ZBOROVI ZA MARIJINE OBROKE

 

7. svibnja 2017. godine

 

Tekst: Martina Kivač

fotografije : Tamara Recek

Izbor fotografija

Zahvaljujući inicijativi kantora Nenada Glavaka (uz podršku župnika Darka) četvrtu godinu za redom naš župni zbor ugostio je svoje prijateljske zborove s prekrasnim ciljem. Naime, tradicionalno ovaj susret zborova organizira se u suradnji s Marijinim obrocima. Kao što je gđa. Elizabeta Matijaško u pozdravnom govoru napisala ovo današnje okupljanje je očitovanje naše vjere u sebe i ljubavi za naše bližnje.

Sami Marijini obroci su organizacija koja djeluje u različitim sredinama i prikuplja sredstva za prehranu djece, pogotovo one u Zapadnoj Africi. Marijini obroci pružaju djeci dnevni obrok na mjestu obrazovanja, potiču ih da se obrazuju, što im kasnije može poslužiti za izlaz iz siromaštva. Za samo 120 kn jedno dijete hrani se čitavu školsku godinu, a Marijini obroci hrane 1230171 dijete. Barem do nedjelje… Jer u nedjelju se ovaj broj povećao za 135 djece.  Ovaj humanitarni koncert od svakog sudionika čini volontera koji je spreman pomoći i dati djelić sebe u humanitarne svrhe.

Kroz program vodile su nas vjeroučiteljice Valerija Štampar i Martina Kivač.

Na početku župni zbor otpjevao je pjesmu „Pjevajte Gospodu, pjesmu novu“ Mate Lešćana i skladbe Gospodine, primi (tekst: molitva sv. Ignancija Lojolskog, glazba: Marco Frisina) i Svevišnji, dični Bože (tekst: molitva s, Franje Asiškog, glazba: Marco Frisina).

Mješoviti pjevački zbor Udruge „Prijatelji sv. Roka“ iz Draškovca pod vodstvom Vesne Tota i Margite Blažeka izveo je skladbe O Kruše živi, milosni (tekst: Đuro Tomašić, glazba: Domagoj Novokmet) i K suncu prosi (tekst: Dragutin Domjanić i glazba: Rudolf Matz).

Crkveni zbor Župe Svih Svetih iz Dekanovca pod vodstvom Josipa Mezge izveo je dvije skladbe najpoznatijeg Dekanovčana, kantora Florijana Andrašeca: O Marijo, Majko naša i Marijo mila.

Crkveni zbor župe sv. Leonarda iz Goričana pod vodstvom Danijele Špoljarić izveo je skladbe Uđite s hvalama (fra Ivan Široki) i Veličaj (Franjo Serafin Vilhar).

Naši mladi, vokalno-instrumentalni sastav „Juraj“ pod vodstvom Marinele Miklaužić izveo je skladbe Obećana Djevica (tekst: Mirko Filipovic na glazbu engleske narodne pjesme) i Isus premješta planine (tekst i glazba: Ben Fielding i Reuben Morgan).

Nakon toga, prisjetili smo se i stogodišnjice ukazanja Blažene Djevice Marije u Fatimi čemu je sio repertuara posvetio naš župni zbor skladbama Ave Maria (napjev iz Fatime), Zdravo, Djevo čista (napjev: Cithara octochorda u obradi Anđelka Klobučara) te Sav raj te slavi, Kraljice (Johann Obersteiner).

Svojim dolaskom počastili su nas gospodin Krešimir Ćurlin i gospođa Petra Ćurlin koja je prevela knjigu Baraka koja je nahranila milijun djece osnivača Marijinih obroka Magnusa Macfarlana-Barrowa.

Nakon zahvale župnika i podjele zahvalnica župni zbor pojačan svim izvođačima otpjevao je svoju himnu „Vjerujem u te, Gospode“.

Veselimo se slijedećem, jubilarnom petom, susretu zborova!!!