Marijini obroci 2018.

 

6. svibnja 2018. godine

Tekst: Natalija Kivač

Fotografije: Martina Kivač

Čitam izvješće od 7. svibnja 2017. s 4. susreta zborova za Marijine obroke i njihovog humanitarnog koncerta u Sv. Jurju u Trnju: … za samo 120 kn jedno dijete hrani se čitavu školsku godinu, a Marijini obroci hrane 1.230.171 dijete. Barem do nedjelje… Jer u nedjelju se ovaj broj povećao za 135 djece…

Onda čitam program 5. susreta zborova za Marijine obroke  i njihovog humanitarnog koncerta od 6. svibnja 2018. gdje gđa Elizabeta Matijaško u uvodnom pozdravu piše: Marijini obroci prehranjuju dnevno 1.257.278 djece.  

Dakle, onih naših prošlogodišnjih 135 je unutar brojke 27.107. Ovo su za nekog možda suhoparne brojke, ali za okupljene u župnoj crkvi Sv. Jurja prve svibanjske nedjelje u 17 sati one su značile aktivno i konkretno sudjelovanje i darivanje nove šanse i prilike za život i školovanje upravo toliko djece. Ne samo pjesmom i molitvom, ne samo probama i žrtvama za iste nego i radosnim okupljanjem sada već dobrih poznanika i sudionika koji se vesele druženju prve svibanjske nedjelje u Sv. Jurju u Trnju. Zajedno su slavili Gospodina:

- Župni zbor Majke Božje Fatimske iz Orehovice,  

- Crkveni zbor Sveta Cecilija iz Svete Marije,

- Župni zbor Sedam žalosti Blažene Djevice Marije i Svetoga Križa iz Kotoribe,

- Mješoviti pjevački zbor župe Svete Margarete iz Donje Dubrave,

- Vokalno – instrumentalni sastav „Juraj“ iz Svetog Jurja u Trnju,

- Župni zbor Sveti Juraj u Trnju

a susret je svojom nazočnošću obogatio i mo. Anđelko Igrec, voditelj ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, ali i predstavnice Marijinih obroka predvođene s gđom. Ivanom Pudić. Kroz koncert je najavama i prigodnim duhovnim nagovorima vodila Valerija Štampar, vjeroučiteljica, a fotografijom ga zabilježila Martina Kivač, ravnateljica OŠ Domašinec.

Plemenita misija Magnusa MacFarlane-Barrowa (osnivača i generalnog direktora Marijinih obroka) koji ih je opisao kao niz malih djela ljubavi uistinu je ujedinila ne samo kako Magnus reče sve te male žrtve i stvorila nešto prekrasno.

A za one koji nisu bili u našoj župnoj crkvi prve svibanjske nedjelje na jubilarnom 5. Susretu zborova za Marijine obroke donosimo program pjesama koje već i svojim naslovima sugeriraju što su propustili:

Župni zbor Sveti Juraj u Trnju pod ravnanjem svog kantora Nenada Glavaka otpjevao je uvodnu pjesmu Jubilate Deo,  a potom i Gospodine, primi i Budi ime Gospodnje.

Prvi gosti, ujedno i novi zbor na našim susretima, župni zbor Majke Božje Fatimske iz Orehovice, pod ravnanjem Darka Golubića, obogatili su nas skladbama Ave Marija i Uskrsna radost.

Nakon njih Crkveni zbor „Svete Cecilija“ iz Svete Marije i njihov voditelj Dominik Kanižaj s nama su podijelili izvedbu skladbi Dajte mi sladak pjev i O ljubavi božanska.

Mješoviti zbor župe sv. Margarete iz Donje Dubrave, s voditeljicom Marijom Hunjadi žuonu je crkvu ispunio izvedbom skladbi Pelikane nježni i Najljepše cvijeće.

Župni zbor Sedam žalosti Blažene Djevice Marije i Svetoga Križa iz Kotoribe, unatoč dvostrukom slavlju u župi (proštenje i Potvrda), s voditeljem Damirom Kandijom nije propustio biti s nama i otpjevali su skladbe Isusa ljubim i Kad večernjega zvona glasi, a njihova muška vokalna skupina izvela je skladbu Tebe tražim.

Red je da se župa domaćin predstavi u punom pjevačkom sastavu i bogatstvu raspjevanosti, zar ne? Zato su  naši mladi okupljeni u  vokalno-instrumentalnom sastavu „Juraj“, s voditeljicom Marinelom Miklaužić, a glazbenim pratiteljima Petrom Tomašek na sintesajzeru i Danijelom Miklaužićem na gitari izveli skladbe Znak pobjede, Biti kao Marija  i Mir (Kad vali se dignu).

Naš župni zbor je potom izveo skladbe Zdravo Djevo čista i O Marijo zvijezdo mora  te tako zaokružio jednu lijepu humanitarnu priču prijateljskih zborova.

Dakako, svi sudionici su dobili i prigodne zahvalnice, koje su im uručili župnik Darko i kantor Nenad, kao podsjetnik na učinjeno dobro djelo.

A ako ste pomislili da će prepoznatljiva himna ovih susreta, skladba Marka Frisine Vjerujem u Te, Gospode  biti zaobiđene ili je možda zaboravljena – u krivu ste! Na najbolji i najdojmljiviji način je upravo ona, iz grla svih sudionika, ispunila ne samo župnu crkvu, nego se uzdigla kao molitva, kao prinos večernji, kao kâd pred lice tvoje, Gospode!  (prema Ps 141) Stoga smo na kraju svi zajedno mogli samo zahvaliti za glazbu i pjesmu riječima:

Hvala Ti, Gospodine, za dar pjesme. U Tvojoj prisutnosti prihvaćamo njezin divan sklad. Kad pjevam o Tebi, slušam Te u svojoj pjesmi. Aleluja! Hvala Ti, Gospodine, za pjesmu i za Tebe koji si sklad pjesme. Kad pjevam o Tebi, već si prisutan u mojoj sposobnosti za pjevanje. Amen!

Brojčani dodatak za kraj: i ove smo godine brojku svakodnevno prehranjenih, a time i preživjelih i školovanih povećali za 151 !

A to kako su dobro svi zajedno djelovali i sve ovo izveli svjedoči i Natalija Kivač, koja je ovaj tekst sročila duhom nazočna!