Skica za povijest jednog mjesta

Zadnja verzija teksta pisana je 31. svibnja 2011. godine

  Povratak na stranicu Donjeg Hrašćana

Pil Svete Obitelji u Donjem Hrašćanu

 

(Na samom početku valja čitatelja upozoriti na to da se u Donjem Hrašćanu nalaze kapela (kapelica) i pil (pilek) istog imena. Na ovom mjestu govorimo o pilu).

 

U brojnim izvorima (najviše u internetskom prepisivanju, ali i u prvoj monografiji Župe iz 1982. godine) piše da vrijeme gradnje pila nije poznato. Navedeno je da je prema običaju postavljen na na jugozapadnom ulazu u selo gdje se odvajaju putovi za Turčišće i Palinovec. Otvoren je s tri strane. Ima krov na tri vode, a ulaz i pristup grupi sv. Obitelji čuvaju metalne rešetke. 

 

No postoji jedna zanimljiva priča iz povijesti pila.

Kapela u D. Hrašćanu sagrađena je dakle, prije 1897. godine. Sami stanovnici sela su na oltar postavili kameniti kip Sv. obitelji.  Kada je u kapelu ugrađen 1907. godine novi kip Sv. obitelji,  prvo proštenje moglo se nakon toga i službeno održati 1908. godine.

 

Dominik Kolarić u "Hrašćanskim zapisima" (Hrašćanski zapisi str 35. – 43.) rukom uredno i gotovo ispravnim štokavskim narječjem zapisuje:

A da se ne zabaci kip Svete Obitelji podiglo je selo Piljeka, malu kapelicu i tamo postavilo kameniti kip Svete Obitelji. Piljek se s vremena na vrijeme popravlja, a još i danas stoji nasred sela kapelica i pil na svom nekadanjem mjestu.

 

Dakle, u pil je bio je prenesen stari „neteološki" kip, jer, po mišljenju župnik  Juraja Peceka, malog Isusa ne smiju za ruke držati i voditi sv. Josip i Blažena Djevica Marija jer Isusa kao Boga nije potrebno voditi za ruke.

 

Sada su drugačija vremena. Diljem župe obavljene su velike i stručne obrade sakralnih objekata. Župnik Darko Kelemenić danas zna i za najmanji sakralni spomenik diljem velike župe, sudjeluje u pripremama, organizaciji, radovima i posvećenjima obnovljenih kapela, pilova, grobnih kuća te Župne crkve svetog jurja Mučenika pa je gotovo nemoguće ponavljanje sličnih događaja poput zamjene kipa.

 

Prema podacima cemeštra župe Božidara Kolarića iz Donjeg Hrašćana na pilu su se u novije vrijem  izveli ovi radovi:

od 1984. godine skinuta sva žbuka te je nanovo ožbukan, krov obnovljen, prebojen kip  sv. Obitelji, a pil zatvoren željeznim rešetkama. 

Rujan 1993. – izvedena je hidroizolacija rezanjem fuge i umetanjem plastične folije te ispunom tekućim cementom.

Studeni 1994. – potpuno je promijenjeno krovište. Nova građa i crijep.  

Rujan2005.  - učvršćen temelj do visine hidroizolacije te oličen izvana i iznutra.

 

 

 

Povratak na stranicu Donjeg Hrašćana

   Izvori:

1. dr. Juraj Kolarić, Župa Sveti Juraj u Trnju, Kratki pregled povijesti župe, Župa Svetog jurja i Kršćanska sadašnjost,  Zagreb, 1984.

2. mr. Vladimir Kalšan, Općina Donji Kraljevec (monografija), izdanje Općine 2005.

3. Dominik Kolarić, Hrašćanski zapisi, originalni rukopis, Donji Hrašćan, 1947.

4. Internetska stranica župe Svetog Jurja u Trnju: www.zupa-svetog-jurja.hr

6.  Glasnici općine Donji Kraljevec, izdanja Općine, urednik Ivan Barić, brojevi 1 – 9, 2002. – 2010.

® obradio: Ivan Barić, svibanj 2011..

Tekst je i dalje otvoren za sve nadopune i ispravke - obratiti se webmasteru