Skica za povijest kapelice

Zadnja verzija teksta pisana je u siječnju  2012. godine                                                                                         povratak na stranicu Hodošana

Kapela Sv. Ivana Nepomuka Hodošan

Najnovija fotografija je iz siječnja 2012. godine

 

 

 

 

Podignuta je i blagoslovljena 1835. godine. Izričito se spominje da su sami mještani podigli svoju kapelu i posvetili Svetom Ivanu Nepomuku. Četverokutna lađa, zaobljeno svetište, zvonik uz glavno pročelje ispod kojeg je glavni ulaz. Na glavnom pročelju kapele nalazi se sunčani sat.

 

List Međimurje 28. 11. 1886. godine je napisao da je bila svečanost u Hodošanu i da je Presvjetli gospodin nadbiskup i kardinal Mihalović dopustio dogradnju kapele i povišenja tornja. Troškovi su namireni iz crkvene blagajne, a puk je darovao 400 forinti. Novu kapelu posvetio je Istvan Herger, župnik iz Svete Marije.

Danas je kapela potpuno obnovljena sa novim vitrajima, klupama na koru, podnim grijanjem i elektrificiranim zvonima.

Večernji list, 12.svibnja 1999.

Krovište do proštenja

HODOŠAN - Na području župe Sveti Juraj u Trnju nastavljaju se složeni i skupi radovi na obnovi i zaštiti svih sakralnih objekata. Do godišnjeg proštenja, 16. svibnja u Hodošanu bit će završeni radovi na obnovi krovišta i žljebova kapele mjesnog zaštitnika sv. Ivana Nepomuka.  Prema podacima župnika vlč. Stjepana Markušića, radove vrijedni 105 tisuća kuna izvodi tvrtka specijalizirana za restauratorske radove "Tekeli-inženjering" iz Murskog Središća. Dosad se u financiranju odazvalo više od polovice vjernika Hodošana, dok će ostali dobrovoljni iznos novca priložiti do kraja svibnja. (I. Barić)

povratak na stranicu Hodošana

 

            Izvori:

 

Vlč. Darko Kelemenić

® fotografije i obrada: Ivan Barić