Blagdan svetog Jurja u mom Jurju

23. travnja 2012.

 

 

           Živim u malom selu koje je nazvano po svetom Jurju Mučeniku, zaštitniku naše Župe. Svake godine 23. travnja slavimo Jurjevo, ili po domaćem - Đurđevo.

           Sveti Juraj bio je jedan od najslavnijih kršćanskih mučenika Istočne i Zapadne Crkve. Prema legendi sveti Juraj pobjeđuje zmaja. U počecima kršćanstva zmaj je simbolizirao zlo. Sveti Juraj većinom se prikazuje u odori rimskog vojnika i  na bijelom konju. On je bio jedan od prvih mučenika Dioklecijanovog progona. Pobunio se protiv Dioklecijanovog progona kršćana. Zbog toga je bio zatočen i mučen, ali se nije odrekao svoje vjere. Dioklecijan mu je  23. travnja dao odrubiti glavu. Zbog toga se blagdan svetog Jurja slavi 23. travnja. Dan prije Đurđeva svi stanovnici mog sela ukrašavaju ograde kiticama jorgovana i sremze (kod nas črenslo). Kod nas je na Đurđevo proštenje. Ujutro je misa na koju dolaze svečenici iz okolnih župa. Kod kuće jedemo svečani ručak. K nama skoro svake godine dođu gosti. U tri sata je večernica. Nakon večernice još malo obiđemo štande - prodajna mjesta s igračkama i Đurđevo je skoro gotovo. Dan poslije s ograda skidamo ukrase od zelenih grančica i cvjetova.
          Đurđevo uvijek prođe veselo, zato se ja svake godine iznova veselim tom blagdanu.

 

Luka Fajić, 5.a razred OŠ Hodošan

Fotografije Svete mise i proštenja

 

 

Hvala Luki na uvodu. Tko to rade naši vjeroučenici. Nastavljamo s kratkim osvrtom...

 

Na poldanjoj Svetoj misi i na radni dan bilo je m nogo vjernika. Najbliže oltau mjesta su zauzeli učenici nižih razreda iz Hodošana, Palinovca i Svetog Jurja u Trnju predvođeni ravnateljem OŠ Hodošan te učiteljima i učiteljicama. Posebno lijepo bilo je što su se Misi odazvali svi svećenici Donjomeđimurskog dekanata, s njima vlč. Alexandre Djovoedo Adjimon, kapelan u Prelogu, i dragi gost, rodom iz Držimurca  vlč. Josip Horvat.

Svetu misu vodio je vlč. Marijan Horvat, župnik župe Kotoriba. Inače je bio bogoslov u Lepoglavi u vrijeme kad je naš plebanuš bio tamo kapelan. Tijekom propovijedi bio je veoma slikovit, uspostavio je nesvakidašnji kontakt s djecom i starijima. Pričao je životne priče i zbunio odlične vjeroučenike pitanjem kako se zvao konj svetog Jurja i kako se zvao zmaj kojeg je sredio kopljem.

- Kako je sveti Juraj pobijedio zmaja? Sveti Juraj bio je uporan, uporan u molitvi i zajedništvu s Bogom. Ne posustajte. On vam daje sve: vrijeme, snagu, postojanost i vjeru, tj. sve što trebate da proživite život - rekao je u dijelu propovijedi vlč. Horvat i nastavlja:

- Ali, kuda jurite! Budite spokojni, sve ćete stići. Život je kao plaža po kojem vode 2 traga - jedan je Božji, a drugi tvoj. Pa ako jedan trag nestane to znači da te Bog podržava, nosi. Pokazuje ti kako da dobro živiš i dobro ti bude na zemlji!

Velečasni Darko Kelemenić iskoristio je priliku da čestita imendan svim Đurekima, posebno vlč. Đuri Vukaloviću, župniku iz Male Subotice.

Nakon izlaska iz crkve navalila djeca na šarene štandove. Učenici i učiteljice po dobrom običaju uputili su se pješice natrag u svoje selo.