Proštenje uz blagdan Krista Kralja u Turčišću

 

 

Župa Sveti Juraj u Trnju

 Gospodin je pastir moj! 

Posljednje župno proštenje na blagdan Krista Kralja održano je u selu Turčišće. U selu nema crkve ni veće kapelice pa se godišnje okupljanje održava u Društevnom domu uz kapelicu Svetog Florijana.

Svetu misu vodio je vlč. Josip Horvat, umirovljeni svećenik iz Držimurca koji je punih 30 godina bio župnik župe Selnica.

- Okupili smo se da zajedno promišljamo o Kristu Kralju, Onome koji upravlja našim životima, sudbinama i srcima - rekao je u uvodnom dijelu Mise vlč. Horvat okupljenim vjernicima Turčišća i okolnih mjesta. Za vrijeme propovijedi

- Zašto danas u vijeme kad nema kraljeva govoriti o Kralju? Zato jer je njegovo kraljevstvo nezemaljsko. To je kraljevstvo duhovno. Isus je Kralj i pastir. Krist je naš najbolji pastir. No, pastir će jednom postati sudac. Da bismo našli Krista nema nam drugoga nego se žrtvovati, davati sebe i svoje drugima. Na drugi svijet nećemo ništa nositi. Služiti Isusu i svojoj braći - to znači kraljevati.

Župnik Darko zahvalio je dragom gostu svećeniku, zvonarici Evi, cemeštrima Bojanu i Augustu, posebno obitelji Josipa Bihara na proštenskom stolu te predsjedniku Vijeća Mjesnog odbora Turčišća Ivanu Jančecu.

 

Na Svetoj misi bila je i  sestra velečasnog Horvata iz Palinovca Ružica Mesarek, članica župnog zbora, a čitačice su bile njene kćerke Ivana i Marinela Mesarek. Ministrant je bio gost iz Donjeg Hrašćana Mihael Kolarić. Svojim sedmim nastupom godišnju turneju po proštenjima diljem župe završio je i crkveni zbor pod vodstvom Nenada Glavaka.