Proštenje u Čehovcu

21. kolovoza 2011.

 

 

Župa Sveti Juraj u Trnju

 

Ako želite neke od fotografija s nedjeljnog "proščenja" potražite ih ovdje

 

"Sveti Rok bio je svetac. Po čemu se mi ovdje okupljeni razlikujemo od svetaca? Sveti svakoga od nas može učiniti svetim.  Sveci su u jednom trenu dozvolili da ih Duh Sveti "teše", mijenja. Koliko ljubimo bližnjega i Boga toliko vrijedimo" - rekao je na početku Misnog slavlja voditelj preč. Blaž Tota, župnik u mirovini. Osim Čehovljana Misno slavlje pratili su i žitelji  okolnih naselja.

Prepuna Kapela Svetog Roka odslušala je pozorno i propovijed starog župnika župe Sveti Martin na Muri, planinara i pisca koji nakon priče o osvjedočenoj ljubavi i odricanju Svetog Roka zaključuje: "Ljubav je ono što svima nama treba. Uvijek treba od svojih "zuba otkinuti" i drugom dati da je on sretan. Sveti Rok nas priprema da se jednom nakon iskazane zemaljske ljubavi pridružimo svetima na nebesima."

 

 

Misa je bila svečana, a takvoj atmosferi je pridonijelo i više dobrih stvari koje župnik vlč. Darko Kelemenić veoma dobro posložio.

Župni zbor sada prati Mise na svim proštenjima diljem župe. Napunili su prevrući "skoroš" i  otpjevali poznate i domaće svete pjesme.

Ovaj tjedan, u četvrtak 25. kolovoza, bit će kod Pila Sv. Ivana Nepomuka proslavljena 6. obljetnica posvećenja novog pila Sv. Ivana Nepomuka.. To je i najava obnove Pila Svete Obitelji kod kovačnice u Čehovcu. Time se uz tekuće radove na Župnom dvoru nastavlja intenzivna obnova svega sakralnoga u našoj župi.

 

Opet sretan dobrim odazivom vjernika, uređenošću crkve u koju ulaže lokalna zajednica i pojedinci - dobrotvori, nazočnima se obratio plebanuš Darko. Zahvalio se preč. Blažu Toti koji je 2010. objavio knjigu "Živjeti znači diviti se" ("Vivere est admirare"). On je inače rođen u Draškovcu gdje je zaštitnik župe također Sveti Rok. Pozdravio je nazočnog gradonačelnika Grada Preloga Dragutina Glavinu, vijećnika u Gradskom vijeću Dragutina Švendu i predsjednicu Inner wheel kluba Prelog Mariju Hrešć. Zahvalio je zboru i zvonarima i najavio galeriju slika s proštenja koju će napraviti kroničar župe.

Za kraj, današnji je dan označio kao dan plača ili smijeha u mnogim župama. Naime, danas se mnogi župnici opraštaju od svojih župa i odlaze u nove župe. Velečasni Darko s nama je punih 12 godina. Bog mu je među nama podario mir i sretan život, a mi Bogu zahvaljujemo na ovom divnom svetom čovjeku. Duh Sveti neka i dalje utječe na na njega, neka ga "teše" - tko zna gdje je kraj njegovom poslanstvu. (Iwo)