TRSAT 2006.

K

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Tradicionalno hodočašće

vjernika župe Svetog Jurja u Trnju u svetište Majke Božje Trsatske u Rijeci

održano je 7. kolovoza 2006. godine.

 

Pogledajte:

- priču o Trsatu

- kratki opis puta

- tko je vodio Križni put

- tko je vodio Svetu Misu

- još malo o Trsatu

i malu foto-dokumentaciju

 

 

 

 

 

Kako smo putovali

(U prvi mah mislio sam napisati malo heljastu priču u kojoj bi se svatko od nas malo našao, zatim dodati neki interview pa gomilu slika. Međutim, kako je ovo prilog koji će čitati i mnogi drugi koji dovoljno ne poznaju finoće naše župe, evo kratkog pregleda hodočašća).

 

Krenulo se u 4,05 iz Svetoga Jurja u Trnju. Autobusi SPOJ-busa do tada su odradili kružna putovanja po župi i pokupili vjernike na raznim mjestima. Dvije bake bojale su se da ih ne ostave kod pila Svetog Ivana Nepomuka u Čehovcu jer dok su uzbuđeno mahale vozači bi mogli pomisliti da se to cure vraćaju iz diska. Krenulo je 115 vjernika predvođenih župnikom vlč. Darkom Kelemenićem.

Animatori u autobusima bili su župnik i Nenad Glavak. Razmijenili su se pozdravi i izmolile  nakane za sretan put.

Iako su svjetla u autobusu pogašena rijetko je koga uhvatio san. Prekrasni vidici s nove autoceste plijenili su pozornost i budili razgovore o uspjesima naših graditelja i, normalno, skrenuli razgovore na najbržu gradnju autocesta na svijetu - u deželi  Sloveniji. Stalo se na svratištu Ravna Gora. Svi su pohrlili van, ostavili autobuse da se luftaju, a onda pred sam polazak odmotali sendviče i ostalu papicu tako da je miris hrane ispunio sve pore prijevoznih sredstava.

 

Rijeka. Ništ' posebno. Grad smješten na uskom pojasu uz more, gužva na ulicama, miješa se morski, cestovni i željeznički promet, desetine nebodera paraju nebo i pokušavaju doseći zvijezde. Ali zato je bogati trsatski kompleks samostana i parkova pun zelenila, lijepih pogleda i što je najvažnije, prožet mirom vjerskog života.Taj mir remetio je tek (nenamjerno) fra Serafin Sabol, animirajući nas pjesmom, pozdravima i obavijestima.

 

Prvo se krenulo u Crkvu Gospe Trsatske gdje se obilaskom oko mramornog oltara u svetištu s likom Gospe Trsatske, djelom G. Paccassiadara (1705.). Obišli smo i Kapelu zavjetnih darova, zapalili svijeće te zavirili u Kapelu sv. Ante Padovanskoga gdje je započela Sveta misa. Do sljedećeg poziva mnogi su iskoristili priliku obaviti Svetu ispovijest.

 

Na Križnom putu sudjelovali su svi vjernici - hodočasnici donjomeđimurskog dekanata. Pjesmom i smjernom molitvom do 10 sati obavljen je Križni put. Mnogi su iskoristili priliku da s vidikovca po divnom sunčanom vremenu vide cijeli Kvarnerski zaljev. Sinula mi je misao kako kod nas nemamo ni malog brijega (osim Vukovoga) da se nešto slično napravi u sjedištu Župe. Zamislite procesije i susrete mladih  na takovom mjestu!

 

Misa je započela u 10 sati na vanjskom amfiteatralnom dijelu svetišta. Svećenici su ušli u procesiji, a naši i pjevači drugih župa dali su obol koncelebriranoj misi.

 

Nakon Svete mise započele su slobodne aktivnosti. Papica, šetnja, fotografiranje, kupovina svega i svačega. Mnogi su iskoristili priliku i prošetali dugim stepeništem, Gradinom i obližnjim ulicama.

 

Krenulo se skoro na vrijeme; neka župa u Opatiju, neka u crikvenicu, a po prvi puta naša župa je posjetila Malinsku. U samom dolasku malo je zasmetao vjetar i rijetki oblaci. Ali kasnije oslobodili se Međimurci (i Zagorci) straha pa je od 13,30 do 18 sati topla voda bila puna kupača. Gazda Branko Jambrović župniku i piscu ovih redaka pokazao je zavidnu hrabrost kada se spuštao naglavačke s tobogana.

 

U 19,00 sati krenulo se prema zavičaju. Vožnja malo problematična tek u jednom autobusu: ako uključiš ventilatore puše toplo, ako uključiš mikrofon ne rade ventilatori. Ali dobra strana je da nije treštala već uobičajena narodna glazba iz mnogih autobusa i što je krunica kratila put. Stalo se u Sesvetama i napunilo pluća svježim zrakom očišćenim kišom. 4 sata vožnje jednim, a 4 i pol sata drugim autobusom i evo nas na području župe.

 

Ukupna ocjena - veoma lijepo, poučno, zdravo za dušu i tijelo. Preporučamo svima da se iduće godine pridruže i naravno, dopune priču o Hodočašću.

 

 

 

Tko je vodio Križni put

Naši hodočasnici priključili su se  vjernicima župa Draškovec, Prelog, Donji Vidovec,  Sveta Marija, Donja Dubrava, Orehovica i župe Svetog Jeronima Zagreb.

 

Križni put vodili su župnici:

Stjepan Mostečak (Orehovica), Ivan Filipčić (Zagreb), Mato Vonić (Draškovec), Antun Hoblaj (Prelog), Mirko Pilaj (Donja Dubrava), Darko Kelemenić (Sveti Juraj u Trnju) i Pavao Markač (Sveta Marija), a uz vjernike iz Goričana zapazili smo bogoslova Marka.

 

Tko je vodio koncelebriranu Svetu Misu

Misu su vodili:

gvardijan samostana gvardijan fra Matija Koren, dekan donjomeđimurskog dekanata vlč. Antun Hoblaj i svećenici zagrebačke nadbiskupije.