Osnovna škola Hodošan

Jedanaesti susret učenika, roditelja, djelatnika i prijatelja Osnovne škole Hodošan

 "Pisanica"

Cvjetnica, 20. ožujka 2016. godine

Ravnatelj Osnovne škole Hodošan Ivan Barić ima ponovo razloga biti ponosan i sretan. Škola je jedanaesti puta za redom organizirala Susret učenika, roditelja, djelatnika i prijatelja Škole pod nazivom Pisanica. Odazvalo se stotine vjernika koji su ispunili prostore matične škole. Dvadesetu misu po redu u ovim prostorima vodio je župnik Darko Kelemenić. U osiguranju objekata sudjelovala je vatrogasna mladež  DVD-a Hodošan i Palinovec. Najveći teret priprema pao je na tehničko osoblje, posebno domara Tomislava Sabola.

Na 11. Pisanici nastupili su članovi Crkvenog zbora pod ravnanjem Nenada Glavaka. Liturgijske tekstove i zahvale čitale su predsjednica Školskog odbora Ljiljana Zelenić, članica ŠO Suzana Košak, vjeroučiteljica Valerija Štampar i učiteljica mentorica Katarina Barić. Posebni trenutak priredila je učenica 4.h razreda Lana Naranđa vlastitim tekstom "Na Vuzem" o uskrsnim danima. Ravnatelj Ivan i župnik Darko zahvalili su se svima koji su osmislili ovaj dan, svima koji su odradili radionice, uredili prostor za misno slavlje i izložbe naših razrednih kolektiva te na kraju pomogli da izložbeni sajam iznjedri ono zbog čega je sve to izmišljeno, a to je DRUŽENJE! Naravno,  svim vjernicima ovo je i najljepši uvod u Veliki tjedan i dolazeći najveći kršćanski blagdan Uskrs.

Ovdje pogledajte kako je bilo na Svetoj misi u Osnovnoj školi Hodošan

Nakon mise u športskoj dvorani otvoren je prepoznatljiv i veseo izložbeno-donacijski sajam uskrsnih pisanica, čestitki, kolača i vrijednih predmeta koji je bio ispražnjen u rekordnom vremenu. Razmjenom uskrsnih poklona za OŠ Hodošan je ostvaren iznos od 12.229 kuna. Kupovanjem ukrasnih jaja, kolača, tjestenine, igračaka, cvijeća, sira, meda, oraha, domaćeg kuruznog kruha, turoša i kuružnjača i mnogih drugih iznenađenja iz godine u godinu poboljšavaju se higijenski i materijalni uvjeti za boravak učenika u matičnoj školi u Hodošanu te područnim odjelima Sveti Juraj u Trnju i Palinovec. O konkretnoj namjeni sredstava raspravljat će Vijeće roditelja. Prema Planu nabave to bi trebale biti prve pametne ploče za obje područne škole!

Školi su se pridružili stalni prijatelji iz Područnog odjela Dječjeg vrtića "Ftiček" Hodošan. Na njihovom mjestu donirano je dodatnih  660,00 kuna koje će uložiti za nabavu tehnike ili igračaka.

Na kraju, svima koji su omogućili prekrasan dan vjere, mira, dobre volje i sreće žiteljima naše školske i župne sredine dodatno se zahvaljuje ravnatelj Ivan Barić:

          - Osnovna škola Hodošan i dalje drži rejting uređene, organizirane i odgojno jake sredine. Rukovodstvo Škole, učitelji, tehničko osoblje, roditelji i prijatelji i dalje  rade najbolje što znaju da bi djeci obrazovanje bilo što zanimljivije i učinkovitije. Ipak,  najjači znak ove Škole je svima vidljiv primjeran odgoj učenika Osnovne škole Hodošan.

              Također, ova Škola zahvaljujući dobrim vjeroučiteljicama i vjeroučiteljima i razumnom župniku nastavlja suradnju sa Župom Sveti Juraj u Trnju. Ova suradnja sa stotinama godina starom župom, održala se i održat će se bez obzira na promjene u vlasti, smjeru vjetra koji pušu, putovima kojima koračamo. Pisanica je dio te suradnje. Ona je jedan od najljepših događaja tijekom školske godine. Na školskom grbu i zastavi dvije su stvari koje je vežu uz Župu Svetog Jurja u Trnju. Prvo je veliko trnje na krasnoj hrvatskoj i međimurskoj ruži vezano uz sveca i patrona Župe svetog Jurja Mučenika. A drugo je uočljiva godina, godina 1833., kada je na ovim prostorima župnik Stjepan Hauser organizirao školstvo. (Napomena: dvije godine kasnije, točnije 1835. godine, sagrađena i hodošanska kapela sv. Ivana Nepomuka.). Crkva  je dakle, bila prva učiteljica i vjeroučiteljica precima današnjih učenika.

 

Na Vuzem

 

V nedeljo na Vuzem baka se prva zbudi i

k meši na posvečeje z korpicom se žuri.

 

Šunka, jejci, pereci, v korpici je se na mesti,

samo blagosloviti jo treba pak moremo početi jesti.

 

Jer Korizma je bila doga, a pokora - kak za koga.

I dok velečasni mešo sljuži

kaj komo v cirkvi,

v želoco već frljuži.

 

Dok baka z zojtrekom dimo dojde pre stolo se si zidemo,

prekrižimo, Božeko pomolimo

i jesti se hopimo.

 

Koli jedenojste vure si k bedni meši idemo

i čudaj  poznoti v cirkvi zidemo.

Pak si unda Vuzma čestitamo

i jeni druge za zdrovje pitamo.

 

A šunka je žejna

i dimo nam se žuri

jer v zobima nam od žeje već se gori.

 

                                                          Lana Naranđa 4.h