SVETIŠTA i KATEDRALE
 FRANCUSKE

2. - 8. kolovoza 2015.

Fotografije: Iva Ivković (D. Pustakovec), tekst Glorija Srpak (Palinovec)

Sad kad sjedim ovdje u svom slatkom domu u malom mjestu Palinovcu i prisjećam se svih trenutaka provedenih  u Francuskoj, prožme me neka nostalgija koja mi blago stegne srce

Svi hodočasnici koji su spremno pristali otići daleko od Lijepe Naše, nestrpljivo su  požurivali sat kako bi konačno došlo vrijeme polaska. Sastali smo se na Župnom dvoru  2.kolovoza 2015. godine te krenuli u pola devet sati nakon što smo s našim najmilijima izmijenili poljupce i zagrljaje. Naime od tog smo trenutka postali braća i sestre.

Dan prvi

Nakon duge noćne vožnje i  kratkih stajanja da bismo nešto pregrizli, stigli smo do Strasbourga. Tamo je prvu svetu misu održao naš župnik Darko Kelemenić u Marienthalu.  Marienthal je ujedno i najstarije Marijansko svetište u Alzasu. U samoj crkvi nalaze se relikvije Svetog Ivana Pavla Drugog. Nakon svete mise krenuli smo šetnjom po Strasbourgu. Strasbourg  naime nazivaju kraljevskim gradom kojim teče mirna rječica Ill duž čiju obalu se nalaze kućice koje su obrubljene drvenim gredama što je tipična arhitektura za taj dio Francuske. Ispred Suda pravde među brojnim zastavama pronašli smo i našu te pozirajući pred njom trenutak zabilježili fotoaparatom. Mnogo europskih institucija nalazi se u Strasbourgu, a jedna vrlo poznata je i Europski sud za ljudska prava. Šetnjom po Petite France-u te uz pratnju tihe rječice, Francuska nam se polako šuljala u srce. Posjetili smo i protestantsku crkvu Sv. Tome. No svima nam je dah nakratko stao kad se pred nama uzdigla velebna katedrala Notre Dame De Strasbourg iznad čijeg se ulaza nalaze brojne biblijske sličice isklesane iz kamena. Katedrala se gradila tristo godina što savršeno potvrđuje njen toranj visine sto pedeset metara. Od dalekog puta i iscrpljujućeg razgledavanja, fino nam je sjela večerica u obližnjem restoranu. Svi smo zaspali odmah kad smo sklopili oči.

Dan drugi

Vozili smo pokrajinom Champagne-Ardenne. Bogatstvo pjenušastog francuskom šampanjca koji nažalost nismo kušali rezultat je alkoholnog  vrenja koje se zaustavi prije nego se šećeri pretvore u alkohol. Stigli smo u Reims. Središte kršćanstva u Francuskoj. Sv. Remi krstio je Karla Velikog u 5. st. Reims je također i studenski grad . Konačno smo stigli u Pariz. Grad u kojem živi više od petine cijele Francuske, grad ljubavi i mode, grad kojeg je osnovalo malo keltsko pleme s otočića, a danas se razvio u velegrad poznat širom svijeta. Zaštitnica samog grada je Sv. Ženeviva koja je u spasila grad od razaranja Atile. U čast Sv. Ženevivi posvećena joj je crkvica na brdašcu. Napravili smo panoramsku vožnju Parizom kroz  Place de la Concorde, trg giljotina gdje je poginula Marija Antoaneta kći Marije Terezije i  Luj Šesnaesti uz još tisuće žrtava. Bogatstvo Pariza daje i rijeka Seina kojom prolazi mnoštvo mostova ukrašenih šarenim lokotima čiji se ključevi nalaze duboko na dnu rijeke. Sve to upućuje da je Pariz grad zaljubljenih. Naporan dan odveo je naše umorne noge do obližnjeg restorana gdje smo napunili trbuhe te zaspali k'o male bebe u hotelskoj sobi daleko od bučnog centra Pariza.

Dan treći

Svanuo je ugodan ljetni pariški dan, bili smo spremni za odlazak na Eiffelov toranj. Sam toranj težak je deset tisuća i sto tona te tristo šesnaest i pol metara visok. Kad su vani visoke temperature zbog ekstenzije metala toranj naraste za još dvanaest centimetara. Na samom vrhu osjeća se blago ljuljanje tornja na vjetru.  Uspinjanjem žičarom sve je više rastao naš strah pomiješan s uzbuđenjem i divljenjem. Na trećem katu Pariz je izgledao tako maleno i nevino, a ljudi su poprimili oblik mrava. Kad je nebo čisto, može se vidjeti i sedamdeset kilometara u daljinu. Nakon Eiffela posjetili smo Bijelu crkvu Montmantre koja se nalazi na povišenom mjestu s kojeg se pruža opuštajući pogled na veći dio Pariza. Zvuk zvona crkve odjekuje po cijelom brdašcu i spušta se do ulica Pariza što daje do znanja da je umrla neka važna osoba. Kad se Sunce sakrilo za visokim zgradama Pariza, a Mjesec zasjao visoko na nebu, bilo je zapanjujuće voziti se srebrnkastom rijekom Seinom. Pogled na uspavani grad s tornjem koji svijetli poput noćne svijeće utkao mi se u srce. Nakon ugodno provedenog dana i fine večere u istom restoranu bilo je lijepo leći u krevet i utonuti u san.

Dan četvrti

Sljedeći smo dan posjetili Chartres. Mjesto u koje su tijekom povijesti hodočasnici dolazili iz različitih dijelova Francuske kako bi dan proveli u molitvi i razgovoru s Bogom u prekrasnoj Chartetskoj katedrali. Katedrala u Chartresu je najveća katedrala u Francuskoj te svojim izgledom jasno otkriva prelazak iz romanike u gotiku. Ulaskom u katedralu osjetila sam spokoj u duši i divljenje prema ogromnoj unutrašnjosti katedrale na čijem se podu glavne lađe nalazi najduži  labirint gdje su hodočasnici i vjernici mukotrpno na koljenima u čast Bogu prošli cijeli put. Blaga svijetlost šulja se kroz šarene vitraje koji prikazuju biblijske priče. U jednoj maloj kripti u podrumu katedrale održali smo pobožnu svetu misu.  Miris svježine i male prostorije sa skromnim oltarima pobuđuju u čovjeku spokojnost i sreću. No ova sveta misa bila je drugačija nego obično. Kao pravi hodočasnici pružali smo jedni drugima ruku te pogledavši se u oči bez straha izgovorili najljepše riječi koje se izgovoriti mogu. Oprosti mi, trebam te! Najljepšu kršćansku molitvu Oče naš izmolili smo držeći se za ruke i žmireći te smo u tom zajedništvu još više zavoljeli jedni druge. Na kraju mise zapjevali smo Zdravo Djevo Kraljice Hrvata, a naši su glasovi odjeknuli hodnicima katedrale zavirivši u svaku prostoriju, mojim su tijelom prošli trnci. Nakon Chartresa dolazi Versailles. Palace of Versailles je dvorac koji čuva puno povijesnih priča i tajni. Vrtovi koji se prostiru u nedogled te rječica čiji rukavci u obliku križa daju srebrnkasti odsjaj vrtu, naveli su svako naše grlo da ispusti blagi znak oduševljenja. Šetnjom vrtovima i otkrivanje tajnih prolaza te razgledavanje palače Marije Antoanete umorilo je naše oči i noge pa nam je udoban krevetić odlično poslužio.

Dan peti

Peti dan posjetili smo Jardin Du luxembourg te najpoznatiju crkvu u Parizu Notre Dame. Toranj posvećen Zvonaru crkve Notre Dame, možda još uvijek krije tajne koje upućuju na njegov život (ako je uopće postojao). Sama crkva ogromna je iznutra te s mnoštvom vitraja i prekrasnih rozeta omogućuje čovjeku sanjarenje otvorenih očiju dok se pogled lagano kotrlja po svom tom šarenilu. Nakon Notre Dame posjetili smo Louvre.  Muzej koji čuva mnoštvo slika najpoznatijih umjetnika. Naime kip Nike sa Samotrake i  slika Leonarda da Vincija Mona Lise ipak su najpoznatije. Tako umorni i puni dojmova zadnjim pogledom na tornjić oprostili smo se od Pariza te krenuli prema Munchenu.

Noćna vožnja  popraćena blagom kišicom utonula nas je sve u dubok san.

Ujutro smo stigli u Munchen te nam je šetnja po Marienplatzu dobro došla za razgibavanje ukočenih nogu. Vidjeli smo i malu lutkarsku predstavu na vrhu katedrale. Slobodno vrijeme odvelo nas je u male butike gdje smo kupili krpice te se u restoranima počastili finim kobasicama i poznatim pivom. Naime sreli smo se i sa znancima. Tako zadovoljni i siti krenuli smo prema Domovini. Iskoračivši iz autobusa poletjeli smo u zagrljaje naših najmilijih te sretno krenuli kućama dok su nam se Pariz i Francuska zauvijek zapečatili u srce.

Fotografije: Iva Ivković (D. Pustakovec), tekst Glorija Srpak (Palinovec)

 

Ovu fotografiju centra Munchena snimio je g. Sedlar na ekskurziji djelatnika OŠ Hodošan

       

Obavijesti za hodočašće u Pariz

1.     Polazak je u nedjelju 2.kolovoza u 21,00 sat iz Župnog dvora

2.     Povratak je u nedjelju 9. kolovoza u jutarnjim satima

3.     Potrebno je imati važeću osobnu kartu (putovnica nije potrebna)

4.     Način plaćanje na hodočašću je u eurima - €

5.     Sami si osigurate dodatno putno osiguranje

6.     Vođa puta je gospodin Goran Hranjec

7.     Uplatiti putovanje koji još nisu do nedjelje 26. srpnja

8.    Ponijeti slojevitu odjeću i obuću (kišobrane ili kabanicu) Temperature između 20-30 stupnjeva u Parizu

9. Ulaznice za sve posjete po programu (Toranj….) maksimalno 30 Eura po osobi. Djeca ispod 18 godina imaju popust ili negdje besplatno.

10. Hoteli su dobri i konforni a prehrana će biti po restauranim

11. Cijene pića i hrane, kave su velike u Parizu pa si možete uzeti od doma i pospremiti u autobus sok, vino, pivo…..

12. Ako želite DODATNO PUTNO OSIGURANJE  TRIGLAV ČAKOVEC - po osob

      Pokriće troškova liječenja u inozemstvu do 15.000 Eur

Pokriće troškova prijevoza do 3.600  Eur

Premija za 8 dana boravka u inozemstvu iznosi 45,00 do 50,00 kn ovisno o tečaju.

Ako postoje zainteresirani i za sve ostale obavijesti u vezi osiguranja.. može se javiti na telefon:

0915046445 ili 040-645-561 VUK MIJO, Čehovec 206 

Možete odabrati i sami neko drugo osiguranje

13. Doći na Župni dvor do 20,30 u nedjelju 2. kolovoza

 

 STRASSBOURG – PARIS – CHARTRES – VERSAILLES- MINCHEN

dan 0  SVETI JURAJ – STRASSBOURG     

Polazak autobusom u večernjim satima( 20:00 h). Noćna vožnja preko Slovenije, Austrije i Njemačke, uz zaustavljanja radi odmora

 

dan 1 MARIENTHAL STRASSBOURG                         

Po dolasku u  Francusku pobožnost i Sveta misa u Marienthalu,najstarijem Marijanskom svetištu u Alzasu..Razgled  STRASSBOURG-a prijestolnice Europe i francuske pokrajine ALSACE: razgled KATEDRALE, pitoreskne četvrti PETIT FRANCE, GUTENBERGOV TRG, EUROPSKE INSTITUCIJE… Smještaj u hotel, večera. Noćenje.

 

dan 2  STRASSBOURG - REIMS - PARIZ                       

Nakon doručka, vožnja kroz francuske pokrajine Alsace, Lorraine i Champagne-Ardenne do REIMSA, razgled KATEDRALE NOTRE-DAME, tijekom stoljeća glavne krunidbene crkve francuskih kraljeva. Mogućnost degustacije i posjeta poznatim podrumima šampanjca.

Nastavak vožnje do središnje pokrajine Île-de-France. Dolazak u PARIZ u poslijepodnevnim satima. Panoramska vožnja autobusom. Smještaj u hotel, večera. Noćenje.

 

dan 3  PARIZ                                     

Nakon doručka, odlazak autobusom do jednog od najpoznatijih simbola Pariza – MONTMARTREA: BAZILIKA PRESVETOG SRCA ISUSOVA – TRG TERTRE. U nastavku razgledavanje: VELIKI BULEVARI – PIGALLE – TRG OPERE – CRKVA SV. MAGDALENE – ULICA RIVOLI – NOVI MOST – LE MARAIS – GRADSKA VIJEĆNICA – TRG REPUBLIKE – TRG BASTILLE – ARSENAL – TRG NACIJE. Slobodno vrijeme za šetnju jednom od najljepših avenija svijeta ELIZEJSKIM POLJANAMA. Slijedi obilazak muzeja LOUVRE, gdje se nalazi neprocijenjiva Mona Lisa. Večera. Odlazak na veličanstveno večernje krstarenje SEINOM. Noćenje.

 

dan 4          PARIZ – CHARTRES - VERSAILLES                              

 

Nakon doručka, nastavak puta prema CHARTRES-u, poznatom hodočasničkom mjestu na putu Sv.Jakova prema Santiago de Composteli. Zadivit će vas velebna katedrala, najljepša u Francuskoj i jedna od najznačajnijih romaničko-gotičkih građevina uopće, posebno poznata po svojim portalima i igri svjetla (chartres bleu). Povratak do Pariza uz panoramski razgled jednog od najljepših dvoraca svijeta VERSAILLESEA:centra francuske monarhije za vrijeme kralja LUJA XIV.Slobodno vrijeme za šetnju predivnim vrtovima, Večera, Noćenje

dan 5   PARIZ

Nakon doručka,. razgledavanje grada panoramski i pješice: TRG

CONCORDE – TRG VENDÔME – PARK TUILERIES – BURBONSKA PALAČA – LES INVALIDES – MARSOVA POLJA – EIFFELOV TORANJ – PALAČA CHAILLOT – TROCADÉRO – SLAVOLUK POBJEDE – TRG ÉTOILE – ELIZEJSKE POLJANE – BULEVAR SAINT– GERMAIN-DES-PRÉS – ULICA SV. JAKOVA – FRANCUSKI KOLEDŽ – SORBONA – PANTEON – LUKSEMBURŠKA PALAČAOTOK LA CITÉ (stara gradska jezgra) – KATEDRALA NOTRE-DAMECONCIERGERIE – PALAČA PRAVDE – LA DÉFENSE (Pariz 21. stoljeća). Slobodno vrijemeza osobne programe ,shoping,ručak u boemskoj LATINSKOJ ČETVRTI  .Slijedi uspon na EIFFELOV TORANJ te uživanje u pogledu koji se pruža na “najljepši grad svijeta”. Večernji polazak iz Pariza

 

dan 6   MUENCHEN - HRVATSKA

 

Jutarnji dolazak u MUENCHEN, prijestolnicu Bavarske. Panoramska vožnja uz stadion ALLIANZ ARENA uz mogucnost jutarnje kavice u OLYMPIA kompleksu te pogled na grad sa olimpijskog tornja..Razgled gradske povijesne jezgre: trg Marienplatz s Gradskom vijećnicom - Frauenkirche - Residenz - tržnica Viktualienmarkt - Karlstor - Theatinerkirche - Stachus - Palača pravde - Kraljevski trg - Maximilianstrasse. Slobodno vrijeme za šetnju, kupovinu, ručak u nekoj od poznatih Munchenskih pivnica sa dobrom hranom i još boljom pivom ili posjete muzejima (Stara i Nova pinakoteka, muzeji u Rezidenzu, Deutsches Museum na Isaru).Dolazak kućama u večernjim satima.

 

Kompletan program s cijenom u *.pdf formatu

Obrada stranice: Iwan