Pil svetog Ivana Nepomuka

Večernica kod pila 24. kolovoza 2017. godine

Autor: Tomo Blažeka

Sveti Ivan Nepomuk – zaštitnik od voda

Međimurje, kraj med dvemi vodami, Murom i Dravom, često je bilo žrtva njihovih velikih voda, koje su plavile ne samo dijelove i mjesta uz rijeke, već i veliki dio središnjeg i donjeg Međimurja. O tomu govore mnogi zapisi, sjećanja ljudi, ali i ostatci korita potoka koji su presijecali Međimurje i spajali Dravu i Muru. Tako je i potok Sratka (Skratka) prenosio vode Drave od Kuršanca prema Donjem Pustakovcu, gdje se jedan krak potoka odvajao prema Čakovcu, Donjem Kraljevcu, Goričanu i Muri, a drugi krak vodi preko Donjeg Pustakovca prema Palinovcu, Svetom Jurju u Trnju, Hodošanu i prema Trnavi i Muri. O veličini potoka i količine vode koju je prenosio i zadržavao i danas je vidljivo po koritu čiji se ostaci dobro vide kod željezničke postaje u Čehovcu. Posljednja velika voda zabilježena je u proljeće 1950., kada je dravska voda kroz ostatke ovog potoka došla do Čehovca. Voda se pored mosta na cesti Sveti Juraj u Trnju – Čehovec – Prelog prelila cestu na još pet mjesta, tako da je cestu trebalo prekopavati, te poplavila polja zapadno od ceste Čehovec – Prelog. Poplava na tom dijelu zabilježena je još i 1954., ali manjeg karaktera. Izgradnjom hidrocentrale i regulacijom Drave i nasipa uz nju prestale su ove poteškoće.

Da su na tom području poplave imale veće razmjere i učestalost, dokazuju nam i kapele, poklonci i pilevi, koje je narod ovog kraja podizao zagovarajući se svetom Ivanu Nepomuku – zaštitniku od vode. Tako je kapela u Hodošanu posvećena svetom Ivanu Nepomuku, u Čehovcu je uz potok Skratku (Sratku – "dol") podignut poklonac (pil, pilek) sv. Ivanu Nepomuku, u Donjem Kraljevcu također se nalazi poklonac istom svecu, a u Prelogu se nalazi pil.

Poklonac sv. Ivana Nepomuka susrećemo još u Murskom Središću, Gornjem Koncovčaku i Dekanovcu, a pilove u Kotoribi i Martinskom bregu – Štrigova, dok su kapele podignute u Novom Selu – Novo Selo Rok, Držimurcu, Podbresu i Gibini, a u Raskrižju je crkva posvećena sv. Ivanu Nepomuku.

25. kolovoza 2005., u vrijeme kada je Mura svojim velikim naletom i visinom vode od 507 cm kod Murskog Središća – najviši vodostaj od kada se bilježi visina vodostaja Mure na području Međimurja, poplavila mjesta i naselja uz Muru, u Čehovcu je obnovljen i preseljen gotovo razrušen i uništen pil Sv. Ivanu Nepomuku.

Pil je blagoslovio i vodio svetu misu pred gotovo tristo mještana i gostiju župnik župe Sveti Juraj u Trnju vlč. Darko Kelemenić, koji se tom prilikom zahvalio mještanima na dobrovoljnim prilozima, radu i materijalu koji su dali za obnovu pila. Zahvalio je i gđi Branki Glavina na darovanom zemljištu. Idejne projekte i nacrt za poklonac izradio je Valent Blažeka, a kip sv. Ivana Nepomuka restaurirao je Ivan Vadlja iz Ivanovca. Budući da je bila na starom kipu uništena glava i ruke, majstor Vadlja izradio je novu glavu i ruke na kipu sv. Ivana Nepomuka u Čehovcu.

 

 

Izbor slika - 6. obljetnica gradnje novog pila

 

 

 

 

(Obradio: Iv@n. Rado bismo dopunili ovaj tekst. Ukoliko imate druga saznanja, stare fotografije i dokumente o kapeli podijelite ih s nama. Sve uredno vraćamo i bilježimo darovatelja)