12. Križni put mladih Varaždinske biskupije

Subota i nedjelja, 24. i 25. ožujka 2012.

 

 

Kotoriba - Prelog - Čakovec

"Ustat ću i poći..." (Lk 15,18)

Obilježje: MARAMA

Himna: Odlučio sam slijediti Krista

 

 

 

U subotu i nedjelju 24. i 25. ožujka 2012. održat će se ovogodišnji 12. Križni put mladih Varaždinske biskupije. Kreće se od župne crkve u Kotoribi, spavamo u školskoj športskoj dvorani u OŠ Prelog, a završava se misom s biskupom u župi Svetog Antuna Padovanskog u Čakovcu, u nedjelju između 18,00 i 19,00 sati. Okupljanje je u Kotoribi u subotu do 7,30 sati.

I ove će godine poslove organizacije i prijavljivanja raditi animatori koje župnici imenuju u svojim župama. Rok za prijave je 19. ožujka 2012.

Sve informacije glede prijava za sudjelovanje možete dobiti u svojim župama kod vaših župnika ili župnih animatora. Obavezno uzmite i pročitajte letak s važnim informacijama za sudjelovanje i proslijedite letak svojim prijateljima! Svakako uzmite pjesmarice koje smo izdali uz jubilarni 10. križni put jer ove godine dajemo novu himnu kao naljepnicu koju ćemo zalijepiti u tu pjesmaricu.

Križni put pod geslom “Ustat ću i poći ...“ (Lk 15,18) organiziraju Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije, Planinarska udruga mladih – PUME i Bratovština sv. Ferdinanda. Sudionici će se okupiti kod župne crkve u Kotoribi, u subotu ujutro do 7,30 sati. Noćenje se priređuje u školskoj športskoj dvorani u Prelogu, a križni put će se zaključiti svetom misom koju će predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu, u nedjelju između 18 i 19 sati.

Na križnom putu ne mogu sudjelovati učenici osnovne škole.

 

Letak s informacijama o prijavama i sudjelovanju na KP-u preuzmite ovdje.

KRIŽNI PUT U DESET TOČAKA

Križni put? Potrebno je znati da poći na Križni put znači: moliti, slušati i razmišljati o Riječi Božjoj; slaviti Isusa i svjedočiti ga putem kojim idemo; pjevati, upoznati našu biskupiju, njezine crkve i kapelice, raspela i piljeve naših župa; upoznati mlade katolike iz drugih krajeva i župa naše biskupije.

Prijave? Sve potrebne informacije zatraži kod svojeg župnika koji će te uputiti animatoru zaduženom za tvoju župu ili dekanat, ako u župi nema animatora.

Dob? Imaš li 16 godina ili više, i ako si voljan pridržavati se reda i programa Križnog puta, pozvan si!

Molimo animatore zajednica da ni u kom slučaju ne dovode osnovnoškolce.

Oprema? Svaki sudionik treba obavezno ponijeti vreću za spavanje i podmetač (POD JE VRLO HLADAN!), jer spavamo na podu sportske dvorane. Stvari obavezno nositi u ruksaku. Izbjegavaj nošenje prtljage u rukama (vreće, torbe, podmetači i nikako u vrećici od najlona), jer će ti to stvarati velike probleme po šumskim stazama.

Obuća i odjeća? Potrebno je svakako uzeti kišnu kabanicu (ne kišobran), rezervnu odjeću (barem čarape – više pari, i majicu…). Uzmi dobre (ako imaš planinarske) cipele.

Pripremi se na iscrpljenost i umor, kojih će zasigurno biti u izobilju. Svakako uzmi sa sobom papuče ili čistu obuću za boravak na noćenju u školi.

Novac? Animator kod prijave skuplja od svakog sudionika 30 kuna (zajedničko obilježje, troškovi organizacije). Cijena prijevoza ovdje nije uključena. Ukoliko sudjeluje više osoba iz iste obitelji, treći član ne plaća ništa osim putničke karte. No, neka financijski razlozi ne budu zapreka dolasku i sudjelovanju na KP.

Uvjeti? Podrazumijeva se da moraš biti spreman prihvatiti sve ono što svaki Križni put nosi sa sobom: žrtvu, žuljeve, bol nogu, tjelesnu iscrpljenost, nečije hrkanje, tvrdi pod na kojem će se spavati, blatnjave cipele, uspinjanja…Zato se trebaš vrlo dobro unaprijed naoružati strpljivošću, tolerancijom, ljubavlju,

Hrana? Savjetujemo, naravno, da sa sobom uzmeš suhu hranu (konzerve, sendviče, klipiće, voće i slično …) za subotu i nedjelju. U subotu navečer svi dobivamo toplu večeru.

 

Nepotrebno? Molimo te da ne nosiš sa sobom nikakve mp3, mp4, mp5, mp6 … • i ostale slične uređaje. Ukoliko ipak odlučiš ponijeti nešto od navedenog, pripremi se na mogućnost da ti "remetitelji" mira, tišine, druženja i razgovora budu oduzeti do kraja Križnog puta.

 

Križni put? I ne zaboravi još jednom: Križni put nije neka vrsta zabave, ili "tuluma", već je to duhovna priprema mladoga čovjeka za najveći kršćanski blagdan Uskrs. Ta dva dana proći će u ozračju molitve, slušanja Božje Riječi, slavljenja Gospodina, pjesmi, druženju, razgovoru…

 

NOSI SAMO POTREBNO! Ne zaboravite: iako se može činiti vrlo potrebnom ili zanimljivom, nepotrebna prtljaga uvelike otežava hodočašće koje je već samo po sebi žrtva hodanjem!

 

PRIJAVE:

Svaki zainteresirani sudionik KP-a javlja se svome župniku/župnom animatoru koji cijelu skupinu prijavljuje dekanatskom animatoru. Ili, ako u župi nema određenog animatora, moguće je prijaviti se izravno dekanatskom animatoru do ponedjeljka, 19. ožujka 2012. do 16,00 sati.

PRIJEVOZ:

Svaki dekanatski animator organizirat će prijevoz za mlade iz dekanata u suradnji sa svojim župnikom.

Uzmite sa sobom knjižice s pjesmama Križnog puta od prošle godine!

 

KRIŽNI PUT SE NE ODGAĐA ZBOG LOŠEG VREMENA!

Animatori za KP po dekanatima:

Bednjanski:

Danijel Mežnarić 098 945 5945

Čakovečki:

Miroslava Novak 099 797 5493

Đurđevački:

Ana Lovrak 091 916 6161

Donjovaraždinski:

Tomislav Herceg 091 576 6793

Donjomeđimurski:

Monika Cenko 099 682 9684

Gornjomeđimurski:

Rahela Klobučarić 098 189 4420

Gornjovaraždinski:

Sunčana Benkus 098 636 745

Koprivnički:

Mateja Potroško 091 112 6136

Ludbreški:

Dubravka Červek 098 138 1149

Varaždinskotoplički:

Dunja Mihalić 098 590 641

Virovski:

Patricia Cikoš 099 681 7810

 

ORGANIZATORI:

Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije Planinarska udruga mladih -PUME Bratovština sv. Ferdinanda