Dan zahvalnosti za plodove zemlje – Dan kruha u našoj Župi

8. listopada 2017. godine

 

Kada je 16. listopada 1945. osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, poznata pod kraticom FAO (engl. FoodandAgricultureOrganization), samo Bog je znao da će pod njezinim okriljem, a zalaganjem Udruge Lijepa naša (osnovane 1990., zadužene za pokretanje i kako sami za sebe napisaše intelektualnim vlasnikom ovog svehrvatskog projekta) i naša Župa u nedjelju 8. listopada, na Dan neovisnosti RH, obilježiti i svečano proslaviti Dan zahvalnosti za plodove zemlje – Dan kruha euharistijskim slavljem u 10 sati.

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada ponajprije u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, ali i župama diljem Lijepe naše, i šire. Svečanostima, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni.

Upravo mi, djelatnici odgojno-obrazovnih ustanova svjedoci smo da su Dani zahvalnosti za plodove zemlje - Dani kruha, postali prava višednevna i sveprisutna manifestacija u kojoj povjerena nam djeca otkrivaju koliko poštovanja i zahvalnosti trebamo iskazivati prema hrani uopće, a osobito kruhu.

I zato je ovo doba godine najprikladnije za svetkovanje i iskazivanje zahvalnosti na plodovima zemlje ponajprije dragom Bogu, ali i poljoprivrednicima, mlinarima, pekarima, kuharicama i kuharima, kao i radnicima sudjelovateljima u procesu od zrna do kruha. Svima!

Dragom smo Bogu tijekom godine, osobito preko ljetnih mjeseci, zahvaljivali i molili Ga za pogodno vrijeme našim poljima, ali i da nas očuva od svakoga nevremena te smo Mu ove nedjelje skromno i djelomično, ali puna srca i pokazali pred oltarom i ispred crkve što smo uzgojili i ubrali.

Župnik Darko je predslavio i predmolio, a okupljena župna zajednica ga je složno i jednodušno pratila svojim molitvama i zahvaljivanjem, pjesmom je sve pratio i podupirao Župni zbor pod budim okom, uhom i rukom kantora Nenada, a djeca uvježbana od vjeroučiteljice Valerije i učiteljica krasnoslovom izrekla svoju zahvalnost

A da nas molitva i zahvaljivanje ne iscrpi, ali i da nas zajedničko blagovanjejoš više zbliži i pripremi za ovotjednu duhovnu obnovu – pobrinule su se vrijedne ruke naših župljanki i župljana te smo slavlje nakon euharistijskog stola nastavili i ispred crkve!

 

Natalija Kivač

Izbor fotografija

 

POČETAK

1. HVALA: Kjara Dovečer i Ena Škoda                                        

2. FOLA BOGU ZA KRUH: Ella Strahija

3. KRUH JE SVET: Dea Vidović

 

4. MOLITVA VJERNIKA:   

 1.Sara Serc (3.h)

2. Nina Horvat (3.h)

3. Biserka Oršoš (3.p)

4. Borna Levačić (4.h)

5. Velina Šegović (3.j)

6. Hana Horvat (4.h)

7. David Molnar (3.j)

 

PRINOS DAROVA:

            H         KRUH:     Č:   Matija Markač   –  N: Kaja Štampar

            H         VINO:       Č:    Lana Sabol       –   N: Dino Blagus

            H         VODA:      Č:   Patrik Branilović - N: Nika Granatir

            P          ZEMLJA:  Č:  Nina Horvat     –    N: Ivan Sabol

            P          PŠENICA: Č: Pele Purić       –      N: Paula Strbad

            J          VOĆE:       Č: Nikolina Kramar  -  N:  Matija Čavlek

            J         CVIJEĆE:   Č:  Erik Čanadi     -     N: Ema Kramar

            H        POVRĆE:   Č:   Iva Kovač       -     N:  Marko Vuk

                                   

KRAJ:

1. HVALA TI BOŽE: Veronika Karija Bajan

2. ZEMLJICA FOLA:

Nera Košak

Teo Krznar

Vida Zrna

Ema Jesenović

Stela Krznar

Laura Tišljarić

 

Moramo spomenuti puce i žene koje su fino spekle kruh i kolače...i zahvaliti im naveliko.