Hodočašće župnih suradnika u Karlovac – Krašić – Zagreb

20. listopada 2018. godine

Martina Kivač

            Dana 20. listopada 2018. godine u 6 sati ujutro okupili smo se ispred Pastoralnog centra župe te krenuli na naše hodočašće.

           Prva stanica nas hodočasnika, ekonomskog i pastoralnog vijeća, župnog zbora i zbora mladih, bio je Karlovac gdje smo posjetili Nacionalno svetište svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske. Tamo nas je dočekao rektor svetišta mons. Antun Sente. Najprije smo se pomolili u samom svetištu i imali priliku za ispovijed. Zatim nam je domaćin predstavio samu povijest nastanka svetišta i prenio nam nekoliko svjedočenja o uslišanjima koja su se dogodila na zagovor sv. Josipa. Naučili smo i kako se  moli krunica svetog Josipa. Kao zajednica okupili smo se oko euharistijskog stola i proslavili svetu misu. Nakon okrepe, krenuli smo prema Turnju gdje smo se u molitvi sjetili svih naših živih i pokojnih branitelja koji su se borili za našu domovinu.

             Naša slijedeća stanica bila je Krašić, mjesto zadnjih godina života kardinala Stepinca. Mogli smo vidjeti župni dvor u kojem je u kućnom pritvoru bio blaženi kardinal i njegove osobne stvari. Pokraj župnog dvora i crkve, u vanjskom dijelu, postavljene su postaje križnog puta koji smo izmolili. Posjetili smo i župnu crkvu u kojoj se čuvaju relikvije blaženog Alojzija Stepinca – kost malog prsta desne ruke i zavoj koji su mu stavljali nakon što su mu puštali krv. Nekako sam doživjela kao da osobno upoznajem samog blaženika i nadam se da će ubrzo biti proglašen svetim mučenikom.

              Treća stanica hodočašća povezana je s drugom – grobno mjesto samog blaženika Stepinca – Zagrebačka katedrala. Ovo mjesto puno sam puta posjetila kao student, ali nakon što sam bila u Krašiću ono je sad na mene ostavilo poseban dojam. Nakon posjeta katedrali, posjetili smo Gospu od Kamenitih vrata gdje smo se pomolili. S Marijom smo se pozdravili i krenuli našim kućama u večernjim satima.

Ovim hodočašćem smo se malo više približili i upoznali  dva zaštitnika lijepe naše Hrvatske.

Sveti Josipe, moli za nas!

Blaženi kardinalu Alojzije Stepinac, moli za nas!