Gostovanje župnog zbora u Budimpešti

 7. lipnja 2014.

Ovdje ćete naći  galeriju fotografija naše Draženke Žvorc

Rano ujutro u subotu 7.6. 2014. autobus s članovima župnog zbora predvođenih župnikom Darkom i kantorom Nenadom, te autobus s članovima KUD-a Donji Kraljevec predvođenih predsjednicom Tamarom Recek krenuli su na hodočašće, te nastup na Szeretettel köszöntjük Önöket a XV. kerületi  Önkormányzat rendezvényén u Budimpeštu.

Župni zbor, predvođen kantorom Nenadom, rado se odazvao pozivu Istvana Kuzme, predsjednika hrvatske samouprave XV. okruga Budimpešte da uveliča svetu misu za Hrvate u Mađarskoj u XV. okrugu u Budimpešti. Sveta misa slavila se u župnoj crkvi posvećenoj Salkaházi Sára, svetici stradaloj u II. svjetskom ratu. Župnik Darko predvodio je svetu misu u koncelebraciji s domaćim župnikom Repcsik Gyulom. Na početku svete mise pozdravio nas je Istvan Kuzma, a riječi dobrodošlice uputio je i domaći župnik Gyula. Župnik Darko se u propovijedi osvrnuo na važnost domovine koliko za nas koji u njoj živimo, toliko i za naše Hrvate u Mađarskoj. Posebnu dozu svečanosti i svečanog slavljenja Boga dalo je skladno pjevanje župnog zbora koji je pokupio pohvale svih prisutnih. Nakon svete mise domaći župnik počastio je sve hodočasnike u pastoralnoj dvorani u podrumu župne crkve. Sama župna crkva je „najmlađa“ crkva u  Budimpešti.

Nakon toga uputili smo se na mjesto održavanja Szeretettel köszöntjük Önöket a XV. kerületi  Önkormányzat rendezvényén, u park u XV. okrugu, gdje su nas domaćini počastili ručkom. Nakon ručka s nestrpljenjem smo očekivali nastup KUD-a Donji Kraljevec u kojem djeluju brojni naši župljani. Članovi KUD-a Donji Kraljevec prenijeli su dašak Međimurja pjesmom i plesom u prekrasnim narodnim nošnjama.

Pogledavši nastup KUD-a, i još pod dojmom, krenuli smo u razgledavanje Budimpešte. Ulogu vodiča preuzeo je naš domaćin Istvan Kuzma. Vidjeli smo tako znamenitosti Budimpešte, poslikali se na Trgu heroja, uživali u pogledu na Budimpeštu s Citadele te ukratko upoznali povijest Budimpešte.

Na povratku domaćini su nas počastili i večerom, a nakon kratkog druženja i poziva da dođemo ponovno krenuli smo prema lijepom našem Međimurju.

Obogaćeni jednim prekrasnim hodočašćem, toplinom domaćina, slavljenjem Boga u crkvi Salkaházi Sára, te nastupom našeg KUD-a stigli smo u kasnim večernjim satima pred našu župnu crkvu.

  Martina Kivač