50. obljetnice
osnutka zbora župe Sveti Juraj u Trnju

Biskup Mrzljak predvodio slavlje 50. obljetnice
osnutka zbora župe Sveti Juraj u Trnju

****    foto-galerija  ***

U prigodi 50. obljetnice osnutka mješovitog pjevačkog zbora župe Sveti Juraj u Trnju u donjem Međimurju, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u nedjelju 9. rujna predvodio je misno slavlje u župnoj crkvi sv. Jurja u Svetom Jurju u Trnju. U godini 1956/57. u župi Sveti Juraj u Trnju osnovan je prvi četveroglasni zbor koji je sve do prije nekoliko godina djelovao pod vodstvom svog osnivača Vlade Sinkovića, koji je također proslavio pedesetu obljetnicu kantorstva.

S biskupom Mrzljakom misu je suslavilo 15 svećenika, među kojima je bilo više svećenika rodom iz te župe, koja je bogata duhovnim zvanjima, svećenika Donjomeđimurskog dekanata na čelu s dekanom preč. Antunom Hoblajem iz Preloga, i drugih gostiju, između kojih i mons. dr. Jure Bogdan, rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu. Pozdravljajući sve nazočne, brojne župljane i njihove goste te uzvanike, među kojima i predstavnike Međimurske županije i Općine Donji Kraljevec, domaći župnik vlč. Darko Kelemenić pozvao je okupljene da Bogu zahvale za polustoljetno djelovanje mješovitog župnog zbora i njegovog osnivača, zborovođe, orguljaša i skladatelja Vlade Sinkovića, koji je neumorno svojom ljubavlju i temperamentom okupljao pjevače i postao nositeljem crkvene glazbe u župi. Naglasio je da je zbor u proteklim desetljećima postao poznat diljem domovine te je nastupao na raznim svečanostima. Kazao je kako je slavlje okupilo čak 92-oje živućih pjevača, od kojih je danas aktivno njih 30-tak, te je pozvao župnu zajednicu da moli za sve pokojne pjevače i zahvali živućima na njihovoj aktivnosti u uljepšavanju crkvenih slavlja.

U pozdravnoj riječi okupljenima, biskup Mrzljak rekao je kako je razlog njihova slavlja 50. obljetnica plemenitog rada pjevačkog zbora unutar župne zajednice, te je pozvao nazočne da ponajprije zahvale Bogu na svim darovima kojima je obdario pjevače koji uljepšavaju euharistijska slavlja predvodeći liturgijsko pjevanje. Osobito je pozdravio brojnu školsku djecu okupljenu na zazivu Duha Svetog u prigodi početka školske godine, istaknuvši da se po djeci oko oltara može kazati kako ovo nije "Juraj u trnju nego "Juraj u cvijeću".

U propovijedi je biskup naglasio važnost slavljenja nedjeljne euharistije koja čovjeku vjerniku treba predstavljati temelj iz kojeg crpi snagu za svakidašnji život. Kazao je kako je, uz redovitu molitvu, kršćanima također važno i pjevanje jer je poznata izreka da 'tko pjeva, dvostruko moli'. Pohvalio je aktivnost župnog zbora koji je kroz niz desetljeća sačuvao baštinu svog naroda i svog kraja, osobito bogatu međimursku baštinu koju predstavlja drugima kao svjedočanstvo vjere svojih predaka. Istaknuo je kako je zasigurno i pjevanje učvršćivalo njihovu vjeru kroz prošlost, njegujući zajedništvo i molitvu i pružajući svjedočanstvo vjere. Podsjetivši da je započela nova školska i vjeronaučna godina, biskup je kazao kako je mladima potrebno prenijeti i svjedočanstvo vjere, a ne samo sadržaj vjere. Pozvao je župljane da im jubilejsko slavlje bude poticaj da još više učvrste svoju vjeru i budu dosljedni na putu kršćanskog života.

Na kraju slavlja biskup je zajedno sa župnikom Kelemenićem uručio zahvalnice i darove dugogodišnjem i još aktivnom kantoru Sinkoviću, zborovođi Nenadu Glavaku, koji zbor vodi unatrag devet godina, orguljašima Dolores Hegeduš i Borisu Krajačiću, te svim bivšim i sadašnjim članovima zbora, uz osobitu zahvalu članicama koje su aktivne od osnutka zbora. Župnik Kelemenić zahvalio je svima koji su pridonijeli u organizaciji slavlja, a biskup i župljani uputili su zahvalu župniku na neumornoj skrbi o župnoj zajednici. Župnik je najavio izdavanje knjige o povijesti župnog zbora i djelovanja kantora Vlade Sinkovića, u čemu će doprinos dati domaći sin, povjesničar prof. dr. Juraj Kolarić. Povjesničar Kolarić čestitao je zboru na jubileju istaknuvši važnost međimurske crkvene popijevke koja je sačuvala Međimurje hrvatskim. Pozdravljajući gosta, mons. Juru Bogdana iz Rima, prof. Kolarić podsjetio je na crtice iz povijesti koje vežu Rim i Sveti Juraj u Trnju, dok je dr. Bogdan uputio poziv zboru jubilarcu da nastupi u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu.

Na kraju je riječi zahvale uputio slavljenik Sinković, kojem su brat i sin svećenici, a sam je svoj život posvetio crkvenoj glazbi, čije je temelje izobrazbe stekao kod mo. Albe Vidakovića. Podsjetio je kako je prije pola stoljeća osnovao župni zbor, koji je pun procvat doživio za vrijeme župnika vlč. Blaža Horvata. Zbor je pjevao na 15-tak mladih misa te nastupio na euharistijskom kongresu u Zagrebu i u drugim župama, a u njemu su djelovali danas poznati crkveni pjevači, poput dr. Mije Bergovca i dr. Josipa Detonija.

Jasminka Bakoš-Kocijan

Tekst je u cijelosti i bez izmjena prenesen sa stranica Varaždinske biskupije

(dodatke je naravno ubacio Iv@n)