Sveti Ivan Diego (1474. - 1548.)

9. prosinca

 

Sveti Ivan Diego je rođen 12. srpnja 1474. u Calpulli kod Tlayacac u Meksiku. Rođen je u tadašnjem kraljevstvu Texcoco, koje je pripadalo etničkoj skupini Chichmecas. Njegov i su ga prozvali Cuauhtlatoatzin, a to na njihovom jeziku znači "orao koji govori". U vrijeme ukazanja Gospe Gvadalupske, bio je odrastao čovjek te je već zasnovao obitelj. Privučen propovijedanjem franjevaca, koji su u Meksiko stigli 1524., prigrlio je kršćanstvo, primivši krštenje zajedno sa suprugom Marijom Lucijom. Kasnije je njihov brak posvetio sakramenat ženidbe, nakon čega su nastavili živjeti u bračnoj čistoći sve do ženine smrti 1529. godine. Ivan Diego je dosljedno živio zahtjeve krštenja pa je svoj intenzivni duhovni život hranio Euharistijskom Kruhom i proučavanjem Riječi Božje. Kada se 9 prosinca 1531. bio pješice uputio u Tlateloco, stigavši u mjesto zvano Tepeyac, u viđenju mu se ukazala ljupka Gospođa, koja se predstavila kao "Matija vazda Djevica, Majka pravoga Boga" te ga je zadužila da u Njeno ime mjesnog biskupa, franjevca Ivana de Zumarragu zamoli neka na tom mjestu podigne crkvu. Biskup nije poslušao pobožnoga Ivana te se Majka Božja ukazala ponovno, moleći vidioca neka ustraje. On se idućega dana - bila je nedjelja - pojavio kod biskupa, izrazivši mu isti zahtjev. Biskup je tada svome gostu uputio niz pitanja o kršćanskom nauku pa ga podvrgao još nekim provjerama, kao bi ispitao vjerodostojnost njegovih navodnih viđenja. Pri tome nije ništa obećavao. Stoga je idućeg utorka, 12. prosinca, Gospa još jednom ukazala Ivanu Diegu i pozvala ga neka se popne na brdo Tepeyac kako bi ondje ubrao cvijeće. Bila je zima pa je sav taj kraj bio posve pust. Međutim, Ivan Diego je svejedno ondje naišao na oblije kastiljskih ruža. Ubrao je lijep stručak i zadivljen ga ponudio Djevici koja mu je rekla: "Ponesi ih biskupu kao dokaz o vjerodostojnost ukazanja."

(Kazivala je još: "Znaj, najmanji moj sine, da sam ja vazda djevica, presveta Marija, majka najistinitijeg i jedinoga Boga, po kojemu sve opstoji, koji je Stvoritelj života i ljudi, gospodar neba i zemlje. Žarko želim da se na ovom mjestu sagradi moj mali sveti dom, crkva u kojoj ću puku iz ljubavi na vidljiv način iskazati milosrđe, pomoć i zaštitu. Jer ja sam zbilja vaša milostiva mati: tvoja, svih onih koji zajedno nastavaju ovu zemlju i svih onih koji me ljube, zazivaju, obraćaju i potpuno se u mene pouzdavaju. Ovdje ću slušati vaš plač i jadikovke. Bit ćete mi u srcu i brinut ću se da vam pomognem u svim vašim brojnim brigama, patnjama i bolestima."

 Ivan Diego se vratio kod biskupa. Dok mu je pokazivao cvijeće koje je netom ubrao na brdu Tepeyac, na plaštu se pojavio lik Gospe Gvadalupske. Biskup je potvrdio nadnaravnost ukazanja i čudesne slike. Diego je potaknut pobožnošću prema Majci Božjoj i s napustio svoju obitelj, dom i sva dobra. S biskupovim dopuštenjem pošao je živjeti u skromnu zgradu nedaleko crkvice Gospe Nebeske. Ovdje se posvetio skrbi o tom malom svetištu i primanju hodočasnika koji su ondje dolazili iskazati počast Majci Božjoj. Poniznost i siromaštvo obilježili su put Ivana Diego prema svetosti. Intenzivnom molitvom, pokorom davao je zadovoljštinu Euharistijskom Isusu. S dopuštenjem crkvenih vlasti Svetu Pričest je primao tri puta tjedno. Ivan Diego, vjernik poslušan Božjoj milosti, među svojim suvremenicima je postigao veliki ugled pa bi roditelji običavali govoriti svojoj djeci. "Dao Bog te postanete poput Ivana Diega." Vidjelac je preminuo20. svibnja 1548. u Tenochtillanu kod Mexico Citya. Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. u Vatikanu 9. travnja 1990. Isti je papa blaženog Ivan Diega proglasio svetim u Bazilici Gospe Gvadalupske, u meksičkom glavnom gradu 31. srpnja 2002. godine.