Marijini Obroci 2023

- 7. svibnja 2023. -

 

MARIJINI OBROCI U MOLITVI I PJESMI
(Humanitarni susret zborova za školovanje siromašne djece u Africi)

 

Pete uskrsne nedjelje, 7. svibnja 2023. u 17 sati u našoj župnoj crkvi smo započeli molitveno-glazbeni susret potaknutom hvalevrijednom svjetskom inicijativom Marijini obroci, a nakon doživljenog i ostvarenog nastavili radosno moliti i pjevati: Ovo je dan što ga stvori Bog, radujmo se, Bogu kličimo! A Bogu smo pjevali, Boga slavili i Bogu se molili i zahvaljivali baš svi: članovi pjevačkih zborova i okupljeni. A neizostavni dio susreta je i ugodno druženje i skromna okrjepa u Društvenom domu.

Oni koji svoje talente i svoje vrijeme, dobru volju i poneku žrtvu ugrađuju u zborsko pjevanje u svojim župama, tradicionalno su se već 7. put u 10 godina (bilo bi i 10 da nije bilo covida-19!) ujedinili oko plemenite inicijative u našoj župnoj crkvi, oko Marijinih obroka, u svibnju, Marijinom mjesecu. Marijin mjesec i Marijini obroci! Nisu li tu i ljubav i prijateljstvo? A gdje su ljubav i prijateljstvo, ondje je i Bog!

Bog koji je ljubav – najkraća je istina naše vjere i nastupna enciklika pape Benedikta XVI., ali i moto ovog susreta.

Bogu su pjevali i Boga slavili članovi župnih pjevačkih zborova svih uzrasta, predvođeni svojim voditeljima:

- Mješoviti zbor Udruge „Prijatelji sv. Roka“ iz Draškovca i voditeljice Margita Blažeka i Vesna Tota,
- Crkveni zbor župe sv. Leonarda iz Goričana i voditeljica Danijela Špoljarić i orguljašica Vesna Farkaš,
- Dječji zbor „ABBA“ župe sv. Leonarda iz Goričana i voditeljice Danijela Špoljarić i Petra Malović,
- Zbor mladih „Juraj“ iz Svetog Jurja u Trnju i voditeljica Marinela Miklaužić,
- Župni zbor Sveti Juraj u Trnju i voditelj Nenad Glavak.

Iz Nove Gradiške, preko Zagreba i Varaždina, pridružila nam se i gđa Antonija Došlić, nacionalna koordinatorica Marijinih obroka Hrvatska, s jednom volonterkom.
A direktno sa sportskih terena u sklopu Dana općine Donji Kraljevec pristigao je i rado viđen naš načelnik Miljenko Horvat.

Mi smo čuli uživo molitve kroz note izrečene, a vi čitajte i zamišljajte kako je moglo biti kad se spojio pjevački, molitveno-meditativni i informativni dio kroz malo više od sat vremena!

Jedno divno nedjeljno poslijepodne završili smo molitvom pape Franje: Blagoslovljene ruke koje se šire da prime siromaha i da im pomognu: to su ruke koje donose nadu. Blagoslovljene ruke koje nadilaze svaku barijeru kulture, vjeroispovijesti i nacionalnosti, izlijevajući ulje utjehe na rane čovječanstva. Blagoslovljene ruke koje se otvaraju ne tražeći ništa za uzvrat, bez ”ako”, bez ”međutim” i bez ”možda”: to su ruke po kojimana braću silazi Božji blagoslov.

A te ruke su dobrovoljnim prilogom (4251,44 eura) podmirile troškove obroka, a time i priliku za dostojniji život i školovanje čak 193 djece u školi naše Varaždinske biskupije u Africi! Ili možda konkretnije – skoro 3 generacije naših prvopričesnika i krizmanika zajedno…

 

 

Tekst: Natalija Kivač, snimila: Martina Kivač