Hodočašće u Svetište Majke Božje Trsatske

23. srpnja 2011.

 

Za naše hodočasnike evo i mali izlog sličica...  Pa pogledajte...

 

 

Hodočašće je dar Božji

 

Tradicionalno hodočašće vjernika župe Sveti Juraj u Trnju ove godine organizirano je ranije nego uobičajeno zajedničko hodočašće župa Donjomeđimurskog dekanata zbog novog i velikog hodočašća naših župljana u Fatimu 2. kolovoza.

Nakon dužeg sušnog i rekordno vrućeg razdoblja vrijeme se promijenilo upravo ovih dana. Kiša je malo smočila žedno tlo u petak, a započela opet ujutro na sam polazak iz Svetog Jurja u Trnju. Dva autobusa pokupila su vjernike iz svih mjesta naše župe u 3,30 i krenula prema odredištu.

Na početku puta u oba autobusa izmoljena je nakana za sretan put. Putom su pod vodstvom župnika vlč. Darka Kelemenića i kantora Nenada Glavaka izmoljene krunice, otpjevane pjesme posvećene Mariji i putovanju.

Stalo se po običaju na odmorištu Vukova gorica. Prve kave, sendviči, posjeti sanitarnom čvoru, razgibavanje nogu…

Kiša je prala autobuse od početka, sve do ulaska u zadnji tunel pred Rijekom. Župnik je tom prilikom rekao: "Evo, danima smo molili za kišu i sada pada. Bit ćemo zadovoljni u svakom slučaju: ako bude lijepo vrijeme – dobro, sve ćemo obaviti vani; ako bude kiša, lijepo ćemo sve obaviti ispod kišobrana. Jedino se Sveta misa i Križni put mogu premjestiti u crkvu. Za sve ćemo biti zahvalni Bogu…"

Da, za sve moramo biti zahvalni Bogu. Moramo biti sretni za svaku kunu koju smo mogli uplatiti za put i putom trošiti, za svaki sok, sendvič i voće koje smo blagovali, za sve lijepe riječi koje smo slušali tijekom puta i za vrijeme vjerskih svečanosti. Moramo biti zahvalni za zajedništvo koje povezuje vjernike naše župe i za brojna takva druženja tijekom vjerske godine: od proslave blagdana Sveta Tri Kralja, preko uskrsne Pisanice, zajedničkog Križnog puta, druženja za vrijeme mjesnih proštenja, druženja tijekom svake Mise, a posebno za blagdana Uskrsa, Tijelova, Duhova, Velike Gospe, Božića…

Posebno moram naglasiti dar koji Bog rijetko daje. Svakodnevno osjećam sjaj duše i veliku zahvalu Bogu svakog našeg župljanina za našeg plebaniša koji ima dara slušati, govoriti i pomoći svakome koji pomoć treba. Cijelo putovanje on je svugdje, on sve vidi, on sve provjerava. Kad dolazi u procesiji prije Mise i kada iza oltara stane među svećenike na zajedničkoj Misi naši vjernici uočavaju ga i po stasu i po nekom unutarnjem čulu: "To je naš velečasni!". Hvala ti Bože na tvom daru našoj župi!

I onda se dogodilo najbolje što je moglo biti. Izlaskom iz tunela Hrasten i preko Vrata pojavilo se oblačno, ali potpuno drugačije vrijeme. Na Trsat smo stigli prije 8 sati. Dalje se svaka grupa (vjernici iz desetak župa) držala "kućnog reda" Svetišta koji se ponavlja svaku subotu. Svi hodočasnici zajedno su ušli u Crkvu Gospe Trsatske i s pjesmom obišali mramorni oltar svetišta...

Prisjetimo se kratko priče o čudotvornoj slici koju je svaki vjernik vidio na glavnom oltaru:Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena "Majka milosti". Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora.
Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu.  Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima.
Čudotvorna slika "Majke Milosti" sastoji se iz tri dijela. U sredini je Marija koja doji - hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema nama koji ju gledamo. Isus premda je dijete, ima ozbiljno lice i podiže ruku za blagoslov. U gornjem redu prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje i Otkupljenje. Lijevo je prikaz Navještenja u Nazaretu, u središnjem dijelu Marija koja je rodila Isusa i pruža ga nama. U desnom gornjem kutu prikaz je Isusa koji umire za nas na križu u Jeruzalemu i daje nam Mariju za Majku. U donjem redu prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao, apostoli. S lijeve strane su sv. Nikola (?), sv. Bartol i sv. Stjepan, đakon.

Obišli smo i Kapelu zavjetnih darova i zapalili svijeće. Molilo se u razne nakane. Potom je veći dio hodočasnika požurio na Svetu ispovijed. U 9,00 sati svi smo krenuli na Trsatski brijeg, a s velike pozornice na vanjskom amfiteatralnom dijelu svetišta radio je razglas s molitvom i pjesmom. Kod crkve su pjevali pjevači dobrovoljci svih nazočnih župa.

 

Čitačice su tijekom Križnog puta ukazale na sve čime današnji svijet obiluje. Malo sam začuđen što se ukazuje samo na crne dane i događaje, negativne primjere, zloslutne misli i djela. Nakon toga priča se o izlazu iz svega u molitvi i predanosti Bogu, Isusu Kristu i Mariji. Mislim da naša dolina suza, naš životni put u zadanom svijetu koji je Bog stvorio, ima i mnogo svijetlih primjera. Ima osoba, ima događaja i čudesa koji dokazuju ispravnost molitve, ispravnost nečijeg životnog puta, pokore, smjernosti, dobrote, uzvišenosti. Na njih se treba više puta osvrnuti. Križni put je sjećanje na tugu i bol koji su jednoga nesretnog dana ljudi učinili Sinu Božjem. Križni put je put koji nudi izlaz. Tada je to bilo putovanje našeg Spasitelja na susret s Ocem, danas je to putovanje nas smrtnika prema nebesima da Ih nađemo i da zajedno slavimo.

 

Tako je brzo došlo vrijeme za Svetu misu. Prije početka i tijekom Mise zboru su se priključili puhački orkestri iz Zaboka i Mihovljana. Nažalost, nije to orkestar iz našeg međimurskog Mihovljana, već iz Krapinsko-zagorske županije, iako traženje na Internetu uvijek upućuje na Mihovljan kod Čakovca. Sunce je za vrijeme Mise nemilice pržilo, kišobrani se pretvorili u suncobrane, a najveći dio vjernika odnio je stolice u hlad uz zidine samostana ili je hlad potražio u zaklonu drveća na brijegu Trsatskoj kalvariji.

 

 

 

Nakon Mise koja traje malo duže od naših župnih vjernici su do polaska autobusa imali malo vremena. Skoknuli su na Gradinu, prošetali Svetištem, pokupovali suvenire, pojeli putno blago… Ja sam sa sinom skočio na tradicionalnu šetnju stubama koje je 1530. sagradio Petar Kružić (na putu od mora do crkve danas je to niz od 561 stube i 4 kapele). Uz malo zakašnjenja zbog pokvarenih Vura nekih hodošenskih hodočasnica autobusi Ivo expresa pohitali su put Crikvenice. Nove obilaznice Rijeke prema Istri i ulasku u grad Rijeku gotove su, ali još se grade one prema jugu pa je promet otežan.

 

U Crikvenici je bilo oblačno, pak sunčano, pak malo kišovito, ali od 13,30 do 18 sati svi su se imali prilike dobro nakupati, prošetati, nakupovati, nahraniti se i okrijepiti pićem. Naravno, po dvostrukim turističkim cijenama. O kupanju nemamo što reći. Niti sličice priložiti. Nije nam to bio glavni dio puta, ali je bila dobrodošla nagrada za prvi dio putovanja. Samo jedna Vanjina fotka s plaže tek da se vidi da smo tu negdje smočili kostime.

 

Onda slijedi put prema domu. Od karlovačke autoceste do doma opći potop. Najzanimljivije je bilo u zadnjim trenucima. U Prelogu kišilo je zaista kao iz vedrice, u Čehovcu suho, u Svetom Jurju kiša. Sve se to u noći na nedjelju i cijelu nedjelju kišom zalilo i sad može nastupiti ono dugo, toplo ljeto iz djetinjstva starijih župljana. Suša je nenadoknadivo naškodila šudrenim poljima pa će kiša pomoći onim biljkama na izmaku snaga. Ali i to je Bog tako htio.

Zahvalni smo Bogu na ovom lijepo putu. Svi živi i zdravi nastavili smo sa svojim poslovima, zanimanjima, hobijima, odmorom. Ja sam uzeo malo časa za zapisati ovo. Nisam spominjao imena, mnogo kratkih smiješnih i tužnih dogodovština, ali ne zamjerite – nisam imao kemijsku kod sebe. Svoje misli možete slati na župni e-mail pa ću ih ukomponirati u tekst. (Vaš Iwo)

 

A kako je bilo prošlih godina skoknite i pogledajte u našoj Arhivi događaja (Trsat godine, 2006., 2007. i 2009.)...

 

 

Na slici: pogled na Rijeku s vidikovca na završnoj postaji Križnog puta