ŽUPA SVETI JURAJ U TRNJU

Hodočašće u Fatimu

2. - 11. kolovoza 2011.

 

O hodočašću listeka je napisao plebanuš Darko *** O hodočašću piše i naša Ljlijana *** Fotografije 1 ***  Fotografije 2 ***  Fotografije 3 *** Plan održanog puta

Iva Ivković ustupila nam je sve fotografije, od srca zahvaljujemo!

 

Listek fatimski

 

            Danas na Veliku Gospu, najveću svetkovinu Majke Božje, nakon odsluženih Svetih misa, sjedam za računalo, onako rasterećeno i promatrajući predivne fotografije koje je napravila naša mlađahna Iva Ivković, prepuštam se bez ikakve literature ili dodatnih materijala  svojim mislima i osjećajima te želim tu nutarnju radost podijeliti sa svima Vama koji ste virtualno, duhovno i tjelesno povezani s nama.

            Krenuli smo na put, po prvi puta kao župa tako daleko, tako puni očekivanja, tako s oduševljenjem, tako sa velikom nadom kao da ćemo upravo i tjelesno doživjeti lik Marije Fatimske. Teško je to objasniti svojim riječima. Znamo da smo ostavili domovinu, obitelj, prijatelje, župu, one riječi koje su nam se stalno ponavljale da molimo za nekoga, da prikažemo žrtvu za nekoga, da još više zavolimo nekoga, da svoje tijelo prenesemo kilometrima i kilometrima daleko, opjevamo valove Sredozemnog mora, nepredvidljivost Atlantskog oceana, a da svoje srce ostavimo u domovini Hrvatskoj. Ta posebna snaga vodila nas dalje po dubokom moru, ravnim poljima, prekrasnim vrhuncima, vijugavim rijekama pa ponovo dubokom moru. Događali su se susreti s ljudima u velikim gradovima, gradovima opjevanim sa svojim tradicijama te duhovnim i kulturnim znamenitostima. Susretali smo i one koji nikad nisu čuli za našu domovinu Hrvatsku, za naše lijepo Međimurje.

           

Još mi i sada odzvanjaju riječi naših dragih hodočasnika, iskustva starijih, ponosa mlađih, smijeh i pjesma djece. Još i sada, kao da osjećam da oko vrata nosim maramu sa obilježjima naše župe, kapu s Jurjem, našom zastavom koja je na sam Dan naše domovinske zahvalnosti svima nama namamila suze na oči. Išli smo daleko, ali u našem srcu uvijek je ostala domovina.

            Fatima, Marija, Molitva, Krunica. Promatrao sam svoje drage hodočasnike, gledao  u njihovo srce, zatvorenim očima ulazio u njihove širom otvorene oči, osjećao kao da svaki od njih  čeka na red da razgovara sa Marijom, kao da svaki od njih pruža ruke prema Mariji, kao da svaki od njih osjeća upravo božansku blizinu. U jednom trenutku sam osjećao kako se svi skupa možemo zagrliti, obujmiti jedan drugoga, zažmiriti čvrsto i pružiti ruku i prepustiti se vječnosti.  Zaželjeli smo da nikad ne dođe kraj. Kao da nas je lik Marije Fatimske duhovno očarao. Marijo, sto puta ti hvala na tom daru zajedništva!

            Moralo se poći doma. Svaki prijeđeni kilometar, svaki šum dubokog vala, doveo nas opet kući.

            Svaka pjesma kao da je prestala, cika djece nestala, čvrsta ruka oslabjela, stvarnost nas odvela u dnevne obaveze, poslove, brige. Autobus otišao u daljinu, a mi u noć svojim kućama da zapalimo ponoćno svjetlo.

            No, što mi se upravo sada dogodilo? Zatvorio sam oči i začuo glas punog autobusa: "IDEMO, IDEMO ZA FATIMU!". Evo nas opet, Marijo!

 

                                                                                                                                                  Darko, župnik

 

Crtice i sličice s hodošašća u Fatimu

 

Kad čovjek prođe slavni Abrahamov rođendan i velečasni objavi da župa ide na hodočašće u Portugal, u Fatimu, mislim da  treba  dobro razmisliti i prespavati odluku – da li ja to mogu ili ne?

Odluka je pala – idem.

Skupili smo se u ponoć. Svi smo uzbuđeno predali kovčege, pozdravili se sa svojim najmilijima, sjeli  na svoja mjesta i za počelo je naše  „hodošašće života“, kako je nekoliko puta naglasio naš vodič Goran.

Prvu Svetu misu smo imali u Milanu u Katedrali Marijina rođenja. Poslije Mise većina se od nas popela na kupolu Katedrale – naravno trebalo je svladati kako nam se činilo bezbrojne stepenice – ali isplatilo se – pogled je bio predivan.

U Genovi smo se ukrcali na brod. Smjestili smo se u kabine, odložili stvari i svi smo požurili gledati isplovljavanje. Bilo je fascinantno gledati luku sa svjetlima koja se udaljavaju, dok nisu posve nestala. Noć smo prespavali uz lagano ljuljanje – super osjećaj. Ujutro smo jedni druge ispitivali kakvo je bilo spavanje. Odgovor: "Super!".

Pogled s palube ovaj je put bio drugačiji. Pogledaš na istok – voda, zapad – voda, svuda oko nas nepregledno plavetnilo.

Uplovili smo u Barcelonu – grad koji me je potpuno oduševio, osvojio svoji širokim bulevarima, spomenicima, građevinama od kojih svaka ima svoju priču, šetnicom Ramblom koja slovi kao jedna od najljepših na svijetu, Olimpijskim stadionom, stadionom Barcelone.

Noćna vožnja od Barcelone do Fatime bila je naporna – ali sve što započne mora i završiti.

 

Konačno smo stigli u Fatimu – naše odredište. Posjetili smo Crkvu u kojoj smo se poklonili vidiocima – Franji, Jacinti i Luciji. Na Svetoj misi u Kapelici ukazanja  nakon uvodnih riječi našeg župnika i njegove propovijedi osjetila sam duboku povezanost sa svim hodočasnicima, vjeru u Mariju, Boga… (na slici je Marijin kip u Kapelici ukazanja). Na Dan domovinske zahvalnosti posjetili smo Sintru, nacionalni muzej Portugala, a najhrabriji i oni najmlađi okupali su se u Atlanskom oceanu u Kaškejšu. Na Cabu da Roca najzapadnijoj točki Evrope bili smo u oblacima – Atlanski ocean zapljuskivao je stijene i osjetiš se toliko malim, a opet ponosnim jer pripadaš ljudskoj rasi koja je osvojila tu silnu vodu, ali nikad je nije pokorila.

Navečer je bila krunica u svetištu – predvodnici su je molili na svojem jeziku, a hodočasnici su odgovarali svaki na svom materinjem jeziku – miješali su se portugalski, španjolski, engleski, francuski, kineski, poljski, češki, HRVATSKI – sve različito ali  stopilo se u prekrasnu složnu melodiju koja je kulminirala pjesmom – psalmom Ave Marija… melodija je bila toliko krasna da sam imala dojam da je pjeva anđeoski zbor.

U Lisabonu smo proveli cijeli dan. Portugalci su nacija koja je otkrila najviše zemalja na svijetu – pa je Lisabon prepun spomenika i građevina koje su izgradili moreplovci – otkrivači svijeta . U nedjelju smo posjetili tri Unescoova spomenika – Tomar  - Samostan de Cristo – koji su izgradili Templari poslije njihova uništenja. Kod takvih velebnih građevina uvijek mislim – svaka čast onome tko je to osmislio i onima koji su to izgradili. U Batalhi smo posjetili samostan Santa Marija di Viktorija – gdje su pokopani mnogi portugalski kraljevi i kraljice. U Alcobaci je crkva ljubavi - zauvijek će mi  sjećanju ostati priča o nesretnoj ljubavi portugalskog princa i španjolske princeze – čija je ljubav trajala samo tri dana.

Plaža u Nazareu nešto je jedinstveno… Od ceste do Atlanskog oceana prostire se 200 m pješčane plaže – na njoj se sunča stotine ljudi, ali kupa ih se, odnosno čeka da ih zapljusne ledeni val od 16 stupnjeva, jedva nekoliko desetaka. Sada vidim da su u pravu svi koji kažu da je naše more najljepše – tek kada vidiš nešto drugo, shvatiš što imaš kod kuće.

Nedjeljna večer završila je koncertom Fada. Fado je tugaljiva portugalska pjesma – govori o čežnji, ljubavi, ponosu, sreći… ona se ne može prepričati – treba se i čuti i vidjeti – pjevačica Dolinda svojom je interpretacijom osvojila naša srca.

Posljednju Svetu misu imali smo u podzemnoj kapeli Kongresnog centra. Ta misa će mi zauvijek ostati u sjećanju – svi smo si pružili ruke te stvorili lanac u molitvi.

Na povratku za Barcelonu posjetili smo Montserat – svetu planinu.  Visoko, visoko gore smjestile su se prekrasne građevine okružene vulkanskim stijenama. Nije nam bilo teško čekati u koloni i penjati se na vrh crkve da dotaknemo ruku Marije koja čuva svog sina – kolona se kretala polako i dostojanstveno – svaki je uputio svoje molbe majci Mariji.

 

Na kraju svake priče ide zaključak. Našem duhovnom vođi velečasnom Darku – čita petica za molitve, šale, komunikaciju…ukratko za sve. Petica i našim vozačima i vodiču Goranu .

Čista petica i nama ostalima. Nije uzalud velečasni nekoliko puta rekao da smo na hodočašću svi braća i sestre – uistinu je bila lijepa povezanost među svima – zajednički smo upijali dojmove,  upoznavali nove krajeve, molili se, šalili.

Doista, ovo hodočašće će za mene biti putovanje života…Počelo sa strepnjom pred nepoznatim, a završilo brzo i prebrzo.

Ljiljana Zelenić

 

    

    

 

Plan hodočašća

 

Uz posjet  Barceloni,Milanu, Lisabonu, Atlantskoj obali i Montserratu

 

 

1.dan   Sv. Juraj u Trnju – Milano-Genova

Sakupljanje hodočasnika u Sv. Jurju u Trnju te polazak u dogovoreno vrijeme. (Polazak 2. kolovoza ujutro u 2,00 sati). Vožnja autobusom visoke turističke klase kroz Sloveniju i Italiju do Milana. Šetnja centrom mode u Italiji uz posjet palači Sforza, Katedrali, operi Scala, četvrti Brera, corso Vittorio Emanuele…. Slobodno vrijeme za osobne programe, ručak i kupovina. Nastavak vožnje do Genove, ukrcaj na brod (polazak broda u 20,00 sati), noćno krstarenje Sredozemljem iskoristite za odmor, zabavu, druženje

 

2.dan   Barcelona

Doručak. Uplovljavanje u Barcelonu u kasnim popodnevnim satima (oko 16,30) te razgled nekada najmoćnijega grada Sredozemlja,  a danas Katalonske prijestolnice i prave mediteranske metropole uz zaustavljanje kod SAGRADE FAMIGLIE, jedne od najneobičnijih svjetskih crkava. Organizirana večera u restoranu. Noćna vožnja kroz Španjolsku prema Portugalu

 

3.dan    Fatima

Prijepodnevni dolazak u Portugal te nastavak puta do Fatime, glavnog cilja našeg hodočasničkog puta, Smještaj u hotel oko podneva. Ručak u hotelu. Odmor. Upoznavanje svetišta: bazilika, podzemna crkva, kapelica ukazanja. Sveta Misa u svetištu. Večera u hotelu. Večernji hodočasnički program uz procesiju sa svijećama. Noćenje.

                                                                                                                                                        

4. dan     Tomar –Batalha – Nazare - Alcobaca                                                            

Doručak. Prijepodne posjetit ćemo Tomar i fascinantni CONVENTO DE CRISTO, impresivnu utvrdu viteškog templarskog reda. Dominikanski samostan SANTA MARIA DI VITORIA u Batalhi vrhunsko je remek djelo gotičke sakralne arhitekture. Samostan slovi kao panteon portugalskih kraljeva i kraljica. Nazare je poznati ribarski gradić na Atlantiku s dugim pješčanim plažama i velikom gastronomskom ponudom. Slobodno vrijeme za ručak te uživanje u boravku na Atlantskom oceanu ili naprosto sređivanje dojmova. Alcobaca je neizostavna destinacija turista i vjernika. Tu se nalazi veličanstvena cistercitska opatija i najveća crkva u Portugalu sa samostanskim kompleksom, MOSTEIRO DE SANTA MARIA ALCOBACA, utemeljena 1153. u spomen na veličanstvenu pobjedu nad Maurima u bitci kod Santarema. Povratak u hotel u Fatimu, večera. Hodočasnički program uz procesiju sa svijećama. Noćenje.

 

5. dan  Lisabon

Doručak. Cjelodnevni izlet u Lisabon. Razgled BELEMA: Belemska palača, Nacionalni muzej kočija, Arboretum tropskih biljaka, Samostan sv. Jeronima, Pomorski muzej, Kulturni centar, Spomenik svim slavnim portugalskim moreplovcima, istraživačima, i njihovim otkrićima (Padrao dos Descobrimentos), Betlehemska kula(mjesto odakle je Vasco da Gama isplovio putem Indije). Odlazak do centra Lisabona, pauza za ručak, šetnju. Nastavak razgleda četvrti BAIXA i ALFAMA: Lisabonska katedrala(Se), crkva sv.Antuna (Lisabon je grad rođenja poznatog sveca),  Utvrda sv.Jurja. Povratak u hotel, večera. Noćenje.

 

6. dan  Sintra – Cabo da Roca – Cascais – Estoril

Doručak. Cjelodnevni izlet u okolicu Lisabona. SINITRA – srednjovjekovni grad palača. Kraljevska palača(ljetna rezidencija portugalskih kraljeva), Palacio de la Pena. Nastavak vožnje prema CABO DA ROCA, najzapadnijoj točki europskog kontinenta, uživanje u pogledu na Atlantik. U povratku prema Lisabonu zaustavljanje u CASCAISU, tipičnom portugalskom gradiću na plaži sa obiljem dobrih restorana. Slobodno vrijeme za ručak,a za hrabrije i kupanje u ATLANSKOM OCEANU. Slijedi kraći panoramski razgled ESTORILA, mjesta u kojem je boravila europska elita plave krvi. Po dolasku u Fatimu slobodno vrijeme do večere. Večera. Noćenje.

 

7. dan Fatima

Doručak. Cjelodnevni boravak u FATIMI uz hodočasnički program: sv. Misa, Križni put, Krunica. Uz posjet podzemnoj bazilici, grobovima vidjelaca i mjestu ukazanja. Kasniji ručak u hotelu, odjava. Odlazak do mjesta ukazanja Anđela Portugala. Večernji polazak prema Španjolskoj.

 

8.dan Monserrat

U jutarnjim satima mogućnost posjeta mjestu iznenađenja. Slijedi dolazak u MONSERRAT , sveta Misa, te hodočasnički program u najznačajnijem katalonskom svetištu Crne Gospe. Smještaj u hotel na širem području Barcelone. Noćenje.

 

9.dan Barcelona

Doručak. Razgled Barcelone: DIAGONAL, PLAZZA ESPAGNA, STADION N.K. BARCELONE (mogućnost ulaska na stadion), MONT JUICE, RAMBLAS, PLAZZA CATALUNIA, KATEDRALA SVETE ELULALIJE, KOLUMBOV SPOMENIK. Slobodno vrijeme za osobne programe, šetnju ili kupanje na poznatim plažama Barcelonette. Večera. Slijedi ukrcaj na brod. Polazak broda u 21,00 sati. Plovidba mediteranom. Noćenje na brodu

 

10.dan Genova

Uplovljavanje u  luku Genova (oko 17,00). Slijedi vožnja prema Hrvatskoj s dolaskom u kasnim noćnim satima ili ranim jutarnjim satima.

NAPOMENA:

Zbog promjene voznog reda od strane brodara boravak u Španjolskoj produžuje se za jednu noć, troškove  snosi u cijelosti agencija