Kapela Blažene Djevice Marije Kraljice

(Blagoslov: 22. kolovoza 2004. godine)

(Obradio i fotografirao: Iwo@TM Rado bismo dopunili ovaj tekst. Ukoliko imate druga saznanja, zanimljive fotografije i dokumente o kapeli podijelite ih s nama. Sve uredno vraćamo i bilježimo darovatelja)

Priču o pilu, kapelici i nestaloj kruni Blažene Djevice Majke Kraljice istražili su i javno prezentirali učenici OŠ Hodošan 2010. godine

100518_OS-Hodosan_Kruna-Marije-Kraljice_Internet

U Donjem Pustakovcu nalazilo se tijekom stoljeća više pilova i poklonaca. Najznačajniji je svakako bio pil Presvetog Trojstva i Kraljice apostola smješten u kutu između glavne ceste, potoka Sratke i prilaza prema Kutu.

U popisu zaklada za uzdržavanje križeva i pila (spomen stupova) postoji podatak da je kip Krunjenje Blažene Device Marije u spomenutom pilu podigao Leonard Kontrec 1913. godine (na slici).

Pil i kip često su obnavljani, a najveće promjene doživjeli su osamdesetih godina XX. stoljeća kada je Vladimir Meglić iz Donjeg Pustakovca, tada polaznik Škole primijenjene umjetnosti  u Zagrebu, na lijevi i desni zid izradio dvije freske.

Zbog blizine središta župe u Svetom Jurju u Trnju, a samim time i obilježavanja proštenja i drugih crkvenih svečanosti nije se gradila kapela niti proširivalo postojeće obilježje.

Dolaskom novog stoljeća počela je sazrijevati misao o potrebi gradnje kapele. Tu idej naročito su potakle velike investicije u održavanju sakralnih objekata u svim mjestima župe što ih je započeo župnik Stjepan Markušić, a uspješno nastavio župnik Darko Kelemenić.

U jesen godine 1999. na čelo župe dolazi, dakle, župnik Kelemenić i u njemu žitelji Donjeg Pustakovca  prepoznaju blisku i jednostavnu osobu - sigurnog i spremnog suradnika u ostvarenju ideje o gradnji kapele. Stjecajem okolnosti na čelu općine Donji Kraljevec nalazi se načelnik Mladen Čonka iz Donjeg Pustakovca. Okolnosti postaju sve naklonjenije ideji - za gradnju se izjašnjavaju općinske, seoske i župne vlasti, žitelji Donjeg Pustakovca i cijele župe. O gradnji se prestaje govoriti s podsmjehom.

Kapela se počinje "graditi" formiranjem Odbora za gradnju čiji su članovi bili: Mladen Čonka, Stjepan Kramar, Vladimir Ivković, Ivan Sinković, Branko Vadlja, Franjo Srnec i vlč. Darko Kelemenić.

Najveći problemi kojih su se generacije bojale načeti je lokacija gradnje i pitanje što učiniti sa starim pilekom.

Kamen temeljac položen je dana 22. kolovoza 2003. godine. Blagoslovio ga je vlč. Darko Kelemenić.

(dopune...)

Prvu dokumentiranu fazu gradnje nalazimo u Glasniku općine Donji Kraljevec broj 2. (25. prosinca 2003.) gdje su navedene investicije iz proračuna za 2002. godinu:

U naselju D. Pustakovec u fazi je izgradnja I. faze kapele Sv. Marije Kraljice. Radove na I. fazi izvodi tvrtka "Međimurje-inženjering" d.d., Čakovec za iznos od 205.000,00 kuna, a nadzor nad izgradnjom tvrtka "Urbia" d.o.o Čakovec. U I. fazi izgraditi će se objekt kapele - grubi građevinski radovi sa krovištem.

Radovi se financiraju na slijedeći način:

  1. Mjesni odbor D. Pustakovec,

  2. donacije:

- Tondach Bedekovčina (crijep)

- Hrvatske šume – drvena građa za krovište

- EKO Međimurje – cigla (20% popusta)

 

Već u Glasniku općine Donji Kraljevec broj 3. (od 25. prosinca 2004.) nalazimo sljedeće podatke vezane uz kapitalne izdatke općine Donji Kraljevec:

    Vrijednost do sada izvedenih radova  je 1,200.000,00 kuna. U kapeli je potrebno još izraditi mozaik od 9 m2. Autor i izvođač radova je akademski umjetnik Vladimir Meglić , a vrijednost tih radova iznosi blizu 100.000,00 kuna, tako da će ukupna vrijednost radova na izgradnji kapele iznositi 1.300.000 kuna.

    Radovi su se financirali na slijedeći način: Mjesni odbor Donji Pustakovec 260.000 kuna, Općina Donji Kraljevec 100.000 kuna i donacije (mještani D. Pustakovca i tvrtke) 840.000 kuna. Nosilac radova na izgradnji kapele bio je Međimurje inženjering d.d., Čakovec, dok je nadzor obavljala firma Urbia d.o.o. Čakovec.

Objekt kapele je opskrbljen električnom energijom. Sastoji se od jedinstvenog prostora - dvorane, svijetle dužine 7,20 m, s dvije bočne apside koje dvoranu produžuju za  85 cm. Oltar i sakristija su površine od 63,50 m2, tlocrtno su smješteni u apsidi koja se nastavlja na osnovni prostor kapele svijetle dužine 3,90 m, dok je vanjski natkriveni prostor površine od 25,00 m2.

Posebnost na kapeli su ugrađeni vitraji čija je vrijednost 149.000 kuna. Dvorana kapele predviđena je za mogućnost obavljanja obreda za koji je osigurano 40 mjesta za sjedenje, postavljena centralno u dvorani.

Građevna čestica kapele uređena je na način da je dio terena nasipan do kote razine prometnice. Ispred kapele uređen je prilazni trg, površine od 35 m2, opločen štokanim betonskim opločnicima. Uz kapelu izgrađena su 4 parkirališta za vozila, od kojih je jedno predviđeno za invalida. Prednji dio građevne parcele hortikulturno je riješen uređenjem travnjaka bez drugog raslinja, dok je južni dio uređen kao površina parka, sadnjom autohtonih vrsta bilja..

 

Stranica 6. i 7. u cijelosti su posvećene otvorenju Kapele. Uz obilje fotografija s otvaranja tu se nalaze podaci o svim uplatama i isplatama preko žiro računa župe Sveti Juraj u Trnju. Za točnost podataka bio je odgovoran župnik Darko Kelemenić, a obradu je izvršio urednik Glasnika Ivan Barić.

Cjelovito izvješće možete pogledati ovdje.

Obećano je da će se u četvrtom broju Glasnika općine Donji Kraljevec (od 25. prosinca 2005.) objaviti nove donacije i radovi što je i učinjeno.

Dopunu Izvješću za godinu 2005. možete pročitati ovdje.

 

 

Posvećenje Kapele Blažene Djevice Marije Kraljice obavio je monsinjor, blagopokojni, prvi biskup Varaždinske biskupije Marko Culej, 22. kolovoza 2004. godine.
Otada do danas tu je održan cijeli niz molitvi, misa, okupljanja, a mjesno proštenje krajem kolovoza najznačajniji je događaj u mjestu tijekom godine.