljaš duhovno rađati i odgajati nove sinove i kćeri koji se po sakramentima tvoga Sina ugrađuju u svetu Crkvu – hram Božji.
Čuvaj, Majko, cijelu Crkvu! Budi uvijek uz našeg svetog oca papu, biskupe i svećenike. Izmoli im jakost da neustrašivo navještaju i svjedoče Božju istinu. Nastani se u našim obiteljima da u njima vlada ozračje nazaretskog doma: ljubav, radost, mir i odanost volji Očevoj.
Tebi povjeravamo našu mladež; vodi ih putem svoga Sina da ne posrću kroz tolike pogibelji zemaljskog života. Zakrili nas majčinskim rukama i čuvaj od tolikih neprijatelja koji žele uništiti svetu vjeru u ljudskim dušama.
U tolikim našim svakodnevnim tjeskobama, žalostima, duševnim i tjelesnim bolestima utječemo se tvom majčinskom srcu koje najbolje pozna svu radost nadanja i sve muke stradanja.
Pomozi nam ustrajati u molitvi Crkve da se pokorom čistimo od grijeha, svakodnevno napredujemo u kreposnom življenju te da sveto umremo u tvom naručju, a u nebu se radujemo s tobom i Sinom tvojim, koji s Ocem i Duhom Svetim živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.