Skica za povijest jednog mjesta

Zadnja verzija ovoga teksta pisana je 19.07.2014. godine

   Izvori:

ã Vladimir Kalšan, prof., Općina Donji Kraljevec, Monografija, Poglavarstvo općine Donji Kraljevec, svibanj 2005.

®© Ivan Barić, fotografije i dopune                                          Povratak na stranicu Donjeg Pustakovca

 

Donji Pustakovec

Pilovi i poklonci

Poklonac Blažene Djevice Marije Kraljice

 

Posebnih pisanih dokumenata nisam našao pa sam s grupom mladih kustosa godine 2010. napravio projekt koji je u svakom slučaju uspio. Ovaj piljek danas ne postoji, a mjesto njega sagrađena je kapela  Blažene Djevice Marije Kraljice.

Iz radnje prenosimo dio teksta koji se odnosi na povijest ovog pila.

Cjelovitu priču o projektu pogledajte ovdje.

 

"Potok Sratku prelazila je preko starog zidanog mosta koji je često obnavljan. Prije sto godina Sratka je često prelazila i preko ceste i preko mosta. Često je derala svodove mosta. 

Zanimljiva je fotografija Sratke gdje se odlično vidi i sljedeći cilj našeg puta – pil ili kako ga mi ovdje oduvijek zovemo piljek.

Na ovom je mjestu stoljećima svakog  prolaznika, gosta i povratnika uvijek dočekao neki križ – križno drevo ili veći pil, u novije vrijeme zvani poklonac, da se namjernik zahvali Bogu na dobroj sreći i uspješno prevaljenom putu. To su bila mjesta susreta, molitve, zahvale i civilizacijski znak da je mjesto kršćansko. Nerijetko su se na velike blagdane i većim obiteljskim slavljima okupljeni zajednički pred pokloncem molili do polaska u crkvu.

Tu su se palile svijeće na Sesvete, tu su se fotografirali prvopričesnici i firmanici. Mnoge fotografije koje naši mještani imaju snimili su i kasnije poslali strani turisti, posebno Česi.

 

Ovdje je 1875. godine  bio je podignut  poklonac koji Pustakovčani oduvijek zovu piljek.

Do danas nismo našli jasno ime našega piljeka.

Nalazimo nazive:

Pil Presvetog Trojstva i Kraljice Apostola (doktor  Juraj Kolarić u prvoj monografiji župe)

Poklonac Presvetog Trojstva (magistar Vladimir Kalšan u djelu Iz vjerskog života Međimurja)

Poklonac Blažene Djevice Marije Kraljice (magistar Vladimir  Kalšan u djelu Općina Donji Kraljevec). Mnogi su nam govorili da je piljek posvećen Svetoj Obitelji.

Potvrđeno je da je narod odavna ovaj objekt zvao "Ko je tebe Djevice na nebu okrunio…"

Centralni kip nosi prema župnim dokumentima ime Krunjenje Blažene Djevice Marije, a  donirao ga je i zidove podigao Leonard Kontrec 1913. godine.

Zato je ime Poklonac Blažene Djevice Marije Kraljice najbliže tom objektu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povjesničar i današnji ravnatelj Muzeja Međimurja Vladimir Kalšan u djelu Iz vjerskog života Međimurja zapisuje: "Zbog prometa, poklonac je sedamdesetih godina 20. stoljeća premješten tridesetak metara južnije od nekadašnje lokacije… U novi poklonac, na menzu koja je obrađena mozaikom, smještena je stara grupa Presvetog Trojstva. Poklonac je otvoren s tri strane, a dijelovi pokrajnih zidova ukrašeni su mozaicima. Ulaz čuva niska ograda."

 

 

 

 

 

 

U arhivu vlastitih fotografija našao sam fotografije unutrašnjosti obnovljenog piljeka.

Tu već fale veliki svijećnjaci i sam objekt našeg istraživanja.

Vladimir Meglić, tadašnji polaznik Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu, danas akademski slikar, a osamdesetih godina prošloga stoljeća vježbao je za buduće velike projekte mozaika  upravo ovdje. Specifičnost njegova opusa je ugradnja poznatih likova iz Donjeg Pustakovca u mnoge mozaike diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pil Majke Božje Škapularske

 

Godine 1906. pil su podigli Marija Frkaš i Stjepan Srnec. Pil je bio srušen i teško oštećen u prometnoj nezgodi. Obnovio ga je krajem devedesetih godina prošlog stoljeća akademski kipar Stjepan Jerković.

 

Raspelo prema polju Gomila

Poklonac ili križno drevo

Visoko kameno raspelo podignuto je 1904. godine. Nalazi se preko pruge na raskršću makadamskih putova prema Kotima, Gomili i Gajima.

Pil se često obnavlja jer je napravljen tako da boja otpada od kamena.

Fotografija desno snimljena je krajem 2002. godine

Na fotografijama dolje je stanje raspela nakon obnove u rujnu 2014. godine.