VELIKI KRIŽNI PUT ŽUPE NA BICIKLIMA

u nedjelju 22. ožujka 2015. godine

 

Galerije fotografija: Sveti Juraj u Trnju  - Čehovec   - Donji Pustakovec  -  Palinovec

 - Turčišće  - Donji  Hrašćan  - Hodošan  - Župna crkva

       Župno Pastoralno vijeće na čelu sa župnikom Darkom odlučilo je da ove godine na 5. tradicionalni Križni put naše Župe krenemo biciklima. I ta odluka pokazala se kako pun pogodak. Za molitvu i razmišljanja na postajama Križnog puta odabran je Križni put Majke Terezije.

            Tradicionalno, 5. korizmena nedjelja dan je kada vjernici kreću na svoj hodočasnički put kroz našu Župu. Ove godine, 22. ožujka Križni put je započeo svetom misom u 11 sati tijekom koje je blagoslovljen križ izrađen posebno za pobožnost Križnog puta koji je dar tvrtke Domet, a izradio ga je Helmut Pankas. Prva postaja bila je u župnoj crkvi, a molitvu je pročitao Božidar Fajić. U 12 sati bicikli su bili spremni. Naši križonoše tijekom Križnog puta, Helmut i Lojzek, bili su na čelu kolone. Počeli smo s otprilike 200-tinjak hodočasnika, a završili s nešto malo manje od 300.

 

 

             Iz Svetog Jurja su nas ispratila zvona župne crkve, a u Čehovcu su nas dočekala zvona kapele sv. Roka. Ispred kapele dočekali su nas vjernici i domaćini, a molitvu i razmišljanje druge i treće postaje izmolile su Agneza Mihac i Snježana Matić. Put nas je dalje vodio do zvukova zvona kapele Blažena Djevice Marije Kraljice u Donjem Pustakovcu, a tamo su molitve četvrte i pete postaje Križnog puta predmolili Goran Novak i Mateja Ivković. Slijedeća postaja i dobrodošlica bio je zvuk zvona kapele Presvetog Trojstva u Palinovcu gdje su nas osim vjernika dočekali i pripadnici DVD-a Palinovec. Molitve šeste i sedme postaje u Palinovcu predmolili su supružnici Marinela i Danijel Miklaužić. Nakon uspona i silaska s nadvožnjaka začuli smo zvona kapeleKrista Kralja u Turčišću. Tamo su nas dočekali domaćini, a molitvu osme i devete postaje su predmolili ovogodišnji krizmanici Bruno Novak i Karlo Jančec. Iz Turčišća su nas ispratili i pripadnici Policijske postaje Prelog. Slijedeća su na redu za pozdrav bila zvona kapele Svete Obitelji u Donjem Hrašćanu u kojem su molitve desete i jedanaeste postaje  predmolile  Andrea Bukal i Ivana Špilek. Hodošan kao najveća filijala naše Župe s zvonjavom zvona kapele sv. Ivana Nepomuka  je pozdravio mnoštvo hodočasnika. Tamo su molitve dvanaeste i trinaeste postaje predmolile Ana Zrna Doroteja Srpak.  Završetak Križnog puta bio je na istom mjestu gdje je i započeo – u župnoj crkvi, a četrnaestu postaju predmolila je Martina Kivač.

             Cijelim putem imali smo i naše čuvare, prometnike, servisere i još štošta u osobama vatrogasaca DVD-a Sveti Juraj u Trnju i DVD-a Palinovec.

I na kraju što reći osim VELIKA HVALA svima!

Hvala dragom Bogu što nam je podario snage da savladamo sve napore, i što nam je podario prekrasan proljetni dan.

Hvala svakome , kao što je župnik rekao „od najmlađeg do najstarijeg“, koji je podnio žrtvu u ova gotovo 22 kilometra Križnog puta.

Hvala župniku što je tradicionalno okupio svoje vjernike i poveo ih na ovo zajedničko hodo(biciklo)čašće.

Hvala svim našim domaćinima po selima koji su se pobrinuli da osim duhovne dobijemo i fizičku okrepu.

Hvala svim zvonarima i zvonaricama naše župe koji su se pobrinuli da nas u svakom selu pozdrave zvona.

Hvala pripadnicima DVD-a Sveti Juraj u Trnju i DVD-a Palinovec koji su nas čuvali cijelog puta.

Hvala župnom zboru predvođenom kantorom Nenadom koji su pjesmom učinili Križni put dostojanstvenijim.

Hvala čitačima na svakoj postaji što su nam riječima približili muku Gospodina našega.

I na kraju hvala Pastoralnom vijeću koje je uz župnika organiziralo ovaj Križni put, brinulo se da sve protekne u najboljem redu na slavu Gospodina.

                Lijepo je bilo biti dijelom ovog slavljenja Boga i zajedništva čitave naše Župe. Osmjesi zadovoljstva na kraju znak su da je Križni put u našoj Župi poseban događaj svake godine, a ponos i osmijeh na licu našeg župnika znak su da smo učinili jednu veliku i posebnu stvar za čitavu našu Župu.

             Fotografije s cijelog Križnog puta pogledajte u fotogaleriji u kojoj su fotografije koje je putem fotografirala moja malenkost.

Martina Kivač

 

 

1.    SVRHA KRIŽNOG PUTA

 

1.     I ove godine nastavlja se tradicija naše župe u moljenju Križnog puta u svim selima.

2.     U križni put želimo uključiti čitavu našu župu, sve polaznike i sve molitelje kod kuće.

3.     Svrha je molitva za mir i Božji blagoslov u našim obiteljima

 

2.    OVE GODINE UMJESTO PJEŠAČENJA POLAZI SE BICIKLIMA

 

Želja nam je ne dokinuti tradiciju župe u pješačenju po selima župe, već mala promjena u realizaciji Križnog puta. Ako Bog da, sljedećih godina opet će se ići ili pješke ili biciklom ili drugim načinom po dogovoru.

 

3.    POČETAK KRIŽNOG PUTA

 

Početak bi bio u nedjelju 22. 03. točno u 12,00 sati u Župnoj crkvi (nakon Mise) a završetak oko 17,00 sati povratkom u Župnu crkvu.

 

4.    SMJER KRETANJA KRIŽNOG PUTA

 

Smjer kretanja je isti kao i kada idemo pješice (ŽUPNA CRKVA, ČEHOVEC, D. PUSTAKOVEC,  PALINOVEC, TURČIŠĆE, D. HRAŠĆAN, HODOŠAN, ŽUPNA CRKVA).

 

5.    NAČIN MOLJENJA KRIŽNOG PUTA

 

POSTAJE KRIŽNOG PUTA MOLIT ĆE SE SAMO KOD GLAVNIH KAPELA U SELIMA (2 postaje u svakom selu).

NAČIN MOLJENJA OSMISLIT ĆE NAŠE PASTORALNO VIJEĆE ŽUPE

 

6.    POZIVNICA

 

Dragi moji župljani pozivam Vas sve od srca da se priključite Velikom Križnom putu, sve Vas koji se osjećate pripravnim i spremnim da sa svojim biciklima na duhovni način preko molitve obiđemo našu župu.

 

ZA NAŠU SIGURNOST ZAMOLIT ĆEMO NAŠU POLICIJU DA NAM POMOGNE

 

 

                                                                                                  Darko Kelemenić, župnik