II. studentsko hodočašće u Mariju Bistricu

27. svibnja 2012.

 

Četvero mladih iz Župe Sv. Juraj u Trnju na Velikom studentskom hodočašću na Mariji Bistrici.

 

Na svetkovinu Duhova, u nedjelju 27. svibnja, u organizaciji zavičajnih udruga, gotovo tisuću studenata krenulo je u Mariju Bistricu na II. studentsko hodočašće. Vođeni sloganom „ Ako u Duhu živimo, po Duhu se i ravnajmo“ studenti su se okupili iz svih krajeva Lijepe naše. Ukupno su bile 24 različite studentske zavičajne udruge, a nas je predstavljala Udruga studenata Međimurja.

Na svečanoj misi, koju je predvodio zagrebački kardinal Josip Bozanić, u zajedništvu s rektorom Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željkom Tanjićem, nadbiskupijskim povjerenikom za Pastoral mladih Ivicom Budinšćakom, studentskim kapelanom don Damirom Stojićem, župnikom iz Svete Marije Pavlom Markačem i drugim svećenicima studenti su pokazali svoja zavičajna obilježja. Obučeni u narodne nošnje svoga kraja te noseći hrvatske zastave, predstavnici studenata iz cijele Hrvatske ušli su u procesiji u Crkvu na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca te tako uveličali misno slavlje. U međimurskoj narodnoj nošnji bili su Ivan Borović i Marija Repalust koji su ujedno na samoj sv. misi čitali molitvu vjernika.

Nakon euharistijskog slavlja Šime Strikoman je načinio svoju 291. milenijsku fotografiju hrvatske šahovnice koju su činili mladi odjeveni u crvene odnosno bijele majice. Ni kiša nije spriječila održavanje Puta Križa, iako je bio planiran na obližnjem obronku, održao se na oltaru.

Poslije svega u župnome dvoru bio je upriličen ručak za organizatore iz zavičajnih udruga s kardinalom Bozanićem. U ime Udruge studenata Međimurja tu čast je imao predsjednik Igor Ivković. Kardinal je svojim riječima dao podršku studentima za daljnje djelovanje uz naglasak ugodnog iznenađenja samostalnom inicijativom mladih za projekt Hodočašće na Mariju Bistricu. Tom prigodom poklonio im je svoju knjigu Krist nas zove.

Osim navedenih na hodočašću su iz Udruge studenata Međimurja sudjelovali i Mateja Vuk, Karolina Kolarić, Mateja Ćorluka, Ana Gakić, Vlatka Hunjadi, Ines Polgar, Jasmina  Stanko, Petra Marković, Iva Tratnik, Saša Horvat, Josip Novak, Klara Mihinjač te Ana Lovasić.

 

 

 

 

Autor teksta: Ana Lovasić

Autori slika: Šime Strikoman i Igor Ivković