Pil svetog Ivana Nepomuka

 

Čehovec 21. kolovoza 2019., Misa kod pila sv. Ivana Nepomuka

Čehovec 23. kolovoza 2018., Misa kod pila sv. Ivana Nepomuka

Večernica kod pila 24. kolovoza 2017. godine

Nakon 10 godina od posvećenja služena je Sveta misa čiju sliku donosimo.

Tko želi original za izradu  neka klikne na sliku, a zatim desnim klikom  i označi "Spremi kao" ili "Save as" i prenese je u svoje računalo.

Autor: Tomo Blažeka

Sveti Ivan Nepomuk – zaštitnik od voda

Međimurje, kraj med dvemi vodami, Murom i Dravom, često je bilo žrtva njihovih velikih voda, koje su plavile ne samo dijelove i mjesta uz rijeke, već i veliki dio središnjeg i donjeg Međimurja. O tomu govore mnogi zapisi, sjećanja ljudi, ali i ostatci korita potoka koji su presijecali Međimurje i spajali Dravu i Muru. Tako je i potok Sratka (Skratka) prenosio vode Drave od Kuršanca prema Donjem Pustakovcu, gdje se jedan krak potoka odvajao prema Čakovcu, Donjem Kraljevcu, Goričanu i Muri, a drugi krak vodi preko Donjeg Pustakovca prema Palinovcu, Svetom Jurju u Trnju, Hodošanu i prema Trnavi i Muri. O veličini potoka i količine vode koju je prenosio i zadržavao i danas je vidljivo po koritu čiji se ostaci dobro vide kod željezničke postaje u Čehovcu. Posljednja velika voda zabilježena je u proljeće 1950., kada je dravska voda kroz ostatke ovog potoka došla do Čehovca. Voda se pored mosta na cesti Sveti Juraj u Trnju – Čehovec – Prelog prelila cestu na još pet mjesta, tako da je cestu trebalo prekopavati, te poplavila polja zapadno od ceste Čehovec – Prelog. Poplava na tom dijelu zabilježena je još i 1954., ali manjeg karaktera. Izgradnjom hidrocentrale i regulacijom Drave i nasipa uz nju prestale su ove poteškoće.

Da su na tom području poplave imale veće razmjere i učestalost, dokazuju nam i kapele, poklonci i pilevi, koje je narod ovog kraja podizao zagovarajući se svetom Ivanu Nepomuku – zaštitniku od vode. Tako je kapela u Hodošanu posvećena svetom Ivanu Nepomuku, u Čehovcu je uz potok Skratku (Sratku – "dol") podignut poklonac (pil, pilek) sv. Ivanu Nepomuku, u Donjem Kraljevcu također se nalazi poklonac istom svecu, a u Prelogu se nalazi pil.

Poklonac sv. Ivana Nepomuka susrećemo još u Murskom Središću, Gornjem Koncovčaku i Dekanovcu, a pilove u Kotoribi i Martinskom bregu – Štrigova, dok su kapele podignute u Novom Selu – Novo Selo Rok, Držimurcu, Podbresu i Gibini, a u Raskrižju je crkva posvećena sv. Ivanu Nepomuku.

25. kolovoza 2005., u vrijeme kada je Mura svojim velikim naletom i visinom vode od 507 cm kod Murskog Središća – najviši vodostaj od kada se bilježi visina vodostaja Mure na području Međimurja, poplavila mjesta i naselja uz Muru, u Čehovcu je obnovljen i preseljen gotovo razrušen i uništen pil Sv. Ivanu Nepomuku.

Pil je blagoslovio i vodio svetu misu pred gotovo tristo mještana i gostiju župnik župe Sveti Juraj u Trnju vlč. Darko Kelemenić, koji se tom prilikom zahvalio mještanima na dobrovoljnim prilozima, radu i materijalu koji su dali za obnovu pila. Zahvalio je i gđi Branki Glavina na darovanom zemljištu. Idejne projekte i nacrt za poklonac izradio je Valent Blažeka, a kip sv. Ivana Nepomuka restaurirao je Ivan Vadlja iz Ivanovca. Budući da je bila na starom kipu uništena glava i ruke, majstor Vadlja izradio je novu glavu i ruke na kipu sv. Ivana Nepomuka u Čehovcu.

 

 

Izbor slika - 6. obljetnica gradnje novog pila

 

 

 

 

(Obradio: Iv@n. Rado bismo dopunili ovaj tekst. Ukoliko imate druga saznanja, stare fotografije i dokumente o kapeli podijelite ih s nama. Sve uredno vraćamo i bilježimo darovatelja)