Kapela Presvetog Trojstva u Palinovcu

Povratak na stranicu Palinovca

Ne znamo točno kada je u Palinovcu sagrađena kapela Presvetog Trojstva, ali se pretpostavlja da je otvorena oko 1900. godine u vrijeme službovanja župnika Juraja Peczeka. Do tada u Palinovcu su postojali samo javni križevi i pileki. Kao i druge i ova kapela je sagrađena na križanju putova, točnije puta prema Turčišću, Palovcu i na drugu stranu, prema Hodošanu i Svetom Jurju u Trnju. Na taj se način isticalo da svaki put završava pred svetim vratima te da su crkve i kapele prirodna središta mjesta, srce i duša sela.

U Kratkom pregledu povijesti župe Sveti Juraj u Trnju Juraja Kolarića, u umetku između stranica 12. i 13., kod slike kapele nalazi se podatak "Gore - Palinovec. Kapela Presv. Trojstva iz 1875. godine."

Vizitator 1897. godine spominje da u župi postoje tri filijalne kapele, ali ih ne navodi poimence.

1912. spominju se na području župe četiri kapele i to u Čehovcu, Palinovcu, Hodošanu i Hrašćanu. Kako iz već spomenutih izvora znamo da su u Čehovcu i Hodošanu postojale kapele, ostaje sporno o kojoj se kapeli radi iz kanonske vizitacije 1897. godine.

Župnik A. Fischer u Spomenici župe smatra da je tu riječ o kapeli u Palinovcu.

Međutim, jedini bi dokaz za to bila napomena vizitatora da "Palinovska općina upravlja sama imetkom crkvenim".

Godine 1917., za vrijeme prvog svjetskog rata kapela je ostala bez zvona. Vlastima su zvona poslužila za lijevanje topova i obrubljivanje topovskih metaka. 7. rujna 1916. svakoj crkvi i kapeli ostalo je po jedno zvono, ali 1917. pokupljena su sva koje lukavi zvonari nisu uspjeli spasiti.

Selo Palinovec kasnije je odvojilo šest malih jutara zemlje od svojeg pašnjaka i dalo ih na "arendu" da bi skupljenim novcem sagradilo novu i veću kapelicu. No, to se nije ostvarilo.Izborom novih odbornika te njihovim marljivim zalaganjem početkom 80-tih godina XX. stoljeća obnovljeni su pileki i kapela. Za proštenje 1981. kapela je izvana i iznutra. Radove je izvršio zidarski majstor Franjo Vidović iz Donjeg Pustakovca. Mještani su bili velikodušni u pomoći, radnoj i novčanoj. Posebno su  bili zaslužni odbornici Ivan Horvat, Ivan Orehovec, Jakob Zrna, Josip Horvat, Josip Brisar, Stjepan Baranašić te stolar Matija Novak koji je izveo drvne radove.

Kapela je adaptirana i dograđena tijekom 1994. godine. Srušena je lađa, a od stare kapele preostao je samo zvonik (na slici). Ugrađeni su novi suvremeni materijali, prozori, zvono i pokrov. Ivan Barić o gradnji u listu "Međimurje" 30. studenog 1994. godine piše:

"Još jedna važna etapa gradnje kapele Presvetoga Trojstva u Palinovcu uspješno je  privedena kraju. Predsjednik vijeća Mjesnog odbora, Ivan Srpak i njegov zamjenik Josip Sabol uz suradnju mještana i vozila sa specijalnim ljestvama Vatrogasne postrojbe Policijske uprave Županije međimurske, montirali su novi križ na zvonik kapele (na slikama). Radovi na kapeli uglavnom se primiču kraju. Zahvaljujući potpori mještana Palinovca, ali i Palinovčana koji žive u drugim mjestima na kapeli se izvode zadnji ličilački radovi, liči se fasada, montira električna instalacija, montiraju klecala i podesti ispod klecala. Već prije oslikana je pozadina oltara, ugrađeni vitraji, te uređen zvonik koji je jedini ostao od stare kapele. I on je već prije osiguran od vlage i kiše prekrivanjem i ugrađivanjem izolacije, Mještani Palinovca posebno su ponosni na svoje rođake iz daleke Australije koji su za obnovu kapele darovali 1100 australijskih dolara."

Najavu u tjednu prije posvećenja opet daje isti kroničar u listu "Međimurje":

".....Novosagrađena i iznutra uređena kapela sada izgleda sasvim drugačije. Svoj doprinos dali su mnogi osobnim radom ili novčanom potporom. Svoje novčane priloge dalo je 170 domaćinstava Palinovca (u prosjeku 500 kuna), a 93 domaćinstva osobnim radom i strojevima sudjelovalo je u izgradnji kapele" Svoj prilog dali su i mnogi mještani Palinovca koji žive i rade izvan domovine, od Slovenije do Australije. Više sredstava uložili su donatori Ivan Blags, Ivan Srpak, Agata Matošić, Antun Horvat (tvrtka Dohomont), Đuro Purić, Josip Kenjereš, Zlatko Horvat (svi iz Palinovca), zatim Đuro Horvat iz Donjeg Pustakovca, Drago Novak (tvrtka Tehnoing) iz Male Subotice, Drago Martan iz Palovca i Ivan Kolarić (tvrtka Gutex) iz Čakovca. Ovo je jedna u nizu akcija obnove crkvenih znamenja na tlu župe Sveti Juraj u Trnju."

Kapelica Presvetog Trojstva posvećena je na Dan svetog Josipa 19. ožujka 1995. godine. Posvetio ju je biskup monsinjor Đuro Kokša.

Na slici u pozadini stoje Ivica Horvat i župnik župe Prelog Antun Hoblaj, kod vanjskog oltara stoje msgr. Kokša, župnik župe Svetog Jurja Stjepan Markušić i bivši župnik naše župe Blaž Horvat.

 

Od tada se Josipovo (Jožefovo) obilježava kao Dan Palinovca prigodnom misom, priredbama i mimohodima.

U kapeli se redovito okupljaju vjernici na molitvama i misama, vatrogasci i slavljenici na školskim i drugim obljetnicama.

(Obradio i fotografirao: Iv@n. Rado bismo dopunili ovaj tekst. Ukoliko imate druga saznanja, stare fotografije i dokumente o kapeli podijelite ih s nama. Sve uredno vraćamo i bilježimo darovatelja)

 

 

 

Povratak na stranicu Palinovca