Sveta misa kao uvod u proslavu 80.obljetnice djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Palinovec

22. lipnja 2012.

 

Najljepši dio bila je brojna vatrogasna mladež

 

Uz kapelu Presvetog Trojstva u Palinovcu održana je Sveta misa kao uvod u proslavu 80.obljetnice djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Palinovec. Misi su bili nazočni svi uzrasti vatrogasaca, ali je najljepši dio bila brojna vatrogasna mladež koja ove godine postiže velike uspjehe na razini županije i Lijepe naše. Velečasni Darko Kelemenić služio je Misu posvećenu pokojnim vatrogascima i tijekom propovijedi veličao to nadasve humano zvanje koje se obavlja časno u uniformi. I sam je zamijetio brojnu mladež koja nastavlja stopama svojih starijih i sikusnih kolega. Čitanje Riječi Gospodnje obavio je predsjednik DVD Palinovec Franjo Jančec.

Zanimljivo je kako se u pojedinim mjestima naše župe proslava dana osnutka dobrovoljnih vatrogasnih društava bilježi u razmaku od čak 50 godina. Zna se da se organiziranje pojedinih vrsta udruga (športskih, kulturno-umjetničkih, vatrogasnih,...) uglavnom pojavljuje u kratkom povijesnom vremenu po nalogu vlasti ili potreba nekog kraja. I sad – koja udruga ima sreće i nabasa na neki stari dokument, odmah ima znatno dužu povijest. Vatrogasna društva u većim mjestima – pa tako i u Palinovcu - osnivana su sigurno prije 1900. godine kada su požari bili češći i znatno razorniji. Otvaranje granica sljedeće godine omogućit će više protoka informacija i mogućnost pregledavanja arhiva u Mađarskoj. Nadamo se da će i palinovski vatrogasci jednom pronaći svoje izvore i postati još stariji!

Program proslave nastavlja se u subotu u 15,00 dočekom gostiju u Gornjem kraju Palinovca (iz smjera Palovca), zatim mimohodom u 16,00 sati kroz cijelo naselje uz uspitni blagoslov kod kapele i samom svečanošću u Domu kulture s početkom u 17,30. Poslije svečanog dijela slijedi druženje vatrogasaca i njihovih prijatelja. (Ivan Barić)