Sveti Januarije (umro 305.)

- biskup i mučenik -

8. rujna

 

Biskup i mučenik, zvijeri ga nisu ubile pa su mu krvnici odrubili glavu.

Januarije je prema legendi bio biskup u Beneventu i mučen je za vladavine cara Dioklecijana 304. godine u Puteoliju blizu Napulja. Osuđen je na smrt u areni s lavovima. No, zvijeri puštene u arenu samo su mirno ležale pa su mu krvnici odrubili glavu. Relikvije sv. Januarija čuvaju se u napuljskoj katedrali.
 


Prva pisana svjedočanstva o čašćenju ampule s krvlju sv. Januarija datiraju iz XIV. stoljeća. Čašćenje je i danas rašireno, jer tri puta godišnje inače skrutnuta krv provre i prijeđe u tekuće stanje. Ovu pojavu znanost ne može objasniti, samo je potvrđeno da je riječ o ljudskoj krvi.

Drugi izvor:

Najstariji izvor, iz kojega saznajemo nešto pouzdano o velikom napuljskom zaštitniku sv. Januariju, jest izvadak iz pisma što ga je g. 432. napisao svećenik Uranius.

Iz tog pisanog dokumenta, koji je čak ušao u latinsku patrologiju, doznajemo da je sv. Januarije bio biskup i mučenik te da je proslavio crkvu u Napulju. Prema najstarijim liturgijskim dokumentima mučeništvo se sv. Januarija i njegovih drugova zbilo 19. rujna 305. za vrijeme Dioklecijanova progonstva.

Godine 432. napuljski je biskup Ivan I. otkrio kosti svetog Januarija te ih pohranio u katakombama Capodimonte. Relikvije su sv. Januarija god. 831. odnesene u Benevent. Odande su pak god. 1154. dospjele u samostan Montevergine. I tek su god. 1497. opet vraćene u Napulj, gdje se i danas nalaze i štuju.

Ime je sv. Januarija usko vezano uz povijest grada Napulja, kome je već stoljećima glavni zaštitnik. Radosni i tužni događaji u tisućljetnoj povijesti toga grada isprepliću se s imenom, štovanjem i čudom krvi sv. Januarija. To se čudo spominje tamo od god. 1389. A ono se događa na blagdan prijenosa svečevih relikvija, tj. u subotu uoči prve nedjelje u svibnju, zatim 19. rujna i 16. prosinca ili u devetnici i osmini tih dana. Svečeva tvrdo zgrušana krv, koja se čuva u relikvijaru, najedanput provrije i poprimi tekuće stanje.

O toj se pojavi mnogo pisalo i raspravljalo. U svakom slučaju ona je veoma zanimljiva. Izreći konačan sud o njoj ne spada na nas. Jedno je u svemu tome ipak sigurno, a to je da Bog može čudesnim znacima proslaviti svoje svece. Ti nam znaci onda mogu pomoći da porastemo u vjeri u Božju svemogućnost i dobrotu.

Osim grada Napulja i napuljske nadbiskupije sveti Gennaro je i zaštitnik banaka krvi, a zazivaju ga i kod vulkanskih erupcija.