Dani kruha i zahvalnosti

12. listopada 2008. godine

 

Pogledajte još 40 Igorovih fotografija!

Za više su nam sfalili pretiskači i bumbuvače!

Pravo je zadovoljstvo raditi dok imamo priloge!

 

            Kad gladnome ponudiš kruha neka to bude srca čista da mu osmjeh od uha do uha ugrije dušu i slobodno blista.

            A duše i srca župljana župe Sveti Juraj u Trnju ove godine posebno su blistala jer su prvi puta uz prošlogodišnje prvopričesnike i ostalu školsku djecu u proslavi sudjelovali svi vjernici. Naime, 12. listopada u župnoj crkvi i ispred nje obilježen je Dan kruha i zahvalnosti.

Na župnoj svetoj misi djeca, koju su pripremile vjeroučiteljice Valerija Štampar i Martina Kivač, prinijela su darove i plodove naših polja i rada te zahvalila Bogu na svemu što nam je podario. Bilo je tu svakovrsnih plodova, od kruha i vina, do plodova naše međimurske zemljice koje su djeca obučena u narodne nošnje prinijela Bogu i zahvalila na njima.

            Pri završetku svete mise vjernici koji su dupkom ispunili župnu crkvu prisustvovali su blagoslovu jela koje su pripremile vrijedne ruke baka, mama i puca iz svih sedam sela naše župe. Bilo je tu svakovrsnih kruhova, domaćih zdiganih kolača, peciva, pereca, sira, itd… ispod postavljenog i ukrašenog štanda ispred crkve koje je postavila Udruga „Prode“ iz Hodošana  i DVD Sveti Juraj u Trnju. Tako je na jednom mjestu zaživjelo zajedništvo župe i moglo se vidjeti bogatstvo lijepog našeg Međimurja u svim delicijama domaće kuhinje.

            Župnik Darko Kelemenić blagoslovio je pripremljenu hranu, te zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi i obilježavanju jedinstvenog blagdana u našoj župi. Nakon toga pozvao je sve vjernike, ali i sve dobronamjerne prolaznike da se posluže pripremljenim jelima.

            Proslava Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje na ovakav način u kojem su sudjelovali vjernici iz Hodošana, Donjeg Hrašćana, Čehovca, Turčišća, Svetog Juraja u Trnju, Palinovca i Donjeg Pustakovca pokazala se izrazito uspješnom te je već sad sigurno poprimila naznake tradicionalnog obilježavanja pa smo spremni uputiti poziv dobrodošlice za sljedeću godinu.

Tekst: Martina Kivač