Koncert Udruge Pjesma

22. prosinca 2012.

 

 

Udruga „Pjesma“ je novoosnovana udruga koja djeluje na području općine Donji Kraljevec, čija je prva predsjednica Višnja Kramar, zamjenica Ljiljana Košak, tajnica Lidija Kramar, blagajnica Marija Šercer te osim užeg rukovodstva jedna od osnivačica Marija Šavora.

Udruga okuplja ljubitelje pjesme, tradicije i kulture. Trenutno udruga djeluje u tri sekcije, pjevačka sekcija koja broji 17 članica kojoj je stručni voditelj Ljubica Crnčec, prof., tamburaška sekcija koja broji 6 članova i sekcija sakupljača starina. Udruga u svojoj prvoj godini djelovanja broji mnoge nastupe, smotre i priredbe. Tako je sudjelovala na Državnoj smotri pjevačkih zborova u Požegi ispred Međimurske županije, na smotri zborova u Sv. Mariji i Čakovcu, bila na nastupima u Prelogu, Draškovcu, Hodošanu, D. Kraljevcu, D. Pustakovcu, Zasadbregu i na nastupu u Lendavi u Sloveniji gdje je predstavljala Međimurje na događaju „Sabor hrvaške kulture v Sloveniji“.  Svakim nastupom i gostovanjem Udruga je sklopila nova poznanstva i prijateljstva  koje  Udruga „Pjesma“  vrlo rado njeguje te će uzvratiti  svojim dobrim domaćinstvom.

Za realizaciju nastupa uvelike su pomogli DVD Hodošan i Donji Kraljevec, Matica umirovljenika Međimurske županije, Udruga umirovljenika Donjeg Kraljevca, Općina Donji Kraljevec te mnogi sponzori koji su na razne načine pomogli u samom osnivanju Udruge. Udruga „Pjesma“ ove je godine i sama organizirala „Magdalenje u Donjem Kraljevcu 2012.“ u trajanju od tri dana kada je uz veliku pomoć MO Donji Kraljevec, župnika i  crkvenog odbora Donjeg Kraljevca i mnogih drugih priredila priredbu u Crkvi te etno izložbu na Župnom dvoru.  Tu je okupila sve umjetnike i  amatere iz Donjeg Kraljevca i prikazala povijest i radove vrijednih ljudi koji čuvaju svoju baštinu i kulturu, od književnika, slikara,kipara, ručnih radova do etno izložbe i povijesti kraja Donjeg Kraljevca. Najviše izloženih radova imali su članovi Udruge „Pjesma“ Marija Šavora s tradicionalnom odjećom i namještajem dok je povijest sa sadašnjošću povezao Vilko Šercer. Ovom prilikom Udruga „Pjesma“ zahvaljuje svim sudionicima, sponzorima i svima onima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji događaja. Kako je izložba bila vrlo posjećena Udruga „Pjesma“ ponovila je izložbu i za dane Voćarskog sajma u D. Kraljevcu.

Na završetku 2012. godine Udruga  održal je vlastiti koncert povodom Božićnih blagdana u Župnoj crkvi sv. Jurja Mučenika u Svetom Jurju u Trnju. Udruga „Pjesma“ je u 2012.godini zašila uniforme za zbor, kupila stalak za voditeljicu, a u idućoj godini planira kupiti klavijature. Za 2013.godinu Udruga planira omasoviti svoje članstvo, osnovati nove sekcije: recitatorsko-književnu  i dječju pjevačku.

 

Tekst preuzet iz Glasnika općine Donji Kraljevec, br. 11./2012.