Pastoralni centar

13. prosinca 2015. godine

Župa Sveti Juraj u Trnju ostvarila je još jednu vrijednu suradnju s Mjesnim odborom Svetog Jurja u Trnju. U Domu kulture uređen je Pastoralni centar Župe koji će u iznajmljenom prostoru raditi u razdoblju od 1. prosinca 2015. do 30. studenoga 2019. godine., uz mogućnost produženja. Prostor će koristiti Crkveni zbor, Župni Karitas, mladi, molitvene grupe i organizatori najrazličitijim društvenih događaja.

Svetu Misu je u Župnoj crkvi sv. Jurja Mučenika, uz pomoć župnika Darka Kelemenića, vodio prečasni dekan, župnik Župe Prelog Antun Hoblaj. Nakon Mise u kratkom prigodnom programu otvorenja Centra sudjelovao je Župni zbor pod ravnanjem Nenada Glavaka te Pjevački zbor mladih.  

Župnik Darko Kelemenić na slikovit način prikazao je tijek uređenja Centra i zahvalio se onima koji su najviše pridonijeli uređenju Centra. Tom je prilikom rekao:

          - Draga braćo i sestre, Dragi moji župljani. Dragi prijatelji

Okupili smo se ove današnje treće nedjelje Došašća, Nedjelje Karitasa da blagoslovimo prostorije Pastoralnog centra naše Župe Sveti Juraj u Trnju. Zahvaljujem se našem dekanu preč. Antunu Hoblaju na predvođenju Svete Mise i ovom blagoslovu. Dragi dekane, dobri Bog Vam bio na pomoći i još jednom - hvala.

Dragi Bog nam je dao danas idealno vrijeme da možemo doživjeti tu veliku radost. Hvala Ti Bože na ovom danu. Radosni smo svi mi župljani naše starodrevne i velike međimurske fare Sveti Juraj u Trnju što možemo konačno reći da imamo prostore gdje će se čuti pjesma naših pjevača, radost i pjesma mladih, vidjeti upijanje znanja djece na župnom vjeronauku, dobra srca naših djevojaka i žena u župnom Karitasu, molitvenih susreta i grupa, društvenih događanja i najviše mira i Božjega blagoslova. Velika smo Župa, imamo crkvu i puno kapela, pilova, poklonaca i groblja, ali ovo mjesto želi nas kao i naša Župna crkva okupiti na posebni način liturgijskog i pastoralnog djelovanja.

Ideja je bila sviju nas, posebno Ekonomskog i Pastoralnog vijeća naše Župe, da se nešto izgradi, napravi. Možda sada nije vrijeme zbog ekonomskih razloga na neke velike projekte pa smo stoga radosni što ovdje u centru sela imamo još jedan svoj Pastoralni dom. Čekali smo uobičajenu proceduru kroz godinu dana nakon preseljenja dućana u nove prostorije da će netko unajmiti ove prostore, no, od srca nas je obradovala vijest gospodina Božidara Fajića i Vijeća mjesnog odbora Sveti Juraj u Trnju, da ove prostorije kao župa koristimo četiri godine.

 Text i Foto galerijaTMIwo

Zato još jednom zahvaljujem cjelokupnom Mjesnom odboru sela Sveti Juraj u Trnju. Zahvaljujem i gospodinu načelniku Miljenku Horvatu i svim općinskim vijećnicima na pomoći. Zahvaljujem i svim predsjednicima mjesnih odbora sedam sela naše župe na podršci. Prostorije su bile prazne, ali ubrzo su tu uselile prve mandarine i to tri tone, trebalo je uzeti metle i krpe i očistiti skladište i predavaonicu. Učinile su to vrijedne ruke Đurđe, i Štefice, Nevenke i Nenada. Dnevno je trebalo nešto dodati, navbaviti, srediti pa je svoju neumornost pokazao susjed Zdravko Halić za kojeg mogu reći da je u svim pothvatima bio aktivan; trebao se centrirati namještaj pa se tu našao Zlatko Kramar; pogledati lampe i osigurače pa bez Zlatka Zrne nema struje; staviti tablu da se nadaleko vidi daje tu Centar, pa se tu našao klesar Zvonko Zrna… Bilo je i drugih pothvata pod brižnim okom naših dragih mještana i susjeda. Hvala još jedanput svima.

Ne želimo samo reći da imamo Pastoralni centar, nego želimo reći da i stanujemo u njemu, boravimo u njemu, radujemo se u njemu, živimo u njemu.

Zato dragi moji župljani sretan sam, kao vaš župnik, da je došao ovaj današnji dan, dan svečanog blagoslova. Budimo zajedno, veselimo se zajedno, tješimo jedni druge i volimo se. Kad vas netko pita za što će služiti ovaj Pastoralni centar vi kratko odgovorite: „Čut će se pjesma, okrenuti će se dječak i djevojčica, nasmijati mladić i djevojka, zaplakati siromah od sreće, muž i žena lijepo se gledati, starac i starica svoje dane brojati. A gdje? Ovdje!".

          Župnik je potom pozvao sve nazočne na druženje i okrijepu:

- Od srca Vas pozivam na malu okrepu tu u društvenom domu. Lovci su se pobrinuli za župnika i dali nešto divlje, Zdravko se primio kuhače, Sonja kolača i evo sviju nas za zajedničkim obiteljskim stolom. Skromno je ali sa srcem. Dragi moji župljani još jednom bog vas blagoslovio!