Klečanje u župi

 

 

Župa Sveti Juraj u Trnju

 

Ako želite vidjeti neke od fotografija sa Svete mise

evo ih za Vas

(izbor 18/41 fotki)

 

O klečanju govori papa Ratzinger

 

Klečanje pod Svetom misom

 

 

Ja sam kruh života

 

Na kraju liturgijske godine slavimo svetkovinu Krista Kralja. Riječ Krist označava Pomazanika te u sebi nosi oznaku tri starozavjetne službe: proroka, svećenika i kralja. Kao prorok Krist je naviještao radosnu vijest. Kao svećenik ostvaruje ono što naviješta i u punoj stvarnosti čini ono što objavljuje, a kao Kralj objavio se u službi ljubavi.Njegovo kraljevstvo nije ništa drugo nego darovana ljubav i služenje drugima. On kao glava Crkve i nas vodi i upravlja u tom smjeru kako bismo kao udovi i krv njegova tijela bili svjedoci ljubavi i u službi čovječanstvu. Izlaganje Presvetog i

Klečanje provodi se stoljećima diljem Hrvatske, a danas redovito u Donjomeđimurskom dekanatu, župa po župa kako se to odredi početkom godine.

Svetkovina klečanja u našoj župi održana je u ponedjeljak, 5. prosinca prema sljedećem rasporedu:

Župna crkva u 8,00 SVETA MISA I IZLAGANJE PRESVETOG

8,30-9,30 Turčišće i Donji Hrašćan

9,30-10,30 Hodošan

Župna crkva u 10,30 SVEČANA MISA  

11,30-12,30 Palinovec

12,30-13,30 Čehovec

13,30-14,30 Sveti Juraj u Trnju, D. Pustakovec, čitava župa

Župna crkva  u 14,30 Večernjica i Blagoslov

 

Svečanu Svetu misu vodio je pater Ljudevit Jeđud, dominikanac, a za oltarom sv. Jurja Mučenika bili su nazočni i gotovo svi župnici Donjomeđimurskog dekanata: preč. dekan Antun Hoblaj (župa Prelog), vlč. Josip Pivar (Podturen), preč. Ivan Mikulan (Dekanovec), vlč. Đuro Vukalović (Mala Subotica), vlč. Petar Majstorović (Goričan), vlč. Mato Vonić (Draškovec), vlč. Pavao Markač (Sveta Marija), vlč. Mirko Pilaj (Donji Vidovec i Donja Dubrava) te domaći župnik vlč. Darko Kelemenić.

 

 

P. Ljudevit tražio je od vjernika da svi zajedno uđu u dvoranu gdje se Isus oprašta prije svoje smrti. Isus je čeznuo da se ostvari ono za što je rođen. A Otac ga je poslao među ljude da posvjedoči njegovu ljubav prema njima.

- Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas, ostavio je svoju oporuku ljubavi Isus. Jer Bog nije htio da budemo sami. Zato je On zadovoljan kad je s ljudima putem euharistije zajedno. Naša srca ničim ne možemo ispuniti do kraja ako tu nema Boga. Ne čezne naše srce za stvarima već da Bog bude s nama - rekao je između ostaloga tijekom zaokružene propovijedi pater i zaključio: Dan klečanja je prilika da padnemo pred Isusa i otvorimo svoja srca sa svim svojim tugama, srećom, doživljajima i zahvalom za sve što imamo. Svi smo pozvani da dođemo na euharistiju da Mu se poklonimo i, kao što na dlan primamo njegovo tijelo i krv u obliku kruha i vina, da Mu na dlanu damo sebe.

 

Župnik župe domaćina vlč. Darko Kelemenić zahvalio je svim župnicima i pateru Ljudevitu na sudjelovanju na slavlju i nazočnim vjernicima na smjernom praćenju Mise, posebno vjeroučenicima koju su slavlje pratili zajedno s vjeroučiteljicom Valerijom i učiteljicama Liljanom i Suzanom.