Dan svetog Jurja Mučenika
- proštenje u Svetom Jurju u Trnju

23. travnja 2014.

Biskup posjetio jedan od svojih toplih domova


            Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je središnje euharistijsko slavlje u prigodi Dana župe Sveti Juraj u Trnju, u narodu poznatog kao Đurđevo. Iako je bio radni dan na Svetoj misi bilo je mnogo vjernika, a zahvaljujući suradnji Osnovne škole Hodošan i župe Sveti Juraj u Trnju  najbliže oltaru mjesta su zauzeli svi vjeroučenici iz Hodošana, Palinovca i Svetog Jurja u Trnju predvođeni ravnateljem Ivanom Barićem te učiteljicama i učiteljima koji tog dana imaju radni dan u OŠ Hodošan.
 

Posebno lijepo bilo je što su se po starom običaju Misi odazvali svi svećenici Donjomeđimurskog dekanata - za oltarom svetog Jurja Mučenika bili su: župnik župe Prelog i dekan Donjomeđimurskog dekanata vlč. Antun Hoblaj, župnik župe Sveta Marija vlč. Pavao Markač, voditelj Arhiva i knjižnice Varaždinske biskupije i pratitelj biskupa vlč. Damir Bogovec,  župnik župe Mala Subotica vlč. Đuro Vukalović,  župnik župe Draškovec  vlč. Matija Vonić, kapelan u župi Prelog vlč. Siniša Preiner, župnik župe Dekanovec vlč. Ivan Mikulan, župnik u župi Goričan vlč. Petar Majstorović, župnik župe Kotoriba vlč. Marijan Horvat, umirovljeni župnik župe Selnica vlč. Josip Horvat ml. (rodom iz Držimurca), župnik župa Donja Dubrava i Donji Vidovec vlč. Mirko Pilaj, župnik župe Podturen vlč. Josip Pivar i župnik domaćin vlč. Darko Kelemenić. Odazvali su se uvijek brojni i spremni mladi ministranti, a župni zbor pod vodstvom kantora Nenada Glavaka pratio je Misu već uobičajeno lijepo i točno.

Prikaz darova priredila je s učenicima Područne škole Sveti Juraj u Trnju vjeroučiteljica Valerija Štampar. Propovijed biskupa Mrzljak bila je jednostavna i razumljiva djeci. Govorio je o danima nakon uskrsnuća Isusa, o liku svetog Jurja Mučenika, govorio je o proglašenju svetima pape Ivana Pavla II. i pape Ivana XXIII. (op. pisca: popularni poljski papa Ivan Pavao II. (1978.-2005.) i papa Ivan XXIII. (1958.-1963.), zvan i 'dobri papa', smatraju se dvama najutjecajnijim osobama modernog katoličanstva). Nije propustio pohvaliti našu vjeronaučnu ekipu (prvake na županijskoj i međužupanijskoj razini i 6. u državi) i utješiti ih „da su suci uvijek krivi za sve“.


Nakon izlaska iz crkve djeca su uglavnom otišla u pripremljene automobile svojih roditelja i rodbine, a šarene štandove posjetila su kasnije. Vidjelo se to u popodnevnim igrama na poznatim seoskim mjestima za igru,  naročito brojna i igračkama naoružana bila su djeca u parku u centru Donjeg Pustakovca. Župnik Kelemenić počastio je ručkom biskupa i svećenike, ali i svjetovne ljude: prim. dr.sc. Josipa Detonija iz Zagreba, rodom iz Svetoga Jurja u Trnju,  načelnika općine Donji Kraljevec Miljenka Horvata i ravnatelja OŠ Hodošan Ivana Barića. Velečasni Darko iskoristio je priliku da čestita imendan svim Đurekima, posebno vlč. Đuri Vukaloviću, župniku iz Male Subotice. (raw, snimio Tomislav Horvat)