Svečanost povodom blagdana sv. Florijana

******* foto - priča ********

 Novi kombi za uspješnu prevenciju

Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveti Juraj u Trnju svečano je proslavilo Dan sv. Florijana i pri tom ugostilo sva vatrogasna društva Zajednice općina Donji Kraljevec i Goričan te susjednog Čehovca. Svečanost je dopunjena blagoslovom novog radnog kombi vozila ford tranzit 2,2 TDCI kojeg je u Crkvi sv. Jurja Mučenika blagoslovio vlč. Darko Kelemenić, župnik župe Sveti Juraj u Trnju.

DVD Sveti Juraj u Trnju osnovan je 1932. godine. Od početka nije bilo sredstva niti opreme koja bi pomogla u spašavanju ljudskih života i dobara od vatrene stihije. Prvo pomagalo koje je društvo nabavilo bio je ručni prijenosni agregat „Slavica". 1972. godine nabavljen je agregat „Ziegler" koji je na prvi požar bio ručno nošen. Nakon što je vidio tu muku vatrogasaca Josip Branilović st. izrađuje prikolicu za prijevoz agregata i daje svoj automobil na raspolaganje kako bi je vukao. 1983. godine Društvo nabavlja kombi vozilo IMV koje je služilo pune 24 godine i zasluženo otišlo u mirovinu. 2007. godine krenulo se u nabavku novog vozila. Uspjelo se zahvaljujući ponajprije donatorima koji su financijskim sredstvima nesebično pomogli u realizaciji plana nabave. Predsjednik Društva Vladimir Kolonić u obraćanju nazočnima posebno se zahvalio: Općini Donji Kraljevec, Vatrogasnoj Zajednici Međimurske Županije, Mjesnom odboru Sveti Juraj u Trnju, Vatrogasnoj Zajednici područja općine Donji Kraljevec – Goričan, tvrtkama ,,Tehnix" Donji Kraljevec, „Ferokotao" Donji kraljevec, Međimurje-plin Čakovec, Elektroinstalateri Čakovec, Kerbek d.o.o Donji Kraljevec, Komet Prelog, AMC Međimurje Čakovec, Švenda-Tarmann Chemie Čehovec, Triglav osiguranje Čakovec, Moto oprema AMD Čakovec, Spektar Garčin, Studio-P Nedelišće, Varga Elektrika Draškovec; pojedincima vlč. Darku Kelemeniću,Vladimiru Molnaru, Dragutinu Vuku, Zlatku Zrni, Josipu Perkoviću te susjednim društvima DVD-ima: Donji Kraljevec, Hodošan, D. Hrašćan, Goričan, Palinovec, D. Pustakovec, Čehovec. Napore Društva da se modernizira i opstane pohvalili su saborski zastupnik i predsjednik ŽS Međimurske županije Vladimir Ivković, načelnik općine D. Kraljevec Zlatko Horvat i tajnik VZ MŽ Dragutin Trupković.

U nastavku druženja u Domu kulture u Svetom Jurju u Trnju dodijeljene su diplome za završene tečajeve: Marko Ajhler postao je vatrogasac 1. klase, a Zdravko Halić, Miroslav Fajić, Siniša Čavlek i Dario Vadlja vatrogasaci. Posebna priznanja za posebni doprinos i potporu vatrogastvu i zaštiti od požara dodijeljena su također Zlatku Zrni i Dragutinu Vuku. Novo vozilo dobra nagrada je vrijednim vatrogascima za dugogodišnju uspješnu preventivu u zaštiti od požara.

Tekst i snimke: Ivan Barić