7. veliki Križni put Župe Sveti Juraj u Trnju

2. travnja 2017. godine

Galerija fotografija: Križni put 1 - Križni put 2

 

Zahvala i pohvalni komentari nazočnih – a bilo nas je oko 400 koliko se onako odokativno moglo prebrojiti – potvrda su da su KUD-ovci Donjeg Kraljevca na čelu s neumornom Tamarom Recek, i pod budnim okom Sandre Vlahek, župni pastoralni vijećnici, kantor Nenad i pjevači Župnog zbora uz nezaobilaznog  i sveprisutnog župnika Darka – u nedjelju 2. travnja 2017. u Svetom Jurju u Trnju ostavili dubok trag i svojevrsna su naplata truda svih ponaosob proteklih nekoliko dana/tjedana.

Bio je to dan tradicionalnog Velikog Križnog puta Župe, 7. po redu. Ovaj put bez 25 kilometarskog puta kroz svih 7 naših sela, bez bicikala ili hodočasnika, kao proteklih godina već je pobožnost Muke Isusove u hodu bila od župne crkve do farofa. KUD-ove čitačice Tamara i Jasna i uz pomoć četiriju čitačica, vjeroučiteljica Ivane, Marinele i Natalije te ravnateljice Martine, tradicionalnog Isusa ,vjeroučitelja Predraga i predmolitelja župnika Darka podržani pjevačima – tim su putem  uprizorili Isusovu muku kroz postaje Križnoga puta od Pilatova dvora (u crkvi) do groba (na farofu).

Ne bi to bilo tako lijepo, skladno i pobožno da nije bilo i pomagača u liku vatrogasaca DVD-a Sveti Juraj u Trnju koji su putem regulirali promet i bdjeli nad sigurnošću svakoga od nas.

Nazočni – a bilo ih je od onih u dječjim kolicima i u naručju očeva i majki do, saznala sam, 96-godišnje Svetođurčanke – mogli su doživjeti i osjetiti zbiljnost Direktorija o pučkoj pobožnosti i liturgiji, br. 144 o uprizorenju Isusove muke: U tim prikazanjima glumci i gledatelji uvučeni su u istinsko gibanje vjere i pobožnosti… I kako u nastavku istog broja piše – osvjedočili su se da postoji razlika između „prikazanja“ koje je oponašanje (mimesis) i „liturgijskog čina“ koji je spomen-čin (anamnesis) tj. otajstvena prisutnost spasenjskog događaja Muke.

Svi uključeni u ovo uprizorenje su na svoj način dali svjedočanstvo Isusa Krista iz Nazareta koji je prošao Zemljom čineći dobro, što je osobito zanimljivo i dojmljivo bilo brojnoj okupljenoj djeci predškolskog i nižeg školskog uzrasta koji su, unatoč scenskim predviđanjima, uspijevali naći put i način biti što bliže Isusu. Ovako predstavljena Isusova Muka poslala je snažnu poruku u svako ljudsko srce, da i nakon pada, i nakon svega lošega što čovjeka snađe, i što je čovjek u stanju učiniti, zrake svjetlosti i ljubavi Božje prodiru i u konačnici uvijek pobjeđuje ljubav.Ljubav Božja koja progovara i kroz osudu, i križ, i samoću;  ljubav koja u Šimunima Cirencima pomaže ponijeti, a u Veronikama podnijeti životne križeve; ljubav koja je nepravedno osuđena zbog ispravnih stavova; ljubav koja plače svojim čovjekoljubljem, jer lice Boga u Isusu Kristu ne prepoznaje; ljubav koja pripravlja put slavi Života koja dolazi. Jer - nikakva smrtna tišina neće moći ušutkati radost uskrsnoga Jutra. Nikakva mržnja neće pobijediti ljubav Boga koji svojom smrću izbavlja čitav svijet – zadnjom rečenicom naglašava 14. postaja.

Dramaturškom prikazu muke i raspeća Isusa Krista, kojeg je uprizorilo dvadesetak sudionika doprinio je i pomno izabran suvremeni i tako svagdašnji tekst Križnoga puta autora vlč. Josipa Filipovića.

S pripremama za ovo zahtjevno uprizorenje krenulo se prije mjesec dana na sastanku Župnog pastoralnog vijeća, svatko od organizatora u svom segmentu, a onda u 4. korizmenom tjednu su pripreme počele biti vidljivije s obzirom da su izrađivali i pripremali rekviziti (križevi, kameni obilježivači postaja, impozantan i dosjetljivo domišljen Božji grob). U svemu su sudjelovali i brojni župljani, među kojima su se svojim znanjem i majstorskim iskustvom posebno istaknuli Tamara, Nenad, Jasna, Zvonko, Zdravko, Martina , Predrag i teta Đurđa.

Nakon što je župnik Darko od srca zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom pohvalnom ostvarenju, pozvao je nazočne i na
okrepu za koju su se pobrinule njegove Svetođurčanke. Pa se druženje i razmjena dojmova nastavila još neko vrijeme na prostorima farofskog dvorišta i u Pastoralnom centru.

Dao nam Bog zdravlja i volje i za 8. Križni put Župe nagodinu!

Natalija Kivač

Popis glumaca :

Isus – Predrag Brezničar

Marija – Dragica Cvetko

Marija Magdalena – Gordana Čonka

Veronika – Anica Strahija

Pilat – Stjepan Zvornik

Židov – Dražen Kralj

Ivan – Petar Sabol

Petar – Miljenko Kranjčec

Šimun Cirenac – Ivan Gašparić

Josip Iz Arimateje – Zvonimir Zrna

 

Vojnici – Josip Recek, Miroslav Ružić, Vladimir Pavlic, Zdravko Halić, Dejan Čonka, Franjo Jančec

 

Jeruzalemske Žene – Đurđica Hegedušić, Dragica Ivković, Jasna Zrna, Marija Kovač, Madlen Kovačić, Ljubica Šmit, Jadranka Cvek, Mirjana Zvornik, Slavica Kranjčec

 

Razbojnici – Viktor Srpak I Danijel Čemerika

 

Popis čitačica:

Martina Kivač

Natalija Kivač

Arinela Miklaužić

Ivana Mesarek

Tamara Recek

Jasna Zrna

 

Fotografkinje:

Josipa Strnišćak

Mišela Božić

 

Kantor:

Nenad Glavak