Koncert „Marijini obroci“

3. travnja 2016. godine

Napisala i snimila: Martina Kivač, za web obradio Ivan BarićTM

 

Izbor fotografija

 

I ove godine župni zbor Župe Sveti Juraj u Trnju bio je domaćin susreta zborova iz dekanata na Koncertu „Marijini obroci“. Na inicijativu kantora Nenada Glavaka ovaj koncert postaje tradicionalan.

Ove godine uz domaći zbor na koncertu su sudjelovali Crkveni zbor svetog Leonarda iz  Goričana, Ženski pjevački zbor Župe Svetog Martina biskupa iz Podturna, Mješoviti pjevački zbor Župe Svetog Jakoba iz Preloga, Zbor mladih Župe Sveti Juraj u Trnju. Sam projekt „Marijini obroci“ predstavio je gospodin Krešimir Ćurlin.

Program je vodila vjeroučiteljica Valerija Štampar. Ovdje donosimo cjelokupni tekst voditeljice.

 

 

Koncert je započeo domaćin, Župni zbor Župe Sveti Juraj u Trnju, kojem je voditelj Nenad Glavak. Izveli su skladbe Na gozbi Jagančevoj (Marco Frisina) i Velik je Gospodin (s. Lujza Kozinović, obrada Ljubomir Galetić). Skladbu „Velik je Gospodin“ zbor je posvetio dugogodišnjem župniku, monsinjoru Blažu Horvatu od kojega smo se oprostili prije nekoliko dana na Varaždinskom groblju.

Nakon njih nastupio je Župni zbor iz Goričana pod vodstvom Danijele Špoljarić i orguljsku pratnju Vesne Farkaš. Izveli su skladbe Isuse, iscjeljitelju moj (tekst - Magdalena Vlah-Hranjec, glazba - Martin Srpak) i Ne boj se (tekst - s. Vesna Abramović, obrada - Miroslav Martinjak).

Ženski pjevački zbor Župe Svetog Martina iz Podturna pod vodstvom Stjepana Horvata predstavio se skladbama Stal je iz groba (popijevka iz Međimurja) i Hrvatska molitva (tekst - Franjo Križak, glazba -Viktorija Križak, obrada - Eduard Adamek).

Zbor mladih Župe Sveti Juraj u Trnju vodi Marinela Miklaužić, a na gitarama prate Danijel Miklaužić i Marko Hvaić i sintesajzeru Petra Tomašek. Oni su izveli skladbe Blagoslovljeni milosrdni – himnu susreta mladih u Krakowu (tekst i glazba - Jakub Blycharz, prevela i prilagodila - Marina Breški) i Živog Isusa slavi (tekst i glazba Gary Oliver).

Župni zbor Župe svetog Jakoba iz Preloga pod vodstvom Jasminke Pervan izveo je skladbe Zemlja uzdrhta (Božo Antolić) i Krist uskrsnu (Robert Lowry).

Prije posljednjeg nastupa projekt „Marijinih obroka“ predstavio je gospodin Krešimir Ćurlin i okupljenima posvjestio važnost sebedarja u pomaganju. Kroz prezentaciju dao je do znanja da malim prilogom možemo učiniti čuda za djecu u Africi, djecu koja su zbog gladi izostajala iz škole, bila bezvoljna i umorna. Dajući dnevne obroke „Marijini obroci“ zadovoljavaju neposrednu potrebu gladne djece te ih potiču da idu u školu i obrazuju se. Tako se dnevno prehranjuje 1 101 206 djece.

Župni zbor je pri kraju izveo skladbe Isus je moj život (tekst - bl. Majka Tereza, glazba - Marco Frisina) i Veličaj (Franjo Serafin Vilhar).

Nakon kratkog obraćanja župnika Darka Kelemenića koji je pozdravio dekana Donjomeđimurskog dekanata preč. Antuna Hoblaja i sve prisutne te im zahvalio na sudjelovanju i dolasku svi okupljeni pjevači izveli su zajedničku pjesmu Vjerujem u te, Gospode (Marco Frisina) po kojoj je naš župni zbor već nadaleko poznat.

Uz zahvalu dragom Bogu veselimo se slijedećem ovakvom susretu ispunjenom pjesmom, radošću i ljubavlju.

 

 

 

 

 

Humanitarni koncert „MARIJINI OBROCI“

        Sveti Juraj u Trnju; 03. 04. 2016.

                 Župna crkva u 17 sati

 

Hvaljen Isus i Marija!     Dragi prijatelji, dobro nam došli!

Sveti Otac, Papa Franjo, ovu je godinu proglasio Svetom godinom milosrđa i tako pozvao vjernike da radosno čine duhovna i tjelesna djela milosrđa, kako bismo probudili naše uspavane savjesti pred tragedijom siromaštva. Milosrđe je prvi Božji atribut. Nema situacije iz koje ne možemo izaći, nismo osuđeni utopiti se u životnom pijesku. Ovo naše današnje okupljanje, druženje, na tragu je milosrđa. Marijini obroci su niz malih djela ljubavi. Ako se ujedine sve te male žrtve stvara se nešto prekrasno. Prije dvije godine prihvatili smo ideju našeg kantora, Nenada Glavaka, da budemo dio ove dobrote. No, to ne možemo sami, potrebni ste nam vi, dragi prijatelji. Hvala vam što ste se odazvali našem pozivu.                                                                                                  

Marijini obroci rade u puno različitih sredina. To su izazovne sredine, pogotovo one u zapadnoj Africi. Prije Marijinih obroka djeca su zbog gladi izostajala iz škole, nisu imala ništa za jesti u školi cijeli dan, bila su uvijek umorna, bezvoljna. Pružajući dnevni obrok na mjestu obrazovanja zadovoljavamo neposredne potrebe gladne djece, te ih potičemo da idu u školu i obrazuju se, što im kasnije u životu može poslužiti za izlaz iz siromaštva. Danas je 59 milijuna djece van školskog sustava, a Marijini obroci prehranjuju dnevno 1.101,206 djece. Svakodnevna pomoć pomaže dugoročnim ciljevima.

Nastavimo sa započetim. Dio smo Marijinih obroka.

Čineći dobro drugima, činimo dobro sebi!

                                                                  Uvod: Elizabeta Matijaško

S nama su danas ovdje:          

-                  Crkveni zbor župe svetog Leonarda Goričan

-                  Ženski pjevački zbor župe sv. Martina biskupa Podturen

-                  Mješoviti pjevački zbor župe svetog Jakoba Prelog

-                  Zbor mladih župe Sveti Juraj u Trnju

-                  Župni zbor Sveti Juraj u Trnju

-                  S nama su i volonteri Marijinih obroka koji će nam pobliže predstaviti sam projekat „Marijini obroci“.          

 

 

Beskrajna Božja dobrota

O Bože, kako se bogato izlilo tvoje milosrđe, i sve si to učinio za čovjeka. O kako jako ljubiš tog čovjeka, kad je tvoja ljubav tako silna prema njemu. O moj Stvoritelju i Gospodine, posvuda gledam tragove tvoje ruke i pečat tvojeg milosrđa, koje zahvaća sve što je stvoreno. O moj milosrdni Stvoritelju, tebe želim slaviti u ime svih stvorova, također i onih stvorenja koji nemaju duše. Pozivam cijeli svijet veličati tvoje milosrđe. O kako je velika tvoja dobrota, o Bože.

 

Koncert će započeti  domaćin, Župni zbor Sveti Juraj u Trnju

Voditelj zbora je Nenad Glavak

 

Izvest će nam skladbe:

                                   Na Gozbi Jaganjčevoj – Marca Frisine

                                   Velik je Gospodin – s. Lujze Kozinović

                                                        Obrada: Ljubomir Galetić

 

Skladbu „Velik je Gospodin“ zbor posvećuje našem dugogodišnjem župniku, monsinjoru  Blažu Horvatu od kojega smo se oprostili prije nekoliko dana na Varaždinskom groblju.

 

 

 

 

Milosrđe je slobodan i dobrovoljan čin opraštanja kazne, nekome tko je dobio kaznu ili mu je prijetila. Milosrđe je i dobrovoljna, svojevoljna pomoć nekome, tko se našao u teškoj i nezavidnoj situaciji. Milosrđe pokazuje osoba koja je u boljem položaju od osobe kojoj prijeti kazna ili se našla u problemima. Ako je čovjek nešto dužan učiniti, onda to nije milosrđe. Ono je uvijek dobrovoljno i nenametnuto. Onaj kome je iskazano milosrđe, ne duguje ništa, osim eventualno  zahvalnosti. Milosrđe je dvostruki blagoslov; blagoslivlja onoga koji pokazuje milosrđe i onoga koji ga prima.

 

Iz Dnevnika sestre Faustine o Božjem milosrđu.

„Tražim djela milosrđa, koja trebaju izlaziti iz ljubavi prema meni. Milosrđe trebaš pokazivati uvijek i posvuda svojim bližnjima. Pred tim se ne možeš izvlačiti, ni izgovarati, ni ispričavati se. Dajem ti tri mogućnosti za iskazivanje milosrđa bližnjem: prvo – djelo, drugo – riječ, treće – molitva. U ta tri stupnja sadržana je punina milosrđa.“ (Dnevnik, 742)

 

Prvi naši današnji gosti su: Crkveni zbor župe svetog Leonarda iz Goričana.

Njihova voditeljica je gđa. Danijela Špoljarić

Za orguljama je gđa. Vesna Farkaš

 

Izvest će nam skladbe:

                   Isuse, iscjelitelju moj – Tekst: Magdalena Vlah - Hranjec

                                                       Glazba: Martin Srpak

                   Ne boj se -Tekst: s. Vesna Abramović (prema Iz 43)     

                                    Obrada: Miroslav Martinjak

 

 

 

 

 

 

 

 

Predajem Ti se, Isuse

 

-                  Isuse, Ti želiš moje ruke kako bi ovaj dan proveo pomažući onima kojima je potrebna pomoć:

Gospodine, danas Ti predajem svoje ruke.

 

-                  Gospodine, Ti želiš moje noge kako bi proveo dan posjećujući one kojima je potreban prijatelj:

Gospodine, danas Ti predajem svoje noge.

 

-                  Gospodine, Ti želiš moj glas kako bi proveo dan u razgovoru s onima kojima su potrebne riječi ljubavi:

Gospodine, danas Ti predajem svoj glas.

 

-                  Gospodine, Ti želiš moje srce kako bi ovaj dan proveo ljubeći svakoga čovjeka samo zato što je čovjek:

Gospodine, danas Ti predajem svoje srce.

                                                                               Bl. Majka Terezija

 

 

 

Slijedeći naši gosti su: Ženski pjevački zbor župe sv. Martina biskupa iz Podturna.

Njihov voditelj je g. Stjepan Horvat

 

Izvest će nam skladbe:                

                      Stal je iz groba – popijevku iz Međimurja

                      Hrvatska  molitva – tekst: Franjo Križak

                                                     glazba: Viktorija Križak;                                                                                        

                                                     obrada: Eduard Adamek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ižarivati Krista

 

Dragi Isuse,

pomozi mi da posvuda širim

miomiris Tvoje Ljubavi.

Preplavi mi dušu svojim duhom

i svojim životom.

Prožmi cijelo moje biće,

tako da moj život

bude samo odsjaj Tvoga života.

Obasjaj me svojim svjetlom,

da svatko koga sretnem

osjeti Tvoju prisutnost

u mojoj duši.

Neka podigne pogled

i ne vidi mene,

nego samo Tebe, Isuse!

Ostani sa mnom,

da svijetlim kao Ti,

i da postanem svjetlo drugima.

To će svjetlo, Isuse,

dolaziti od Tebe,

a ne od mene;

Ti ćeš preko mene

svijetliti drugima.

Daj da te slavim

onako kako ti najviše voliš –

obasjavajući ljude oko sebe.

Daj da te propovijedam

bez propovijedanja,

ne riječima, nego primjerom,

privlačnom snagom,

ljubaznim utjecajem svojih djela,

očitom puninom ljubavi

kojom moje srce gori za Tebe.

Amen.                                                                   

                                                                               Bl. Majka Terezija

 

S nama je ovdje i naš zbor mladih.

Njihova voditeljica je gđa. Marinela Miklaužić

Gitare sviraju: Danijel Miklaužić i Marko Havaić

Sintesajzer: Petra Tomašek

 

Oni će nam izvesti skladbe:

Blagoslovljeni milosrdni - himnu svjetskog susreta mladih u Krakovu  
                                                     tekst i glazba: Jakub Blycharz        

                                                     prevela i prilagodila: Marina Breški

                 Živog Isusa slavi – tekst i glazba: Gary-ja Oliver-a

 

Gospodine...

Kada osjetim glad

– daj mi nekoga komu je potrebna hrana.

Kada osjetim žeđ

– pošalji mi nekoga komu je potrebna voda.

Kada mi bude hladno

– pošalji mi nekoga kako bih ga ugrijala.

Kada se nađem u protivštinama

– dovedi mi nekoga da ga utješim.

Kada mi križ postane težak

– daj mi nekoga da podijelim njegov križ.

Kada se osjetim siromašnom

– odvedi me nekomu tko je u potrebi.

Kada mi uzmanjka vremena

– daj mi nekoga komu mogu pomoći.

Kada se osjetim poniženom

– daj mi nekoga koga ću pohvaliti.

Kada budem obeshrabrena

– pošalji mi nekoga koga mogu ohrabriti.

Kada osjetim potrebu za razumijevanjem drugih

– pošalji mi nekoga komu treba moje razumijevanje.

Kada zatrebam nekoga tko će se pobrinuti za mene

– pošalji mi nekoga za koga se mogu pobrinuti.

Kada budem mislila samo na sebe

– vrati moju pozornost na drugoga.

Gospodine, učini nas dostojnima da služimo braći koja po

cijelom svijetu žive i umiru u siromaštvu i gladi.

                                                                               Bl. Majka Terezija

S nama je danas ovdje i župni zbor iz Preloga.

Njihova voditeljica je gđa. Jasminka Pervan

 

Izvest će nam skladbe:

                          Zemlja uzdrhta - Bože Antolića  

                          Krist uskrsnu -  Robert-a Lowry-ja

 

 

 

O blaženstvima

 

Kad sam bio gladan, dao si mi jesti,

Kad sam bio žedan, dao si mi piti,

Kad sam bio bez kuće, otvorio si mi svoja vrata,

Kad sam bio gol, dao si mi svoj ogrtač,

Kad sam bio premoren, ponudio si mi odmor,

Kad sam bio nemiran, ti si smirio moje nemire,

Kad bijah malen, ti si me učio čitati,

Kad bijah sam, ti si mi donio Ljubav,

Kad bijah u zatvoru, ti si došao u moju izbu,

Kad bijah prikovan uz postelju, ti si se za mene brinuo,

U stranoj zemlji, ti si me lijepo primio,

Bijah nezaposlen, ti si mi našao zaposlenje,

Bijah ranjen u boju, ti si liječio moje rane,

Kad sam tražio dobrotu, ti si mi pružio ruku,

Kad bijah crn ili žut ili bijel, pogrđen i izrugan, ti si nosio moj križ.

Kad sam ostario, ti si mi ponudio smještaj,

Kad bijah zabrinut, ti si sudjelovao u mojoj muci,

Ti si me vidio prekrita pljuvačkom i krvlju,

Ti si me prepoznao pod mojim znojnim crtama.

Kad se izrugivahu, ti si bio pokraj mene,

A kad bijah sretan, ti si sudjelovao u mojoj radosti,

Ovo što učiniste najmanjemu od mojih, to ste učinili meni.

Uđite u kuću mojega Oca.

                                                                               Bl. Majka Terezija

 

Poslušajmo sada ukratko o Marijinim obrocima.

 

Molitva Majke Terezije

 

Postanimo svi istinska i plodonosna grana na Isusovu trsu, pristajući da uđe u naše živote na način koji Njemu odgovara:

-                  kao Istina koju treba izreći

-                  kao Život koji treba živjeti

-                  kao Svjetlo koje treba upaliti

-                  kao Ljubav kojom treba ljubiti

-                  kao Put kojim treba proći

-                  kao Radost koju treba davati

-                  kao Mir koji treba širiti

-                  kao Žrtva koju treba prikazati u našim obiteljima i našoj okolini.

 

O, Bože, vjerujemo da si ovdje. Divimo ti se i ljubimo Te svim srcem svojim i svom dušom svojom jer Ti si najdostojniji naše ljubavi. Želimo te ljubiti kao što te blaženi ljube u Nebu. Divimo se svim planovima Tvoje božanske Providnosti i potpuno se prepuštamo Tvojoj volji. I ljubimo svoje bližnje Tebi za volju kao što ljubimo sami sebe. Iskreno opraštamo svima koji su nas povrijedili i molimo oproštenje od svih koje smo mi povrijedili.

 

Pridružio nam se još jednom naš župni zbor.

 

Sada će nam izvesti skladbe:

                          Isus je moj život – tekst: bl. Majka Terezija

                                                       glazba: Marco Frisina

                          Veličaj – Franje Serafina Vilhara

 

Tko je Isus za mene?

 

Isus je Riječ Tijelom postala.

Isus je Kruh Života.

Isus je Žrtva prinesena na Križu za naše grijehe.

Isus je Žrtva prikazana na Svetoj misi za grijehe svijeta i moje grijehe.

 

Pjeva se „ISUS JE MOJ ŽIVOT“

Isusa ljubim cijelim svojim srcem, cijelim svojim bićem.

Dala sam mu sve, čak i svoje grijehe, a On me zaručio sebi u nježnosti i ljubavi. Sada i dovijeka ja sam zaručnica moga Raspetoga Zaručnika. Amen.

 

 

Zahvala: župnik, kantor

 

 

Zahvaljujemo svim izvođačima, kao i svima koji su nas strpljivo slušali, svima veliko HVALA!

 

Zajedničkom pjesmom Vjerujem u Te, Gospode - Marca Frisine  završit ćemo ovaj večerašnji koncert. Pozivam sada sve zborove da se pridruže našem župnom zboru na oltaru.

 

Zahvala za glazbu i pjesmu

Hvala Ti, Gospodine,

za darovanu nam pjesmu:

u Tvojoj prisutnosti

odzvanja prekrasna harmonija.

 

Pjevam Ti,

a čujem Te u toj istoj pjesmi.

Aleluja.

Hvala, Gospodine,

za pjesme:

jer Ti si glazba pjesme.

 

Pjevam Ti,

a Ti si već prisutan

u mojoj sposobnosti da pjevam.

Aleluja. Amen.             

 

(pjeva se Vjerujem u Te, Gospode – M. Frisina)