--- poziv --- himna ---- logotip --- reportaža  Martine Vidović

POZIV NA SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI U ZADRU 2010.

Draga hrvatska katolička mladeži!
Crkva u hrvatskom narodu pozvana je dati našim mladima odgoj u vjeri. Zadaća je to velika i odgovorna! Vjera koju vam Crkva posreduje otvara put Kristu koji vas vodi k Ocu. Krist pak onima koji mu povjeruju obećava istinsku životnu radost. On reče: «Kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. To sam vam govorio da moja radost u vama i da vaša radost bude potpuna.» (Iv 15, 9.11)

Crkva vas želi pratiti, želi s vama biti na putu prema Kristu koji daje životnu radost. Mi se zato trudimo stvoriti u Crkvi ambijent da mognete živjeti svoju vjeru. Sudjelovanje u katehezama, hodočašća tijekom godine, posebno euharistijska slavlja, stvaraju zajedništvo među vama i vaše zajedništvo s Kristom. Ostvarenje smisla vašega života nemoguće je bez Isusa Krista. Ostvareno zajedništvo s Kristom uvijek ohrabruje. Daje snagu za život i odgaja vas u nesebičnom zalaganju za bolji svijet u vama i oko vas. Zajedništvo vas k tome učvršćuje u svjedočenju Isusa Krista, u našem hrvatskom društvu koje traži svoj put prema budućnosti.

Vjerujem da ćete tu radost koju vam Krist dariva donijeti u naš grad Zadar, u Zadarsku nadbiskupiju. Ova mjesna Crkva očekuje vas i želi zajedno s vama posvjedočiti uskrsloga Krista koji je izvor radosti. Krist će nas na susretu u Zadru okupiti oko sebe. Ojačat će nas svojom Riječi i svojim Tijelom kako bismo mogli živjeti istinske vrjednote vjere, da ne podlegnemo zabludama i lažima suvremenog svijeta koji često nudi isprazne i kratkoročne radosti.

U Zadarskoj nadbiskupiji u koju dolazite, u drevnom gradu Ninu, hrvatski je narod, po krštenju, primio vjeru. Na ovom prostoru stolovao je prvi hrvatski biskup. Ovdje su hrvatski knezovi sklopili savez s Petrovim nasljednikom. Ovdje nas je katolička vjera uvela u krug europskih naroda koji s nama baštine kršćanske korijene.
Dolazite u grad bogate kulturne baštine obilježene tom vjerom. Stoga i mi želimo naglasiti potrebu i našega modernog društva za Kristom, za vjerom i konačno za smislom svoga postojanja i ostajanja u ovom svijetu. Radujem se svim mladima koji dolaze iz Hrvatske. Jednako tako radujem se svim mladim Hrvatima katolicima, koji će doći iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije iz europskih i prekomorskih zemalja. Ova vas Nadbiskupija čeka raširenih ruku i otvorena srca.

Za Zadar kažu da je grad mladosti i radosti. Neka ovaj Susret hrvatske katoličke mladeži, na koji vas pozivam u Zadar 8. i 9. svibnja 2010. godine, bude obilježen radošću susreta vas mladih međusobno, susreta s našim svećenicima, s našim obiteljima i župama u kojima ćete boraviti, našim biskupima i konačno susreta svih nas s Gospodinom Isusom Kristom.

Srdačno vas pozdravljam u Gospodinu i dobro došli u Zadar!

Mons. Ivan Prenđa,
zadarski nadbiskup

HIMNA

Da radost bude potpuna

Ti si trs, a ja sam loza,
I u Tebi, Kriste, živim,
Ne treba mi drugih njiva,
Vinogradu tvom se divim.

Ti si, Kriste, živo vino,
Što u čašu krhku vrije,
Čašu krhku mog života,
Iz nje radost svijetu pijem.

TVOGA VINA, VINA LJUBAVI,
PREPUNA JE MOJA ČAŠA,
KADA JE SA BRAĆOM DIJELIM,
POTPUNA JE RADOST NAŠA.

Želim svima nazdraviti
Vječnu radost na oltaru,
Zahvaliti tebi, Kriste,
Na predivnom daru!

TVOGA VINA, VINA LJUBAVI,
PREPUNA JE MOJA ČAŠA,
KADA JE SA BRAĆOM DIJELIM,
POTPUNA JE RADOST NAŠA.

TUMAČENJE LOGOTIPA

Kompozicija sastavljena od krugova inspirirana je prispodobom o Trsu i lozi. Mnoštvo malih krugova formiraju se u četiri grozda i spajaju u križ. U središtu križa je hostija oko koje se okupljaju plodovi loze simbolizirajući okupljanje mladih oko Krista, što je i sam SHKM.

Znak u jednoj cjelini sadrži kretanje iz središta prema vani simbolizirajući tako Isusove riječi «Ostanite u meni i ja u vama» što je uvjet potpune radosti. Sama radost prikazana je dinamičnom kompozicijom krugova u križu, koji izgleda kao da je veselo raširio ruke za zagrljaj, a u svom središtu sadrži stilizirani cvijet. Radost je dodatno izrečena šarenim bojama.
 

Prošlog vikenda, 8. i 9. svibnja 2010. godine, organiziran je Susret hrvatske katoličke mladeži u Zadru. Ove godine smo i mi, mladi Župe sv. Jurja u Trnju, odlučili zajedno otići na susret.

Došavši u sam grad Zadar, imali smo vremena bolje ga upoznati. Zadivio nas je pozdrav Suncu te jedinstvene orgulje koje su poznate u cijelom svijetu. Također, pogled na grad kroz prozor crkve sv. Donata ostat će zapamćen. Nakon upoznavanje grada krenuli smo sa središnjeg trga u povorci do stadiona Višnjik gdje se održala glavna sveta misa koju je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Na stadionu se okupilo oko 30 000 mladih iz svih dijelova Hrvatske, ali i ostalih zemalja (Austrije, BiH, Argentine). Uz molitvu, druženje te pjesmu osjetili smo potpunu radost otvorivši vrata svoga srca Isusu Kristu koji nas je obasjao snagom Duha zajedništva, ljubavi i radosti. Prenoćili smo u Pakoštanu gdje su se ljudi iskazali kao odlični i ljubazni domaćini. U nedjelju smo imali misu u njihovoj crkvi te nakon toga predstavili svoju župu kao jedinu čiji župnik ima mini farmu nojeva.

Susret u Zadru je bio divno iskustvo koje će nam svima ostati u najboljem sjećanju. Ispunjenih srca i s osmijehom na licu krenuli smo kućama željno iščekujući sljedeći susret u Sisku. (Martina Vidović, Hodošan)

Na slici: Siniša Čavlek, Martina Vidović, Karolina Kolkarić, Mateja Vuk, Barbara Hegeduš, Lucija Kolarić, Martin Kolarić, Jelena Dinić