Katolički vjeronauk

Povijest nastave predmeta Katolički vjeronauk  ****  Natjecateljska ekipa  *** Rezultati županijskog natjecanja *** Viša razina natjecanja: Međužupanijsko natjecanje i Državno natjecanje u Dubrovniku

Opet radosna vijest za našu Župu i našu Osnovnu školu Hodošan:

5. mjesto na državnom natjecanju

Sve čestitke vjeroučiteljici Valeriji Štampar i učenicama:

Ani Jančec (8. razred), Gloriji Srpak (7.), Nini Dominić (7.) i Doroteji Srpak (6.).

OŠ Hodošan najbolja na natjecanju iz vjeronauka

Međužupanijsko/biskupijsko natjecanje - Vjeronaučna olimpijada s temom "Sveti Dominik i Red propovjednika" za učenike osnovnih škola s područja Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije održano je u utorak 19. veljače 2013. godine.
Najboljima su se pokazali osnovnoškolci iz OŠ Hodošan i tako se plasirali na državnu razinu natjecanja, koja će se održati u Dubrovniku od 4. do 6. travnja 2013. godine. Sukladno bodovnom pragu na međužupanijsko/biskupijsko natjecanje iz vjeronauka plasirale su se ekipe ovih škola: OŠ Hodošan, OŠ Metel Ožegović Radovan, OŠ Trnovec, OŠ Novi Marof, OŠ "Vladimir Nazor" Sveti Ilija, OŠ Mihovil Pavlek Miškina, Đelekovec, OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec – PŠ Tina Ujevića Salinovec i OŠ Podturen.
Susret je započeo pozdravnim riječima vlč. Damjana Korena, predstojnika Katehetskog ureda, koji je naglasio povezanost Godine vjere i samog natjecanja u smislu da nam Bog daje razum za spoznaju vjere, a olimpijada je upravo spoj razumske i odgojne dimenzije vjere. Naglasio je da su na neki način svi pobjednici, jer u Varaždin su došli ispred svih ekipa koje su se natjecale u znanju na županijskoj razini – a bilo ih je ukupno 54.
Molitvu za Božju pomoć u realizaciji natjecanja predvodila je vjeroučiteljica Ivana Kolarić. Nakon molitve vjeroučitelj Silvio Benč, predsjednik prosudbenog povjerenstva, ekipama je predstavio članove povjerenstva i otvorio natjecanje. Vjeroučiteljica Anita Bakovljanec, upoznala je učenike s tijekom natjecanja i svih događanja tog prijepodneva.
Dok su učenici očekivali privremene rezultate vjeroučitelji su se s njima igrali razne društvene igre. U vremenu predviđenom za žalbe nije bilo prigovora. Pet najboljih ekipa nakon prva dva dijela natjecanja, pismenog testa i tombole (OŠ Hodošan, OŠ Trnovec, OŠ Metel Ožegović Radovan, OŠ Vladimir Nazor Sveti Ilija i OŠ Novi Marof) pristupilo je usmenom dijelu natjecanja - tzv milijunaku.
Budući da su ukupno osvojili na
jviše bodova, na državnoj razini natjecanja Varaždinsku će biskupiju predstavljati vjeroučenici OŠ Hodošan (Ana Jančec 8. raz., Doroteja Srpak 6. raz., Nina Dominić 7. raz., Glorija Srpak 7. raz.) pod vodstvom mentorice vjeroučiteljice Valerije Štampar s ukupno osvojena 93 boda.
Pred sam kraj usmenog dijela natjecanja okupljenim učenicima i vjeroučiteljima svoju pastirsku riječ ohrabrenja i zahvale za uložen trud uputio je i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.
Naglasio je činjenicu kako je ovogodišnja tema natjecanja aktualna jer se proučavalo crkveni red upravo osnovan u srednjem vijeku, za koji mnogi danas žele izvući negativne konotacije u vezi Crkve, a zapravo dokazuje da je ona i tada bila pozitivno aktivna u društvu.
Svima je ukazao da su na neki način svi pobjednici, jer u Varaždin su došli ispred svih ekipa koje su se natjecale u znanju na županijskoj razini – a bilo ih je ukupno 54. Svim članovima ekipa uručio je priznanja za sudjelovanje na natjecanju, a pobjedničkoj ekipi poželio uspješan nastup u Dubrovniku.

Deset najboljih ekipa (5 OŠ i 5 SŠ) bit će nagrađeno već tradicionalnim zajedničkim izletom. Svim natjecateljima, a posebno pobjednicima, članovima ekipe OŠ Hodošan koji će našu biskupiju predstavljati na državnoj razini natjecanja čestitamo na postignutim rezultatima!

 

Osnovna škola Hodošan

Povijest nastave predmeta Katolički vjeronauk

Vjeronauk u našoj župi prije 1990. godine desetljećima se obavljao samo u Župnoj crkvi.

Neposredno prije i tijekom osamostaljenja Republike Hrvatske 1990. godine vjeronauk se počinje predavati i u Osnovnoj školi Hodošan što nije bio slučaj nigdje u Hrvatskoj. Naime, tada nije bilo grijanja po crkvama i kapelama, zime su još bile izdašne snijegom, a i vjernici su osjetili da dolazi novo vrijeme. Tadašnji župnik župe Sveti Juraj u Trnju vlč. Stjepan Markušić zamolio je direktora škole Dragutina Šimunića da dio vjeronauka održava u školama Hodošan i Sveti Juraj u Trnju (tada još samo Juraj u Trnju!). Tako je vjeronauk ušao u OŠ Hodošan školske 1990./91. godine.

Od 1991. godine nadalje vjeronauk ulazi kao izborni predmet u nastavni plan i program cijele Hrvatske. Roditelji učenika OŠ Hodošan plebiscitarno su potpisali suglasnost da im djeca polaze vjeronauk u školi. Od tog vremena na prste obje ruke broje se učenici čiji roditelji nisu htjeli da im djeca polaze vjeronauk. Od 1998. godine svi učenici polaze katolički vjeronauk u sve tri zgrade OŠ Hodošan.

Prvi predavači (u svim razredima po 2 sata) bili su:

1. župnik vlč. Stjepan Markušić od početka do 31. kolovoza 1999.

2. sestra Martina Ljubica Peko, rodom iz Konjica (1945., BiH). Sestra Martina zaposlena je u OŠ Hodošan do 8. rujna 1996. godine kada odlazi u Svetu Nedjelju.

3. Sljedeći zaposleni vjeroučitelj je Ljudevit Žemlić iz Donjeg Vidovca i radi u vremenu od 1. rujna 1996. do 31. kolovoza 1999. godine. Moramo napomenuti da je školske godine 1997./98. ekipa vjeroučenika "Vitezovi" bila prva u Međimurskoj županiji i direktno se plasirala na državno natjecanje. Na Vjeronaučnoj olimpijadi u Križevcima vjeroučenice Marina Zelenić i Anamarija Čemerika s mentorima vjeroučiteljima Stjepanom Markušićem i Ljudevitom Žemlićem osvajaju 4. mjesto u Hrvatskoj.

4. Nakon njih dolazi 1. rujna 1999. župnik vlč. Darko Kelemenić. On preuzima kompletni vjeronauk, a po dogovoru s ravnateljem Ivanom Barićem u 6., 7. i 8. razredima učenici imaju po 1 sat tjedno. Ostali razredi s manjom satnicom imaju po 2 sata tjedno. Školske 1994./95. na županijskom natjecanju iz vjeronauka u II. OŠ Čakovec, 7. travnja 4. učenika i vlč. Darko Kelemenić osvajaju 6. mjesto

Dana 31. kolovoza 2007. godine župnik Darko posvećuje se samo radu u župi i tek dodatnom vjeronauku za prvopričesnike i pripremu 8. razreda za Svetu potvrdu. Predmet se službeno naziva Katolički vjeronauk.

5. OŠ Hodošan 1. rujna 2007. zapošljava vjeroučiteljicu Valeriju Štampar iz Palovca, na temelju mandata koji izdaje Varaždinska biskupija. Vjeronauk po 2 sata od tada polaze svi učenici 1. - 6. razreda, a po 1 sat ostao je u 7. i 8. razredima.

6. Dana 1. rujna 2011. godine na temelju mandata Varaždinske biskupije OŠ Hodošan zapošljava novog vjeroučitelja Ivana Dominika iz Goričana. Školske 2011./12. vjeronauk se u svim razredima vraća na zakonom zadanu razinu od 2 sata tjedno.

Valerija ima sve razrede osim 6. i 7.ab u kojima predaje Ivan. Ovaj novi raspored i broj sati omogućio je Valeriji da regularno radi s grupom mladih vjeroučenika pa je osvajanje izvrsnih mjesta na natjecanju iz predmeta Katolički vjeronauk nakon dugo godina novi uzlet za župu i Osnovnu školu Hodošan. 

S učenicama Ines Oreški (7.b), Anom Jančec (7.a), Sarom Sabol (8.) i Martinom Halić (8. razred) Valerija osvaja prvo mjesto na županijskom natjecanju u II. OŠ Čakovec 28. siječnja 2012. i 3. mjesto na međužupanijskom natjecanju u Varaždinu.

Sljedećih godina  Valerija i Ivan dobivaju zaduženja u drugim razredima, ali ostaje pravilo da 8. razred uči Valerija kako bi kao i svih prošlih godina vjeroučenici bili poptno spremni za primanje sakramenta Svete Potvrde.

Godine 2013. vjeronaučna ekipa Valerije Štampar, u sastavu Ana Jančec (8. razred), Glorija Srpak (7.), Nina Dominić (7.) i Doroteja Srpak (6.). ponovo osvaja prvo mjesto na županijskom natjecanju u II. OŠ Čakovec 25. siječnja 2012. Sada je ova ekipa plasirana s najviše bodova u cijeloj Varaždinskoj biskupiji.

Nakon osvajanja županijske razine natjecanja ekipa je na međužupanijskom (biskupijskom) natjecanju u Varaždinu 19. veljače 2013. ponovo zauzela prvo mjesto i plasirala se na državno natjecanje u Dubrovniku početkom travnja 2013. godine.

  (raw, 19. veljače 2013. godine) 

 

Ljestvica konačnog poretka u natjecanju iz vjeronauka! (županijsko)

 

R.br Ime škole Mjesto Ime i prezime mentora Broj bodova
1. OŠ Hodošan 1 Valerija Štampar 360
2. OŠ Podturen 2 Alen Sambolec 270
3. OŠ "Petar Zrinski" Šenkovec 3 Anamarija Režek 231
4. OŠ I. G. Kovačića Sv. Juraj Na Bregu 4 Rahela Klobučarić 228
5. OŠ Mursko Središće 5 Robert Belović 227
6. OŠ Domašinec 6 Ivan Horvat 205
7. OŠOrehovica 7 Ninoslav Jambrović 204
8. OŠ Donja Dubrava 8 Gašpar Mikulan 194
9. OŠ Nedelišće 9 Josip Jelušić 181
10. OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica 10 Ivana Škvorc 178
11. II. OŠ Čakovec 11 Sandra Radiković 167
12. OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec 12 Dajana Vidović 163
13. OŠ Dr. Vinko Žganec Vratišinec 13 Mihajlo Ivaniš 154
14. OŠ Vladimira Nazora Pribislavec 14 Miroslava Novak 144
15. OŠ Strahoninec 15 Ivan Dominik 138
16. OŠ Goričan 16 Božica Kovač 129

 

 

 Varaždinskoj županiji pobijedila je ekipa OŠ „M. OŽEGOVIĆ“ RADOVAN sa 350 bodova, a u Koprivničko-križevačkoj županiji OŠ „MIHOVIL PAVLEK MIŠKINA“ ĐELEKOVEC sa 307 bodova.

 - njima također velike čestitke. Evo poretka pozvanih škola:

R.br

Ime škole

Mjesto

Županija

Ime i prezime mentora

Broj bodova

1.

OŠ Hodošan

1.

Međimurska

Valerija Štampar

360

2.

OŠ „M. Ožegović“ Radovan

1.

Varaždinska

Goran Bunčić

350

3.

OŠ Trnovec

2.

Varaždinska

Ljiljana Mišak

345

4.

OŠ „Mihovil Pavlek Miškina“ Đelekovec

1.

Kopr.-križev.

Ljjiljana Stubić

307

5.

OŠ Novi Marof

3.

Varaždinska

p. Igor Horvat

307

6.

OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija

4.

Varaždinska

Vera s. Leopolda Kefelja

288

7.

OŠ Podturen

2

Međimurska

Alen Sambolec

270

8.

OŠ  I. K. Sakcinskog Ivanec – PŠ Tin  Ujević Salinovec

5.

Varaždinska

Kata s. Adelina Kovačević

270

 

Nakon osvajanja županijske razine natjecanja ekipa je na međužupanijskom (biskupijskom) natjecanju u Varaždinu 19. veljače 2013. ponovo zauzela prvo mjesto i plasirala se na državno natjecanje u Dubrovniku 2.-4. travnja 2013. godine.

 

Evo rezultata iz Varaždina

Redni broj

Ime škole

Ime i prezime učenika

Mjesto

Broj županije

Ime i prezime mentora

Broj bodova

1.

OŠ Hodošan 

Doroteja Srpak 6. raz.

Nina Dominic 7. raz.

Glorija Srpak 7. raz.

Ana Jancec 8.  raz.

1.

20

Valerija Štampar

93

2.

OŠ Trnovec

Dominik Hrupek 5.b raz. Domagoj Obadic 7.b raz. Klarisa Smodek 8.a raz.

Tin Jurak 8.a raz.

2.

05

Ljiljana Mišak

91,75

3.

OŠ „Metel Ožegovic“ Radovan

Jelena Buhin 8.a raz.

Emina Plantak 8.b raz.

Marija Biškup 8.b raz.

Lucija Ðundek 8.b raz.

3.

05

Goran Buncic

86,5

4.

OŠ Novi Marof

Erik Matejak 6.c raz.

Amalija Falat 7.d raz.

Karla Zeljak 8.b raz.

Dorotea Neuberg 8.d raz.

4.

05

p. Igor Horvat

74,5

5.

OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija

Nera Žimbrek 5.a raz. Anamarija Plantak 5.b raz. Filip Boršcak 6.a raz. Domagoj Jurišak 7.a raz.

5.

05

Vera s. Leopolda Kefelja

70,75

6.

OŠ Mihovil Pavlek Miškina, Ðelekovec

Stjepan Juras 5.b raz.

Dominik Vuljak 6. raz.

Petra Vlah 7. raz.

Nikola Paradžik 7. raz.

6.

06

Ljiljana Stubic

58,5

7.

OŠ I. K. Sakcinskog Ivanec – PŠ Tina Ujevica Salinovec

Mirjana Matucec 6. raz. Lorena Miklošic 6. raz. Andrea Loncar 7. raz.

Lorena Štabi 7. raz.

7.

05

Kata s. Adelina Kovacevic

57,75

8.

OŠ Podturen

Maja Nedeljko 7.a raz.

Filip Mutvar 7.a raz.

Jelena Blažon 7.b raz.

Antonia Mutvar 7.c raz.

8.

20

Alen Sambolec

54,5

 

I tako: naša ekipa je otišla na državno natjecanje u Dubrovnik, 2.-4. travnja 2013. godine i tamo osvojila 5. mjesto

Ekipe Osnovne škole Sućidar iz Splitsko-makarske nadbiskupije i Srednje škole Hvar iz Hvarske biskupije pobijedile su na državnom natjecanju iz vjeronauka koje je u subotu, 6. travnja posljednjim krugom natjecanja i svečanom dodjelom nagrada završilo u hotelu "Lero" u Dubrovniku.

Voditelj splitske ekipe je don Ivan Čotić, a natjecali su se: Ivana Alduk, Leonardo Budimir, Katarina Matić i Filip Tomičić. Hvarske srednjoškolce vodio je Ljubomir Ladan, a ekipa je nastupila u sastavu: Matea Kovačević, Marina Petričević, Marija Tomičić i Marinela Zaninović. Nagrade pobjednicima uručio je mr. don Josip Mazarekić, predstojnik Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije i fr. Nikola Mioč, prior dominikanskog samostana sv. Dominika u Dubrovniku.
Drugo mjesto u skupini osnovnih škola osvojili su učenici OŠ „Dragutin Tadijanović“ iz Zagreba, kojima je prvo mjesto izmaknulo za samo četvrtinu boda, a treći su bili učenici OŠ „Vladimir Nazor“ iz Daruvara.
Srebro među srednjoškolcima pripalo je Srednjoj školi Sesvete, dok su brončani bili učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ iz Splita.
Staklene statue s ispisanim osvojenim mjestom dobile su ekipe osnovnih i srednjih škola koje su osvojile prva tri mjesta, a članovi tih ekipa medalje Vjeronaučne olimpijade. Sve ostale ekipe dobile su plakete i darove suorganizatora.
Na završnoj svečanosti prigodan program o sv. Dominiku i načinima na koji je on molio Boga izveli su mladi dominikanski novaci i novakinje te sestre dominikanke, a prigodni bećarac nastao pod utjecajem zabavno-kreativne večeri na kojoj sudionici dan ranije pokazali svoje druge talente, izvela je skupina mentora.
Biskupijski zbor mladih pod vodstvom prof. Luce Ćatić pratio je svojim izvedbama cijelu završnu priredbu, na kojoj je jednu glazbenu točku izvela i klapa biskupijske klasične gimnazije iz Dubrovnika. Uime Glasa Koncila odnosno Malog Koncila nazočne je pozdravila s. Zrinka Majstorović, a riječi zahvalnosti organizatorima i domaćinima na kraju su uputili predstojnik Mazarekić, prior Mioč i tajnik Državnog povjerenstva profesor Tomislav Tomasić. Posebnu nagradu dodijelili su gostujućoj ekipi iz Širokog brijega iz Mostarsko-duvanjske biskupije.
Natjecanje iz vjeronauka organizirali su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Agencija za odgoj i obrazovanje, Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije i Glas Koncila. Tema natjecanja bila je "Sveti Dominik i Red propovjednika".
Na završnoj svečanosti u Dubrovniku prikazan je promotivni video kojeg su snimili mladi dominikanski novaci, a kojim su natjecatelje, ali i sve druge mlade aktivne u svojim crkvenim zajednicama, pozvali na Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se pod geslom „Na slobodu pozvani“ održati 26. i 27. travnja 2014. godine u Dubrovniku.