LD Fazan obilježio Dan svetog Huberta

3. studenoga 2010.

Dvanaestu godinu za redom Lovačko društvo "Fazan" iz Hodošana obilježava Dan svetog Huberta Svetom misom. Prva proslava dogodila se 1999. godine, 2 mjeseca nakon dolaska u župu Svetog Jurja našeg dragog župnika vlč. Darka Kelemenića. Prva misa služena je u župnoj crkvi Svetog Jurja Mučenika, a prema staroj preporuci da "Nakon bogoslužja lovci zajedno s velečasnim odlaze na domjenak ili lovački bal" druženje je nastavljeno u ugostiteljskom objektu vrijednog lovca, danas pokojnog Franje Zadravca.

Najnovija misa služena je u kapeli Svetog Ivana Nepomuka u Hodošanu.

- S ponosom svugdje govorim kako me moji lovci, moji Međimurci, uvijek zovu da s njima proslavim dan njihova zaštitnika, da s njima podijelim uspjeh, radost i sve što poziv lovca nosi. Puno puta niste shvaćeni, govore vam: Lako je s puškom hodati! Siguran sam da svaku životinju spasite, da brinete za sva stvorenja Božja. Neka vas i dalje resi ljubav prema ovom poslu – rekao je između ostalog tijekom nadahnute propovijedi vlč. Kelemenić.

Lovci su se u molitvi prisjetili preminulih članova društva, a nakon mise nastavili druženje u Lovačkom domu otvorenom 2007. godine. Susretu su se pridružili načelnik općine Donji Kraljevec Zlatko Horvat, predsjednik Vijeća MO Hodošan Zoran Strahija i ravnatelj prijateljske OŠ Hodošan Ivan Barić. Kompletnu ceremoniju zbog izostanka predsjednika Miroslava Vlašića vodio je član Upravnog odbora Vlado Hranjec.

 

    


Lovačko društvo Fazan inače se ponosi vrijednim radom i suradnjom sa svim udrugama u mjestu. A sve je započelo daleke 1947. godine u susjednom naselju

 Sveti Juraj u Trnju gdje su lovci osnovali novo društvo, ali odmah s hodošanskim nazivom. Preskočimo brojne godine lova, izlova, dohrane divljači, sudjelovanja na svim akcijama mjesta i šire, ali nešto se ne smije preskočiti.

Na samom početku Domovinskog rata lovci Fazani su skočili i kao pripadnici dobrovoljačke grupe unutar tadašnje TO Donjeg Međimurja sudjelovali u akciji zauzimanja, prvo karaula u Kotoribi i Goričanu, a zatim oslobađanja teritorija Međimurja. Iz tih karaula i vojarne u Čakovcu krenule su velike količine oružja prema ostalim bojišnicama diljem Hrvatske.

Kroz godine su se gomilali popisi članova, novih remiza, lovište se širilo pa skupljalo da bi danas Fazani raspolagali XX-105. lovištem Međimurske županije, veličine oko 2.000 hektara. Na njemu, u dvije ograđene remize (jednoj natkrivenoj), preko 100 niskih i visokih hranilišta te više desetaka solišta i pojilišta, o divljači brine 40 lovaca iz naselja Sveti Juraj u Trnju, Hodošan, Donji Hrašćan, Donji Pustakovec i Palinovec. (Tekst i snimke: Ivan Barić)