Natjecanje vjeronaučne ekipe 2014. godine na državnom natjecanju

Ekipe iz OŠ Hodošan i Srednje škole Koprivnica uspješno su sudjelovale na državnom natjecanju Vjeronaučne olimpijade u Šibeniku, održanom od 2. do 4. travnja.
Čestitamo natjecateljima iz naše biskupije na postignutim rezultatima!
Među osnovnoškolskim ekipama, ekipa OŠ Hodošan zauzela je 6. mjesto, a među srednjoškolcima, ekipa Srednje škole Koprivnica osmo mjesto u ukupnom poretku.

Svečani prijem najboljih olimpijaca 2014.

24.03.2014

Varaždinski biskup mons. Mrzljak susreo se s najboljim olimpijcima osnovnih i srednjih škola Varaždinske biskupije.


U svečanoj dvorani Biskupskog ordinarijata, u ponedjeljak, 24. ožujka 2014. godine u 11,00 sati održan je susret biskupa Mrzljaka sa sedam najboljih ekipa (4 iz osnovne i 3 iz srednje škole), koje su na međužupanijskoj/biskupijskoj razini natjecanja iz vjeronauka, na temu "Katolička Crkva i znanost - doprinos i odnosi", osvojile prva tri mjesta.

Na susretu su sudjelovali članovi ekipa s mentorima te ravnateljice njihovih škola, i to OŠ Hodošan, OŠ Franje Serta Bednja - PŠ Josipa Jedvaja Vrbno, OŠ Trnovec i OŠ Metel Ožegović Radovan, te Srednje škole Koprivnica, Prve gimnazije Varaždin i Gospodarske škole Varaždin. Prijemu su bile prisutne i ravnateljice gđa. Sanja Majcen (OŠ Franje Serta Bednja), gđa. Ankica Košćak (OŠ Metel Ožegović, Radovan i gđa. Ksenija Ostriž (Srednja škola Koprivnica), a bili su i predsjednici (među)županijskih prosudbenih povjerenstava gđa. Anita Bakovlajnec, vjeroučiteljica u OŠ Andrije Palmovića Rasinja, g. Zvonimir Lončar, vjeroučitelj u Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi Varaždin i član državnog povjerenstva za natjecanje iz vjeronauka, te g. Vladimir Cesar, tajnik Katehetskog ureda.

Okupljene na već tradicionalnom prijemu kojeg organizira biskupijski Katehetski ured, pozdravio je vlč. Damjan Koren, predstojnik Ureda. Zahvalio je svim sudionicima natjecanja, te čestitao onim najuspješnijima, kao i njihovim vjeroučiteljima mentorima i ravnateljicama škola na uloženom trudu i podršci koju im pružaju. Predstavnicima naše biskupije na državnoj razini u Šibeniku, 2. - 4. travnja, poželio je uspješan nastup koji će sve razveseliti.

Biskup Mrzljak podsjetio je okupljene kako je u olimpijskom duhu važno sudjelovati, a ne pobijediti. Tim više što su oni na dosadašnjim razinama natjecanja pokazali iznimno znanje. Naučenim sadržajima koji su zadani kao građa učenici se obogaćuju i dolaze do novih spoznaja. Naglasio je kako vjeronaučno natjecanje nije samo natjecanje u znanju, nego i produbljivanje i učvršćivanje vjere. Poručio je da je potrebno svakodnevno učiti kako postati i ostati vjernik. Nije isključio ni mogućnost da će sigurno neki od prisutnih učenika danas sutra postati znanstvenici. Osvrčući se na ovogodišnju temu o znanosti i znanstvenicima, naglasio je kako se prema svemu trebamo odnositi kritički. Cijelo vrijeme u znanstvenim i obrazovnim krugovima protivnici Crkve pokušavaju zanijekati ili barem umanjiti ulogu Crkve u razvoju znanosti. No, iz povijesnih činjenica možemo zaključiti da je Crkva uvijek bila nositelj napretka na svim područjima - pa tako i u znanosti, kazao je biskup. Naučili ste da su mnogi znanstvenici, o čijim otkrićima i dostignućima svakodnevno učite u redovnom školskom programu, većinom bili svećenici, redovnici ili zauzeti vjernici laici. Zahvalio je svim sudionicima ovogodišnjih natjecanja, te zaželio ekipama koje idu na državno natjecanje mnogo uspjeha i radosti te Božje milosti uz zagovor Blažene Djevice Marije.

Svim članovima ekipa, mentorima, ravnateljima i predsjednicima županijskih povjerenstava za uspomenu su darovani prigodni darovi i priznanje za osvojeno mjesto na biskupijskom natjecanju.

Na državnoj razini natjecanja Varaždinsku će biskupiju predstavljati vjeroučenice OŠ Hodošan (Glorija Srpak 8., Nina Dominić 8., Korina Srpak 7.b, Doroteja Srpak 7.b) pod vodstvom mentorice vjeroučiteljice Valerije Štampar, te ekipa Srednje škole Koprivnica (Petra Posavec 3.j, Ines Pintarić, 3.j, Petra Kukec 3.j, Karlo Bubnjar 3.j) pod vodstvom mentora vjeroučitelja Dejana Dodleka.

Jedanaest najboljih ekipa, koje su osvojile prvih pet mjesta iz osnovnih i srednjih škola, bit će nagrađeno već tradicionalnim zajedničkim izletom, i to u svetište Majke Božje Voćinske i Požegu - sjedište zapadnoslavonske biskupije, u organizaciji biskupijskog Katehetskog ureda.


Tekst: V. Cesar