Osnovna škola Hodošan nastavlja projekt "Upoznajmo mjesta našeg školskog područja"

 

Palinovec, 6. lipnja 2012.

Povodom mjesnog proštenja za Presveto Trojstvo u Palinovcu, a u skladu sa Školskim kurikulumom za tekuću školsku godinu, Osnovna škola Hodošan nastavila je s programom "Upoznajmo mjesta našeg školskog područja". U program su uključeni svi učenici škole, djelatnici koji taj dan rade, vlasti i udruge Palinovca i gosti iz Slovenije.

 

Učenici 7. i 8. razreda upoznali su povijest filijale župe Sveti Juraj u Trnju i povijest kapele Presvetog Trojstva. U kapeli ih je primio župnik župe Sveti Juraj u Trnju vlč. Darko Kelemenić i u satu povijesti pričao o župi i filijali. Svetkovina ili blagdan Presvetog Trojstva slavi se u Crkvi od daleke 1334. godine što je u povijesti blisko godini 1259. godine kada je Palinovec feudalni posjed kojega u jednoj zamjeni imanja tadašnji hrvatski potkralj Stjepan dao grofu Lankretu.

 

Učenici 7. i 8. razreda također su bili gosti Dobrovoljnog vatrogasnog društva Palinovec. U Vatrogasnom domu dočekali su ih predsjednik Franjo Jančec, dopredsjednik Josip Sabol, zapovjednik Tomo Srpak, dozapovjednik Krunoslav Fileš i vatrogaskinja Melita Čižmešija. DVD Palinovec osnovano je 18. rujna 1932. godine, a danas je najveća, naorganiziranija i najuspješnija udruga koja zastupa svoje mjesto u državnim okvirima. Rukovodstvo DVD-a nakon predavanja pokazalo je svu opremu, načine gašenja pjenom i vodom i s učenicima organiziralo vježbu gašenja prahom.

 

Učenici 5. i 6. razreda posjetili su Područnu školu Palinovec gdje je u ime Vijeća Mjesnog odbora o najstarijem naselju u općini Donji Kraljevec govorila Tamara Recek. O povijesti Područne škole govorila je učiteljica Elizabeta Matijaško. Potom su učenici posjetili uređeni Dom kulture gdje su ih o zanimljivostima Palinovca upoznale članice Udruge žena Palinovec: predsjednica Ljubica Srpak, tajnica Ruža Špirk te članice Biserka Novak, Anita Sabol i Mirjana Baranašić. Udruga žena najmlađa je među 4 udruge Palinovca - osnovana je 21. studenoga 1999. godine, prva akcija joj je bila doček sv. Nikole 5. prosinca 1999., sudjeluju u svim aktivnostima mjesta i općine, posebno njeguje kulturnu baštinu i promovira hobije, članstvo se druži međusobno i na razini općine, organizira brojne izlete i uređuje mjesto. Predsjednice do sada bile su: Marija Fileš (1999.2004.), Danica Špirk (2004. - 2012.), a trenutna predsjednica je Ljubica Srpak.

Spomenuti su podaci da su najčešća prezimena Horvat - Žuljovi i Sabol - Mehinovi, da iz naselja imaju načelnika općine Zlatka Horvata, predsjednicu KUD-a općine D. Kraljevec Tamaru Recek i predsjednika Puhačkog orkestra općine Donji Kraljevec Josipa Receka; zatim, iz tog sela su svećenici preč. Mijo Horvat, sada župnik i dekan u Varaždinu, župa Sv. Fabijan i Sebastijan i vlč. Ivica Horvat, župnik u Oštricama i vojni kapelan. Slijedili su i drugi brojčani i povijesni podaci o stanovnicima, objektima u naselju i slično. Članice Udruge žena sa svakom grupom imale su zabavnu radionicu.

 

Učenici 1. - 4. razreda programu su se priključili svojim tradicionalnim Igrama bez granica u školskom dvorištu. Tu je Mjesni odbor u proljeće 2012. postavio novo dječje igralište i djeci poklonio izvrsno mjesto za igru i učenje. Igre su vodili i na učenike pazili učitelji Dragutin Balent, Anastazija Anka Balent, Emilija Kolac, Katarina Barić, Suzana Košak, Liljana Kralj, Ljiljana Zelenić te učiteljice stažistkinje Janja Bobetić, Tina Kralj i Bojana Mihocek.

 

Dopuna cijelom programu bio je 6. kup OŠ Hodošan u lovu ribe na plovak na ribnjaku Športsko-ribolovnog društva "Šaran" i školski kros na terenima NK "Mladost" Palinovec i ŠRD "Šaran" Palinovec (sve obrađeno u drugim reportažama). Sljedeće godine program bi se trebao nastaviti upoznavanje najmanjeg mjesta školskog područja - Svetog Jurja u Trnju.