Puna kuća ljubavi i - potomaka!

Marija i Ivan Novak iz Donjeg Hrašćana obilježili 65 godina braka

Još je izranjavanom Europom bjesnio II. svjetski rat kada su 9. veljače 1944. godine Marija (87) i Ivan (89) Novak jedno drugom obećali vječnu ljubav i poštovanje.
Od djetinjstva su dijelili sve, od zajedničkog dvorišta svojih obitelji - Marija je bila od Cimermanovih, a Ivan od Lovrinovih - do zajedničkog zdenca na kojem su grabili vodu. Tako dugo dok Ivica nije zgrabio Maricu da bude zanavek njegova! Danas, nakon punih 65 godina braka, to može izgledati kao lijepa bajka, ali vremena su - kad su bili mladi - bila baš preteška, Marija je čekala Ivana da dođe iz rata...
- Ja sam došao iz mađarske vojske, bio sam ranjen, teško, pa kad su me pustili doma, oženili smo se. Ona je bila odnavek moja. Susjedi smo bili, od djetinjstva bliski - prisjeća se Ivan.
- Istina je, puno se toga lijepoga u životu može popamtiti. Bilo je ruža, ali na svakoj ruži ima i trnja - dodaje Marija.
Kroz život su Ivan i Marija, kao i nebrojeni drugi međimurski supružnici njihove generacije, dosta bili i razdvojeni. Ivan je radio kao poslovođa duge godine u Mariboru, u Nigradu, Marija je doma vodila kućanstvo, podizala djecu...
Danas su još dobra zdravlja, s poteškoćama koje ljudi njihove dobi i inače imaju, a Ivan se zna šaliti da je još otporan jer ima bakarnoga šplitera u bedru od ranjavanja u ratu, a to je sigurno hasnovito kao kuprablau za paradajz...
Svoje dana provode uglavnom uz televiziju, uz serije, malo se skoči (ne bez velike sile) do doktora, a najbolje je kad je sva obitelj na okupu kako je bila prošlog ponedjeljka, na 65. obljetnicu braka Marije i Ivana, za koju se nije pripremala posebna proslava.
Ukućani su pripremili tortu i sms-porukama se dogovorili - u ponedjeljak poslije posla - svi pod jedan krov. Pod krov pod kojim i sad živi sedmero članova obitelji u čak četiri generacije.
Marija i Ivan imali su dva sina. Đuro sa suprugom Anom ima dvoje djece - Elvisa i Melani. Drugi sin, Stjepan, na žalost već pokojni, sa suprugom Anom (dvije snahe Ane su došle u kuću!) ima Lauru i Tomislava. No, obitelj se grana dalje: Elvis sa suprugom Sanjom ima blizanke (najmlađe su u kući, godina im je) Vanju i Nelu, Melani i surug joj Miro imaju Jakova (3), a Laura s Gregorom ima Niku (2).
Svi su puni hvale za djeda i baku, za (po starinski) japicu i mamicu, pa pričaju uglas kak je japica bečka škola, još i strastveni plesač tanga, a mamica pak za čas z četrdeset jejci rezance napravi...
U ponedjeljak, 9. veljače obitelj je dogovorila: počinju pripreme za proslavu 70. obljetnice braka Marije i Ivana jer makar su već sad bračni par s najdužim stažem u Međimurju, da sve bude sigurno, slavljenici su morali obećati da će se potruditi proslaviti i taj - okrugli jubilej!
 

(Preneseno iz ListaMeđimurje, autor Marijan Belčić)

® Iv@n  ----povratak na župnu stranicu----