Sveti Teodor

U narodu zvan i kao sv. Tudor

15. travnja

 

Tražimo podatke....zasad pronađeno:

 

Sveti Teodor Tiron († 17.02.306. godine)

Rodom sv. Teodor bijaše iz Humiale u Pontu (sjeveroistočna oblast Male Azije). Tiron znači regrut. Bio je regrut u puku Marmaritskom, u vreme vladavine neznabožačkih careva Maksimijana i Maksimina, koji poslaše po cijelom carstvu naređenja da se svi kršćani, koji okuse od idolskih žrtava, oslobode kazne, a oni koji se usprotive izvedu na sud... Tek što je sveti Teodor postao vojnik marmaritskog puka u gradu Amasiji, počeo je strašan progon kršćana. Mladić nije htio kriti da je kršćan pa je stoga žestoko kažnjen. Neki sudija naredi da ga strpaju u tamnicu i da tamnicu zapečate, htio je da ga umori glađu. Teodoru se u tamnici javi sam Krist da ohrabri svog mučenika i reče mu: “Ne boj se Teodore, Ja sam s tobom, ne uzimaj više zemaljske hrane i pića, jer ćeš biti u drugom životu, vječnom i neprolaznom, sa mnom na nebesima”.
U tamnici mladog mučenika tada se pojavilo mnoštvo anđela, koji su svojim sjajem i bjelinom osvijetlili tamnicu, a stražari su prestrašeni sve ovo u čudu posmatrali. Sveti Teodor je izveden iz tamnice i mučen, a potom osuđen na smrt. Bacili su ga u oganj i u njemu on predade svoju svetu dušu Gospodu 306. godine.

 

Razlikovati:

1. Sveti Teodor iz Siceota, pustinjak, biskup ( † 613.) - spomendan 22.travnja
pustinjak, biskupSveti Teodor je rođen u Siceoti u Galaciji potkraj VI. stoljeća. Na svijet je došao teškim porodom, koji je sretno završio zahvaljujući zagovoru Svetog Jurja. Taj je sveti ratnik time obilježio Teodorov život. Sa svega osam godina povukao se u crkvucu posvećenu Svetom Jurju, kako bi ondje živio u molitvi, samoći i pokori. Kasnije je ispred crkve iskopao čeliju koja mu je postala prebivalištem, oko koje se uskoro stali okupljati brojni štovatelji, jer su se ondje događala brojna čudesa. Zanimanje ljudi za toga pustinjaka navelo je biskupa obližnjeg mjesta zarediti ga za svećenika. No, to nije promijenilo Teodorov život: i dalje je nastavio živjeti pokornički, otputivši se na hodočašće u Svetu Zemlju, kao i najveće samostane toga područja. Naposljetku je odabrao mjesto te ondje s nekolicinom priajatelja osnovao strogu pokorničku zajednicu, koju je nazvao po svome zaštitniku Svetom Jurju. Njegovu je samotništvu došao kraj kadaga je narod Anastaziopolisa poželio za biskupa. Teške je volje prihvatio te je deset godina vodio taj grad mudro i časno, želeći ipak, te neprestano tražeći kako bi se vratio u svoju samoću. Naposljetku su carigradski patrijarh i car udovoljili njegovoj želji i vratili ga u njegovu ćeliju u pustinji, gdje j eživio čineći brojna čudesa. Preminuo je 22. travnja 613. godine pa ga je puk uvelike oplakivao.
1. Sveti Teodor iz Amasije (* -† Amesija, Turska, 17. ožujka 306.), je kršćanski svetac mučenik za vjeru, i prvi zaštitnik Venecije. Spomendan  9. studenog
Teodor je bio levantskog podrijetla, po nekim izvorima iz Cilicije a po drugim iz Armenije.
Najstariji tekst o mučeništvu sv.Teodora objavio je Hippolyte Delehaye u svojoj knizi Les legendes grecques des saints militaires, (str 227) u 19. stoljeću.

 

Imamo još svetaca diljem svijeta upisanih kao sveti Teodor:
St. Theodore of Heraclea or St. Theodore Stratelates ("Theodore the General"), 4th-century military saint
St. Theodore, 2nd-century companion of St. Pausilippus
St. Theodore of Perge, 3rd-century companion of Philippa and others
St. Theodore of Egypt, 5th-century disciple of Saint Pachomius
St. Theodore of Grammont or St. Yoder, bishop of Octodurum
St. Theodore of Bologna (5 May), 6th-century bishop
St. Theodore of Tarsus, archbishop of Canterbury
St. Theodore of Pavia (died 778), bishop
St. Theodore, companion of Theophanes
St. Theodore the Studite, 8th-century monk, opponent of iconoclasm, and hymnographer
St. Theodore of Smolensk, 13th-century prince of Smolensk and Yaroslavl'
St. Theodore Kvelteli ("Theodore the Priest"; died 1609), of Georgia
St. Théodore Guérin (1798–1856), a French nun who died in Indiana
St. Theodore of Komogovo