Sveti Deziderije, biskup i mučenik (Autun, Burgundija oko 556. - Vienne 611.),

23. svibnja

 

Sveti Deziderije se rodio oko 556. godine u Autunu, u Burgundiji (Francuska). Godine 594. odabran je od klera i puka za nadbiskupa južnofrancuskog grada Vienne. Revan nadbiskup želio je poboljšati medu svećenicima disciplinu. Ali je bilo i onih kojima se to nije svidjelo pa su ga počeli kod pape optuživati i papa ga je zato ozbiljno opomenuo. Ali, kad je doznao da je Deziderije bio krivo optuživan, ovlastio ga je da poduzme obnovu i drugih biskupija.
No, Deziderije je mnogo gore prošao kada je pao u nemilost kraljice Brunhilde, koju su povjesničari nazvali najgorom ženom njezina doba. Naime, Deziderije je kraljicu oštro opomenuo zbog brakolomstva i umorstva njoj nepodobnih osoba. Brunhilda se tada nije usudila izravno napasti nadbiskupa, već se je poslužila lyonskim biskupom. I on je na jednoj sinodi teško optužio svog subrata pa je zbog tih optužbi Deziderije morao otići na jedan otočić u sužanjstvo. Tamošnji stanovnici jako su ga zavoljeli jer se je za njih očinski brinuo, a o njemu su se razglasila i čudesna djela. Kraljicu je radi toga spopao strah i pozvala je nadbiskupa da se vrati iz sužanjstva. Ipak Brundhilda se nije odrekla neprijateljstva prema Dezideriju. Novcem je potkupila ljude koji su ga lažno optuživali. A kad ju je nadbiskup zbog teških sablazni ponovno javno opomenuo i pozvao na obraćenje, najmila je ubojice koji su tog svetog nadbiskupa na vratima crkve kamenovali, 611. godine. Njegovo mrtvo tijelo pokopali su u crkvi Svetog Petra i Pavla u gradu Vienne. Na kraju životopisa svetog Deziderija vidjeli smo kako gramzljivi ljudi, da bi došli do novca, postaju najokrutnije ubojice sveca.

Našim razmišljanjima koja su izazvali žalosni događaji iz života jednog svetog nadbiskupa, pridodajmo još slijedeće: Malo se zna o svećenicima oklevetanima i osumnjičenima od strane licemjernih kršćana i nevjernika, i od subraće iz staleža – a koji su onda od pretpostavljenog biskupa krivo optuženi i kažnjeni. Neki od njih tada potraže utočište u drugoj biskupiji ili čak odlaze u tuđinu gdje se osjećaju u svojevrsnom progonstvu, a drugi ostaju kao prognanici na svome.
Za razliku od svetog Deziderija koji je priznat svetim i tako primio potpunu zadovoljštinu za sve nanesene mu nepravde, spomenuti, pak, svećenici, a i mnogi drugi lažno optuženi, morat će pričekati pravednoga suca Isusa koji će na Sudnji dan i na njima ispuniti svoje obećanje: "Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima!"

Razlikuj:
1. Deziderije iz Langresa, potječe iz Genove, a bio je izabran za biskupa u Langresu u Francuskoj po posebnoj Božjoj intervenciji.
2. Sveti Deziderije iz Cahorsa,  (590.- 625.) bio je biskup Cahorsa u Francuskoj