Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku

26. i 27. travnja 2014.

*** foto izbor Ive Ivković***

Mladi naše župe Sveti Juraj u Trnju sudjelovali su na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku, 26. i 27. travnja 2014. godine, kao dio Donjomeđimurskog dekanata, iz kojeg su za Dubrovnik krenula tri autobusa puna mladih vjernika.
U Dubrovniku nas je dočekala neumorna kiša i umor nas samih nakon cjelodnevnog putovanja, no naša želja za Kristom bila je jača od svega toga. Kapljice kiše doživjeli smo kao Božji blagoslov poslan da nas čuva te je tako kišu bilo lakše podnijeti. Iako mokri, mladi su se skupljali u luci Gruž ispred oltara, s nestrpljenjem iščekujući početak mise. Misu je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić, na početku pozdravivši sve okupljene mlade, ponosan na brojnost sudionika. Unatoč kiši, započela je misa i susret s Kristom kojeg su svi mladi željno iščekivali posljednjih mjeseci.
Tijekom mise, slabašno se sunce pojavljivalo iza oblaka, a mi smo znali da je Bog sigurno s nama. Kiša je polako prestajala, a kako je misa odmicala, i sunce je probilo svoj put kroz oblake. Zasigurno najljepši osjećaj obuzeo nas je kada smo zajedno s 35000 mladih zapjevali himnu susreta, pjesmu Na slobodu pozvani. Zajedništvo u vjeri i ljubavi prema Bogu, ali i svakom živom stvorenju, ispunili su luku Gruž i cijeli Dubrovnik, a osjećaji koji su obuzeli sudionike neće izblijediti nikada.
No Susret hrvatske katoličke mladeži nije samo misa u 17.00h u luci Gruž.
Susret počinje mjesecima prije, kada se svaka župa ili dekanat okuplja na manjim susretima te se kroz molitvu i duhovne radionice sudionici pripremaju za centralni događaj Susreta.
Susret je i samo putovanje, koje je u ovom slučaju trajalo čak 12 sati, tijekom kojeg se putnici upoznaju, druže, mole i postaju jedna velika obitelj.
Susret je također i noćenje kod obitelji domaćina s kojom većina ostane u kontaktu te se tako širi mreža prijatelja po cijeloj Hrvatskoj i upoznaju različiti ljudi, mjesta, hrvatski jezik i običaji.
Susret u Dubrovniku bio je i večernji program na Stradunu, kojeg je opet ispunilo zajedništvo mladih katolika uz pjesmu i ples različitih izvođača.Vrhunac večeri bio je točno u ponoć, kada smo pustili balone ljubavi da odlete u noć, u slavu svetom Ivanu Pavlu II. i svetom Ivanu XXIII. Susret se nastavio i sljedeći dan, u nedjelju, na misama u različitim župama domaćinima. Nas je ugostila Župa svetog Petra iz samog Dubrovnika. Primili su nas na najbolji mogući način, otvoreni i puni pozitivne energije. Nedjeljnu misu predvodio je šibenski biskup Ante Ivas koji "iako je star, vedrog je duha!" Hvala svim župljanima na gostoprimstvu, udobnim krevetima i toplim obrocima koji su nam boravak u Dubrovniku učinili još ljepšim i bezbrižnijim. Nakon svih duhovnih događaja, sunčano vrijeme iskoristili smo za razgled naljepšeg grada jadranske obale, tzv. "hrvatske Atene" kako ga njegovi stanovnici zovu.
Susret je također i putovanje kući, tijekom kojeg se autobusom orio smijeh i pjesma. Na putu smo posjetili i crkvu hrvatskih mučenika u Udbini, saznavši kako je crkva nastajala od ideje do realizacije. U kasnim noćnim, tj. ranim jutarnjim satima, svi smo se sretno vratili svojim kućama, ispunjeni Božjom ljubavi i blagoslovom.
Susret je svako novo prijateljstvo nastalo između sudionika, svaka lijepa riječ, svaki osmijeh.
Susret počinje pripremama, ali ne završava nikada - svaki ga sudionik uvijek nosi u svom srcu.

Nadamo se da će naše prekrasno iskustvo potaknuti barem jednog čitatelja da odluči sudjelovati na Susretima hrvatske katoličke mladeži - sljedeći će biti već 2017. godine u Vukovaru!
Svima vama šaljemo sreću koja nas ispunjava od Susreta, i Bog vas blagoslovio!


Iva Ivković
SUDIONICI: Ivan Borović, Dejan Čonka, David Ivković, Iva Ivković, Kristina Lajtman, Nikolina Matić, Nina Strahija, Ivana Vadlja