Hodočašće u Svetište Majke Božje Trsatske

30. lipanj 2007.

 

Kako smo putovali

Dok netko od sudionika ne doda svoju priču, evo ukratko nekoliko mojih riječi o putovanju...

 

Krenulo se u 3,45 iz Svetoga Jurja u Trnju. Vozač Ivo do tada je pokupio vjernike u Turčišću, i Palinovcu, a dopunio autobus u Čehovcu i Svetom Jurju u Trnju, dok je vozač Pavel pokupio vjernike u Donjem Pustakovcu, Hodošanu i Donjem Hrašćanu. Oko 100 vjernika predvođenih župnikom vlč. Darkom Kelemenićem i kantorom Nenadom Glavakom na putu je odmolilo krunice, otpjevalo više vjerskih pjesama, a palo je i nekoliko dobrih šala.

Već nakon prijelaza Drave pokazali su se prvi znakovi kiše. U molitvama je spomenuto da neka kiša pada doma, u izmučenim i žednom  Međimurju, a da u Rijeci i na Krku vrijeme bude bez oborina.

Stalo se na svratištu Ravna Gora. Uobičajeno punjenje i pražnjenje krhkih tijela putnika. Krećete li se često autocestom Zagreb-Rijeka ili obratno uvijek se možete pouzdati u čiste WC-e Tifon restorana u sklopu benzinske crpke! Svaka čast! Vozači su počastili voditelje i moju malenkost, a ruksaci i vrećice u autobusu ostali su poluprazni.

 

Rijeka izgleda kao i uvijek. Dok je Pavel iskrcao putnike ispred izlaza, Ivo je narod otpeljao na staro parkiralište samostana. Malo traženja i velečasni Darko je procesiju započeo kod najstarijeg i najvjernijeg hodošasnika - dragog nam pape Ivan Pavla II.

Mir trsatskog svetišta sa samostanom, crkvom i parkom opet je remetio fra Serafin Sabol, animirajući nas pjesmom, pozdravima i obavijestima. Prvo se krenulo u Crkvu Gospe Trsatske gdje se obilaskom oko mramornog oltara u svetištu s likom Gospe Trsatske, djelom G. Paccassiadara (1705.) poklonilo Gospi i darivalo Svetište. Obišli smo i Kapelu zavjetnih darova, zapalili svijeće te zavirili u Kapelu sv. Ante Padovanskoga. Došlo je do nagle promjene plana; kad se uvidjelo da je stigla brojna skupina iz Zagreba, a posebno kada je došao vlč. Darko s ostalom moćnom ekipom iz Međimurja, odmah su časne, fratri i podfratri skočili, montirali razglase i ostale rekvizite tako da je glasogovornik ubrzo počeo širiti dobru vijest.

Dobra vijest je bila da su svi vjernici zajedno u 9 sati krenuli na križni put, a s velike pozornice na vanjskom amfiteatralnom dijelu svetišta radio je razglas s molitvom i pjesmom.

Zajednička Sveta Misa održana je u 10 sati.

 

Nakon Svete mise započele su slobodne aktivnosti. Vjernici su se razišli Ovaj puta nisam propustio sići i zatim, nakon kratkog boravka u parku, požuriti Trsatskim stubama Petra Kružića. Bez odmora odskakao sam preko 500 kamenih stepenica i odmah požurio do Gradine. Tu sam dočekao župnika i kantora, pokazao im prekrasne vidike s tornja. Malo prije 12 već smo bili kod autobusa.

Uz mao čekanje na autobuse, za sljedećih 40 minuta doputovali smo u Njivice. Prekrasno vrijeme, topla voda, odlični restorani vode prema odluci da Njivice i sljedeće godine budu cilj za popodnevni odmor hodočasnika.

 

U 19,00 sati krenulo se prema zavičaju. Stalo se nakratko u Ravnoj gori i u Sesvetama. Svirao je mix domaćih pjesama, a kao naručeno pri prelasku Drave zapjevao je Žiga "Moje Međimurje", a za ljubitelje meksikanske glazbe Dobranić je zapjevao kod Male Subotice. Već u 23,15 stali smo u Donjem Pustakovcu. MArica je dala pusu Iveku točno u 11,20.

Autobusi su ovog puta bili primjereni putovanju, nikakvih problema nije bilo, vozači sjajni, klima kakva treba biti, putnici složni i veseli.

Ukupna ocjena - odličan. Zdravo za dušu i tijelo. Preporučamo svima da se iduće godine pridruže i naravno, dopune priče o druženjima vjernika župe Svetog Jurja u Trnju.

Svemu, naravno, dajem mali izlog sličica, da se vidi kako je to sve lijepo. Pa pogledajte....

Iv@n