Marijini obroci 2019.

 

5. svibnja 2019. godine

 

Zborovi za Marijine obroke 2019.

 

U nedjeljno popodne 5. svibnja 2019. godine u 17 sati u našoj župnoj crkvi okupili su se župni zborovi na tradicionalni susret za „Marijine obroke“ koji se održava već šesti godinu zaredom.  Susret je humanitarnog značenja i doprinosi svjetskoj organizaciji za pomoć gladnima pod nazivom „Marijini obroci“.  Godišnja cijena prehrane jednog djeteta na mjestu obrazovanja iznosi 120 kuna, a danas se uz ovu pomoć hrani 1 425 013 djece u 18 zemalja.

Na susretu je prikupljeno 13.957,00 kuna i 325 eura koje će omogućiti topli obrok za 136 djece kroz jednu školsku godinu u školskim kuhinjama otvorenim zahvaljujući hrvatskim podupirateljima.

 

Tema ovogodišnjeg susreta bila je 'Božje milosrđe, uzdam se u Tebe'. Kroz sam tijek susreta vodila nas je vjeroučiteljica Valerija Štampar.

U susret nas je uveo domaćin, župni zbor Sveti Juraj u Trnju pod vodstvom kantora Nenada Glavaka sa pjesmom Anđelka Igreca „Bonum facere – Dobro činiti“ (geslo našeg biskupa Josipa Mrzljaka), na što nas i sam susret poziva – dobro činiti. Nakon uvodnih riječi koje je napisala članica zbora, Elizabeta Matijaško, zbor je izveo još dvije skladbe: Jezu, ufam Tobie (Isuse, uzdam se u Tebe) i Misericordias Domini (O milosrđu Gospodnjem).

Slijedio je mješoviti pjevački zbor Župe svetog Jakoba iz Preloga koji vodi gđa. Jasminka Pervan, a predstavio se pjesmama Po ovoj gozbi uskrsnoj i Ovo srce.

Po prvi puta nam se predstavio mješoviti pjevački zbor župe sv. Nikole biskupa iz Koprivnice pod vodstvom gđe. Natalije Imbrišak, koji je izveo pjesme Zemlja uzdrhta i Uz miris ruža ljubice.

 

Zatim je nastupao crkveni zbor Župe svetog Leonarda iz Goričana sa kantoricom gđom. Danijelom Špoljarić i pjesmama Poput Oca milosrdni,  čiji tekst je napisao njihov župnik Josip Drvoderić, i Majko naša.

Posljednji su nastupali zbor mladih VIS Juraj koji vodi gđa. Marinela Miklaužić sa pjesmama Snagom Tvog Imena i Zdravo Marijo.

 

Sve okupljene potom je pozdravila gospođa Dunja Šobak koja nam je pobliže objasnila i predstavila rad organizacije Marijinih obroka te nam prikazala kratki film o djeci koja primaju našu pomoć preko ove organizacije. Film nam je pokazao koliko je zapravo malo potrebno da bi drugi pokraj nas bio sretniji i živio ljepše. Mala djela ljubavi i odricanja mogu drugome značiti život.

Nakon predstavljanja Marijinih obroka, još je jednom nastupao domaćin, zbor župe Sveti Juraj u Trnju sa pjesmama Salve Mater misericordiae (Zdravo Majko milosrđa) i Veliča.

Slijedilo je podjeljivanje zahvalnica svim zborovima i svima koji su na bilo koji način doprinijeli i uzveličali ovaj događaj. Završnu i zahvalnu riječ uputili su župnik Darko Kelemenić i kantor Nenad Glavak.

Susret je završio zajedničkom pjesmom, himnom ovih naših susreta Marijinih obroka, Vjerujem u Te, Gospode koji su izvodili svi sudionici.

Druženje se zatim nastavilo u društvenom domu.

Ravnateljica OŠ Domašinec Martina Kivač zabilježila je ovaj događaj fotografijama da ostane na spomen.

Veliko hvala svima koji su sudjelovali i neka se po milosrđu Gospodnjem i zagovoru Blažene Djevice Marije okupimo ovako i slijedeće godine i pomognemo onima najpotrebnijima, jer što je god 'učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste' (Mt 25,45) .

 

Marinela Miklaužić