Imamo biskupa!

 

 

Mons. Josip Mrzljak - varaždinski biskup  

 

Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj priopćila je 20. ožujka 2007. g. u 12 sati da je u Vatikanu objavljena vijest da je papa Benedikt XVI. imenovao mons. Josipa Mrzljaka, dosadašnjeg zagrebačkog pomoćnog biskupa za novog varaždinskog biskupa.

Ustoličenje novoga varaždinskog biskupa mons. Mrzljaka bit će u varaždinskoj katedrali u subotu 31. ožujka 2007. u 11 sati.

Varaždinska biskupija u godini u kojoj obilježava 10. obljetnicu svog osnutka time dobiva svog drugog biskupa, nakon što je prvi varaždinski biskup Marko Culej preminuo 19. kolovoza 2006. godine.

Biskup Josip Mrzljak rođen je 19. siječnja 1944. godine u Vukovaru u obitelji Vladimira i Barice rođene Šimecki. Roditelji su mu živjeli u Krašiću, a u Vukovar su doselili jer je otac kao državni službenik dobio namještenje. U svibnju 1945. godine otac je nestao i vjerojatno je ubijen od komunista kao i mnogi drugi u to vrijeme u Vukovaru. Odmah nakon očevog nestanka Josip se s majkom i sestrom vratio u Krašić. Osmogodišnje školovanje završio je u Krašiću i to u vrijeme kada je tu kao zatočenik živio zagrebački nadbiskup i kardinal, blaženi Alojzije Stepinac. Godine 1959. odlazi u Nadbiskupsko dječačko sjemenište na Šalati u Zagrebu gdje je maturirao 1963. godine. Studij teologije završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a za svećenika ga je zaredio nadbiskup Franjo Kuharić 16. studenoga 1969. godine. Kao mladomisnik Josip Mrzljak je pastoralno pomagao u više župa, a zatim je bio kapelan u župi sv. Nikole u Koprivnici. Osam je godina bio župnikom u Ozlju, odakle je nekoliko godina upravljao i župom Vrhovac. Godine 1980. imenovan je župnikom u Sesvetskom Kraljevcu, gdje ostaje 18 godina. U ljeto 1998. nadbiskup Josip Bozanić imenovao ga je biskupskim vikarom za svećenike i ravnateljem pastoralnih ureda Nadbiskupskog duhovnog stola, a malo zatim i kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog. U toj ga službi zatiče i imenovanje za pomoćnog biskupa zagrebačkog. Za biskupa je zaređen u zagrebačkoj katedrali 6. veljače 1999. U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji obnašao je službu predsjednika Vijeća HBK za kler, a danas je predsjednik Hrvatskog Caritasa, predsjednik Biskupske komisije HBK za Hrvatski Caritas te član biskupske komisije HBK za odnose s državom.

 

Ili još detalja:

Rođen je 19. siječnja 1944. godine u Vukovaru, gdje je i kršten nakon nekoliko dana u crkvi Sv. Filipa i Jakova. Roditelji su mu Vladimir i Barica rođena Šimecki, oboje iz Krašića. Otac je došao u Vukovar kao državni službenik i nestao u svibnju 1945. Vjerojatno je ubijen od komunista kao i mnogi drugi u to vrijeme u Vukovaru. Odmah nakon toga majka mu se vraća u Krašić, gdje mu se ubrzo rodila sestra s kojom majka i danas živi u Zagrebu i teško je bolesna. U Krašiću je završio osmogodišnje školovanje, upravo u vrijeme kada je tu živio kao zatočenik zagrebački nadbiskup i kardinal, a danas blaženik, Alojzije Stepinac. Godine 1959. odlazi u Dječačko sjemenište na šalati u Zagrebu, gdje je maturirao 1963. Studij Teologije završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a za svećenika ga je zaredio nadbiskup Franjo Kuharić, 16.11.1969. godine. Mladu je misu imao u Krašiću 30.11.1969. Kao mladomisnik pastoralno je pomagao u raznim župama (Okićka sv. Marija, Sigetec, Hrvatski Leskovac) a zatim je kroz godinu i pol bio kapelanom u župi sv. Nikole u Koprivnici. Osam je godina bio župnikom u Ozlju, odakle je nekoliko godina upravljao i župom Vrhovac. Godine 1980 imenovan je župnikom u Sesvetskom Kraljevcu gdje ostaje 18. godina. Kroz to je vrijeme sa svojim župljanima izgradio novu župnu crkvu. U ljetu 1998. nadbiskup Josip Bozanić imenovao ga je biskupskim vikarom za svećenike i ravnateljem pastoralnih ureda Nadbiskupskog duhovnog stola, a malo zatim i kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog. U toj ga sadašnjoj službi zatiče i imenovanje za pomoćnog biskupa zagrebačkog. Zaređen za pomoćnog zagrebačkog biskupa u zagrebačkoj katedrali 06. veljače 1999. Sveti Otac Benedikt XVI imenovao ga je 20.ožujka 2007. godine varaždinskim biskupom

 

lužbe pri HBK:

  • predsjednik Hrvatskog Caritasa
  • predsjednik Biskupske komisije HBK za Hrvatski Caritas

 

Mons. Josip Mrzljak o svom imenovanju varaždinskim biskupom

21. ožujka 2007. 07:07

Zagreb, (IKA) - S radošću sam prihvatio službu u Varaždinskoj biskupiji gdje se osjećam domaći, izjavio je na dan objave imenovanja u utorak 20. ožujka novoimenovani varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak novinarima na susretu u Nadbiskupskom duhovnom stolu u Zagrebu.

 

NOVOIMENOVANI VARAŽDINSKI BISKUP U SJEDIŠTU SVOJE NOVE BISKUPIJE:
Biskup Mrzljak u Varaždinu

 

Novoimenovani varaždinski biskup Josip Mrzljak pohodio je u srijedu 21. ožujka sjedište biskupije u Varaždinu, gdje se u Biskupskom ordinarijatu susreo s dijelom dijecezanskih svećenika i predstavnicima javnih medija, razgledao varaždinsku katedralu, pomolio se na grobu prvog varaždinskog biskupa Marka Culeja te služio svetu misu u kapeli biskupskog dvora.

Na susretu s izvjestiteljima lokalnih i nacionalnih medijskih kuća, biskup Mrzljak je rekao kako se stavio na raspolaganje Crkvi kako bi joj služio po Božjoj milosti, dodavši da je kao jedan od najbližih suradnika kardinala Josipa Bozanića u proteklih osam godina stekao iskustvo u sudjelovanju u vođenju jedne biskupije.

Istaknuo je da se u Varaždinskoj biskupiji nikako ne osjeća kao stranac, nego kao onaj koji je došao među svoje jer se poznaje gotovo sa svim svećenicima, a s blagopokojnim biskupom Markom imao je i prijateljske odnose. Naglasio je kako mu je osobito drago što može naslijediti jednog takvog dobrog čovjeka i biskupa.

"Da sam domaći osjetio sam i u prvim čestitkama, pozdravima i razgovorima. Osjećam da sam prihvaćen pa i sam s radošću prihvaćam novo služenje, koje ću započeti kroz desetak dana", rekao je biskup Mrzljak te pozvao medije na dobru suradnju u izvješćivanju, kako bi se javnosti predstavile ponajprije istinite vijesti, a Crkva će se potruditi da to budu dobre vijesti. Podsjetio je na svoje biskupsko geslo "Činiti dobro" istaknuvši kako zaista želi svakom čovjeku, bez obzira na različitosti, činiti dobro u svakom pogledu u svojoj službi biskupa u prekrasnom gradu Varaždinu.

Na upite hoće li nastaviti započete biskupijske projekte, odgovorio je kako će se upoznati s planovima i prioritetima te nastaviti činiti sve ono što je dobro za biskupiju. Odgovarajući na pitanje o povratu crkvene imovine, konkretno zgrade uz katedralu u kojoj je fakultet informatike, biskup Mrzljak kazao je kako će se tom pitanju pristupiti postupno da bi se riješilo za dobro sviju. Pritom je naglasio kako je Crkva dio ovog naroda kojem želi služiti, a ne neko strano tijelo, kojem se treba dati nešto što nije zaslužio.

"Crkva je ovdje stoljećima i želi obrazovati i odgojiti čovjeka koji će svoje znanje koristiti na dobro", rekao je biskup Mrzljak te istaknuo da će mu najvažnije svakako biti pastoralno-liturgijsko biskupsko služenje, koje će započeti u predstojećem vazmenom vremenu i kroz pohode župama prigodom podjele sakramenta krizme.

Predstojnik Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije svećenik mr. Krunoslav Novak, predstavio je tijekom susreta biskupski grb novog biskupa.

(Jasminka Bakoš-Kocijan / Križ života)

 

 

Čestitka Križa života biskupu Mrzljaku

U ime redakcije te čitatelja, kao i u svoje osobno ime, glavni urednik portala Križ života Hrvoje Cirkvenec uputio je čestitku mons. Josipu Mrzljaku povodom imenovanja za novog varaždinskog biskupa.

"Još nam svima živi u sjećanju lik i djelo prvog varaždinskog biskupa mons. Marka Culeja, koji je svojom jednostavnošću i pastirskom brigom bio nadahnuće i poticaj, kako vjernicima koji su ga susretali, tako i meni osobno. S tim mislima, želim da i Vaša pastirska služba bude na tragu daljnje izgradnje mlade Varaždinske biskupije, osobito u smislu duhovne izgradnje", piše u čestitki.

Glavni urednik portala Križa života s osobitom pažnjom je spomenuo vjernike laike, te izrazio vjeru kako će ih novoimenovani biskup Mrzljak znati angažirati u Crkvi na što kvalitetniji način, a na tragu dokumenata i smjernica Drugog vatikanskog koncila, kao i na tragu ostavštine prvog varaždinskog biskupa Marka Culeja.

"Suradnja mjesnog biskupa i laika danas je vrlo važna u sekularnom društvu, te se i osobno nadam uspješnoj suradnji kako bi svi, svako na svoj specifičan način, pridonijeli toj daljnjoj izgradnji, ne samo Crkve već i društva u cjelini", ističe se u čestitki.