Projekt "Sveta obitelj"

31. svibnja 2011.

 

 

Radnja "Kapela Svete obitelji" (*.pdf format oko 1,5 MB)

 

Gužva na ulicama Donjeg Hrašćana

           

Projekt ujedinio selo, školu i župu

 

            Ovih dana žitelji Donjeg Hrašćana po svojim ulicama često viđaju grupe djece koje obilaze javne objekte, muzeje i domaćinstva i rješavaju zadane zadatke. Sve to je dodatni dio projekta male povijesne grupe predvođene mentorom Ivanom Barićem. Naime, potaknuti uspjehom i pozitivnim reakcijama nastavnika i učenika, kao i šire javnosti, Muzej Međimurja Čakovec ove školske godine ponovo je organizirao edukativnu akciju Mali školski kustosi pa se Osnovna škola Hodošan uključila se u projekt zajedno s desetak drugih osnovnih škola. Prvotna namjera bila je obrada povijesne priče o kipu Svete obitelji, koji je, da bi naselje 1908. godine dobilo svoje mjesno proštenje, morao biti zamijenjen i premješten.

            Tijekom rada spoznala se velika uzajamna povezanost naselja Donji Hrašćan i patrona naselja - Svete obitelji pa su se u ovom projektu ujedinili stari i novi podaci o kapeli i pilu. Izbjegnuta je također moguća kriva interpretacija o događaju iz daleke 1907. godine. Rad je proširen s više događaja kojima je cilj upoznavanje naselja od strane svih učenika pa su veliki i mali saznali  mnogo o povijesti  i sadašnjost jednog mjesta sa školskog područja Osnovne škole Hodošan. Uz vodstvo Božidara Kolarića svaki učenik je obišao Muzej Međimurja dr. Juraj Kolarić i obišao naselje, a najmlađi su posjetili su gospodarstvo Branke Hegeduš, održali "Igre bez granica" na igralištu NK "Borac" te izradili prigodne putopise i likovne radove.

            Glavni dio projekta "Sveta obitelj" pod mentorstvom dipl. učitelja Ivana Barića bila je rad "Kapela Svete obitelji" kojeg su okupljenim učenicima i žiteljima Donjeg Hrašćana prezentirale male kustosice Jelena Branilović, Leonarda Ivković i Valentina Kolarić. Prezentacija projekta održana je  31. svibnja 2011. godine  uz nazočnost predstavnika Muzeja Međimurja:  mr. sc. Zlatka Bacingera, voditelj promidžbe i marketinga i Erike Nađ-Jerković, akademske slikarice, više kustosice Likovne galerije i MZLKM; župnika župe Svetog Jurja u Trnju vlč. Darka Kelemenića, pedagoginje prof. Jelene Sobočan Tkalčec učiteljica prof. Sandre Premuš Lepen i dipl. učiteljice Željke Tot, vjeroučiteljice dipl. kat. Valerije Štampar te žitelja Donjeg Hrašćana. Uvodni pozdrav dao je učenik Mihael Kolarić čija je obitelj oduvijek brinula o kronikama mjesta. Danas nakon ugradnje kanalizacije Donji Hrašćan čeka obnovu svih ulica, ali i nova ulaganja u javne i sakralne objekte. Originalan je objavljen na portalu OŠ Hodošan i Župe Svetog Jurja.

            Završetak projekta Osnovne škole Hodošan u Donjem Hrašćanu obilježila je priredba učenika u Domu kulture. Događaj u prepunoj sali Doma uljepšala je izložba radova učenika vezana uz projekt  i upoznavanje mjesta Donji Hrašćan: plakata, pismenih radova učenika matične i područnih škola te praktičnih radova iz tehničke i likovne kulture mentora Kristijana Ovčarića i Nenada Kipkea). Priredbu sa glumcima i zabavljačima osmislile  su Sandra Premuš – Lepen i Jelena Sobočan,  pripremili su je učitelji Anastazija Anka Balent, Emilija Kolac (uvježbala i mali zbor), Katarina Barić, Dragutin Balent, Marija Novak (veliki zbor) te  tamburaši pod vodstvom Stanislava Novaka, a izvanredno i originalno vodile su ga Ana Zrna i Sara Sabol.  Nazočne je pozdravila i školi se zahvalila predsjednica Vijeća MO Laura Bunc, a mjesni odbor je za male glumce pripremio slatki domjenak. (raw, foto JS Tkalčec, J. Benčik i raw)